TEMMUZ-AĞUSTOS 2019 / TARIM HABER

Türkiye’nin Çin’e kiraz ihracatının önü açıldı


  

12.07.2019 

Türkiye’nin Çin’e kiraz ihracatının önü açıldı
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Türkiye ile Çin arasında “Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü”nün yürürlüğe girdiğini belirterek, “1,3 milyar dolarlık Çin kiraz pazarına erişimin önündeki engeller kaldırıldı.” dedi.

Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatının başlatılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Denetimi, Kontrol ve Genel İdaresi yetkilileri arasında müzakereleri tamamlanan “Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü”nün 15-16 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde imzalandığını hatırlatan Önen, söz konusu protokoldeki şartların yerine getirilerek Çin’e kiraz ihracatının önünün açıldığını dile getirdi.

Haber Görseli

Mobilya sektöründen Afrika’da pazar incelemesi

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Batı ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatı artırmak amacıyla Fas’a pazar inceleme gezisi düzenledi.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’ye 2018 yılında 3,1 milyar dolar döviz kazandıran, 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası veren mobilya sektörü, 2023 yılı için konulan 6 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak amacıyla alternatif pazar arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda, yıllık 2,5 milyar dolarlık mobilya ithal eden sektör Batı ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatı artırmak için harekete geçti. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Fas’ta verimli görüşmeler yaptıklarını, Türk ürünlerine yönelik sempatiyi değerlendirmek istediklerini ifade etti.

Haber Görseli

Tekirdağlı kadınlar, ürünlerini sosyal medya ile Anadolu’ya taşıdı

Tekirdağ’ın Yaylagöne Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, 2014 yılında kurulan Yaylagöne Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında bulgur, kuskus, erişte, marmelat ve salça üretimine yöneldi.

Yaylagöneliler, önceleri sadece yol kenarına park ettikleri minibüs ile sattıkları ürünleri şimdilerde sosyal medya aracılığıyla Anadolu’nun dört bir yanına pazarlıyor.

Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Malkara Belediyesinin de destek verdiği hamarat kadınlar, bulgur, kuskus, erişte, marmelat ve salça yapımında kullandıkları malzemeleri de kendileri üretiyor.

Satıştan elde ettikleri gelirin yüzde 10’unu derneğe bağışlayan kadınlar, gelirlerinin geri kalanını ise aralarında bölüşerek aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

kiraz ihracatı Afrika ülkelerine ihracat Tekirdağlı kadınlar