EYLÜL-EKİM 2025 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

03.12.2025 


Arıların bildikleri ve dünyamızdaki yaşam için önemleri, Anadolu’nun kayıp kahveleri, Hindi yetiştirme

Haber Görseli

ARILARIN BİLDİKLERİ VE DÜNYAMIZDAKİ YAŞAM İÇİN ÖNEMLERİ
 
Amerikalı doğa bilimci ve biyolog yazar, kitabında;  insanların arılara bakış açısını değiştirerek onları gerçek anlamda tanımamız gerektiğini ortaya koyuyor. Yediğimiz her lokmadan üçünün arılara bağlı olduğunu vurgulayan yazar, arıların sahip olduğu temel vazifeleri anlatarak onlar hakkında çok az şey bildiğimizi gösteriyor.
 
Bunun yanında; arılarda iş bölümü ve günümüzde arıları tehdit eden unsurlar ile arıların azalmasının insanlar ve dünya ekosistemi için ne anlama geldiği hususunda okuyucuları aydınlatıyor. Arıları korumamız gerektiği konusunda okurlara ön ayak olan kitap, arı meraklılarının artması ve üretim faaliyetine geçilmesi için yazılmış. 296 sayfadan oluşan kitap Metis Bilim Yayınlarından çıkmış. 

Haber Görseli

ANADOLU’NUN KAYIP KAHVELERİ
 
Anadolu kahve kültürünün saklı kalan ve bilinmeyen yönlerinin ele alındığı bu kitapta; bir zamanlar aroması ve kokusu ile nam salmış bitkileriyle anılan yörelerimizde; unutulmaya yüz tutmuş kahve türleri, yapılışları ve hikâyeleri araştırma ve tecrübeler ışığında okuyucuyla paylaşılıyor. Anadolu misafirperverliği ve köylerde yetiştirilen ürünlerle özdeş çeşitli kahve ikramlarının, geçmişte kalan hatırlı tatların ve tariflerin tekrar gün yüzüne çıkartılması kitabın en önemli özelliği. Kahveyi yalnızca bir içecek değil kültür mirası olarak sunan kitap, kahve meraklısı olup hakkında bilgi edinmek isteyenlere hitap eden bir kaynak aynı zamanda. 200 sayfadan oluşan kitap, Kutlu Yayınevinden çıkmış.

Haber Görseli

HİNDİ YETİŞTİRME
 
İlk basımı 1969 yılında yayınlanmış olan kitap, zootekni hususunda ülkemizde duayen kabul edilen uzman bir isim tarafından kaleme alınmış. Hindi yetiştirmeyle ilgili; “dünyada ve Türkiye’de yetiştiriciliği, yetiştiriciliğinin önemi ve başlıca özellikleri,  evcil olanların kökeni ve tarihçesi, başlıca ırkları, yetiştiriciliğinde işletme şekilleri, et üretimi yapan işletmeler, damızlık yumurta üretimi yapan işletmeler ve kuluçka işletmeleri, kuluçkanın detaylı açıklaması, kümesler ve gereçler, pratik yetiştirme işleri: büyütme, çiftleştirme, damızlık seçimi, beslenmesi, besin madde ihtiyaçları, çeşitli rasyonlar ile hastalıkları’’ başlıklı temel konular ayrıntılı ve uygulamaya dönük biçimde ele alınmış. 71 sayfadan oluşan kitap, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınlarından çıkmış. 

Arıların bildikleri ve dünyamızdaki yaşam için önemleri Anadolu’nun kayıp kahveleri Hindi yetiştirme