KASIM-ARALIK 2019 / SEKTÖR HABER

Arıcılık sektörü “kimlik” çalışmasıyla ivme kazanacak


  

07.11.2019 


Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile çam balı için uluslararası coğrafi işaret konusunda çalışma yürüttüklerini belirterek, “Bu çalışmayı bize kendileri teklif etti. Demek ki bizim balımız çok değerli. Avrupa da bunun değerini artık çok iyi biliyor.” dedi.

Arıcılık sektörü “kimlik” çalışmasıyla ivme kazanacak

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile çam balı için uluslararası coğrafi işaret konusunda çalışma yürüttüklerini belirterek, “Bu çalışmayı bize kendileri teklif etti. Demek ki bizim balımız çok değerli. Avrupa da bunun değerini artık çok iyi biliyor.” dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğinin başta çam balı olmak üzere ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven balları için başlattığı “kimlik” çalışmasıyla Türkiye’deki arıcılık sektörünün hem üretimde hem de ihracatta büyük ivme kazanması amaçlanıyor.
Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sinin karşılandığı Türkiye’de, üretimin yaklaşık yüzde 80’i, 3 milyonun üzerindeki kovanın bulunduğu Muğla’dan karşılanıyor.

Bal üretiminin yaklaşık yüzde 10’u başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ve bazı Arap ülkelerine ihraç edilirken, tescilli kimlik ile sayesinde mevcut ihracatın ikiye katlanması hedefleniyor.

Haber Görseli

Süs bitkilerinde 125 milyon dolarlık ihracat hedefi

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinden yapılan açıklamaya göre, 2019 yılının ilk sekiz aylık döneminde toplam 74 milyon 920 bin dolarlık süs bitkileri ve mamulleri ihracatı gerçekleşti.

Sektörün ihracatında Hollanda ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla Almanya, Özbekistan, İngiltere, Türkmenistan, Azerbaycan, Irak, Gürcistan, Kazakistan ve Bulgaristan izledi. İlk sekiz aylık dönemde Hollanda’ya yüzde 14, Almanya’ya yüzde 14, Türkmenistan’a yüzde 126, Irak’a yüzde 27 ihracat artışı oldu.

Canlı bitkiler grubunda ise 2019 yılı ocak-ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla değer bazında yüzde 3 artış görülürken, 44,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu ürün grubunda, Türkmenistan’a yüzde 126, Azerbaycan’a yüzde 6, Almanya’ya yüzde 8 oranında ihracat artışı yaşandı.

Geçen yıl ihracatını yüzde 17 artırarak 100 milyon dolar hedefini yakalayan Türk süs bitkileri sektörü, 2019 sonuna kadar yurt dışı satışlarını 125 milyon dolara çıkarmaya odaklandı.

Haber Görseli

“Süt sektörünün ürünleri 88 ülkede tüketiciyle buluşuyor”

Uluslararası Sütçülük Federasyonunca (IDF) İstanbul’da düzenlenen Dünya Süt Zirvesi kapsamında konuşan  Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR)Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel,  sütün tüketiminin sağlığımıza olan faydalarının yanı sıra üretilmesinin de çok önemli bir ekonomik faaliyet olduğunu söyledi.  Sektörün, 500 bini aşkın çiftçi ve üreticiden temin ettiği çiğ sütü sağlıklı, ambalajlı, hijyenik içme sütü ve süt ürününe dönüştürdüğünü belirten Tezel, “ TÜİK verilerine göre, Türkiye’de süt ürünleri imalatında 48 bin kişi çalışıyor. Süt sektörü, gerek sağladığı doğrudan istihdam ve gerekse tedarikçilerinden aldığı mal ve hizmetle yüz binlerce insanımıza geçim kapısı oluyor. Sektörümüzün ürünleri, yurt içinde 600 bin satış noktasında, yurt dışında da 88 ülkede tüketiciyle buluşuyor.” ifadelerini kullandı.

Haber Görseli

Türkiye sülük salgısından milyar dolarlar kazanacak

Kamu-üniversite-özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilen “Tıbbi Sülük Üretimi ve Sülükten Anti-Aging Ürün Elde Edilmesi Projesi” ile ilgili Kayseri’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan: “kamu-üniversite-özel sektör ortaklığı ile kurulacak tesiste sülük salgısından anti-aging ürünler elde edilecek. Avrupa ve Amerika’da rahatça satılacak ürünlerle Türkiye milyon dolarlar değil, milyar dolarlar kazanacak . Dünya üzerinde toplama sülük satan tek ülke Türkiye. Diğer ülkelerde toplanacak sülük dahi kalmadı. Çünkü topraklar kirlendi, sular kirlendi” dedi.

arıcılık süs bitkileri süt sektörü sülük