Bakan Yumaklı: “Balda markalaşma yolunda önemli mesafeler almış durumdayız”

EYLÜL-EKİM 2025 / HABER
Bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Tunceli’ye giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde “Yeni Kovan, Y...

TARSİM 34 Milyar tl hasar ödemesi gerçekleştiriyor

EYLÜL-EKİM 2025 / ÖZEL HABER
Dolu, sel, don, kuraklık ve fırtına tarımsal üretimi etkileyen doğal afetlerin başında geliyor. Özellikle son yıllarda iklim kriziyle birlikte afetler...

Sema ÖZAY 

Babasının isteğini kodlara döktü, tarım robotu yaptı

EYLÜL-EKİM 2025 / TARIM TEKNOLOJİLERİ
Ömer Muratlı, çiftçi bir ailenin bilgisayar mühendisi çocuğu. Tarım teknolojileri alanında önemli bir yeniliğe imza atarak pamuk toplama robotu “afara...

Sema ÖZAY 

Kooperatifler için dijital pazar yeri: “Hepyerinden”

EYLÜL-EKİM 2025 / RÖPORTAJ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kooperatifçiliği yalnızca ekonomik kalkınmanın bir aracı değil aynı zamanda toplumsal eşitlik ve kapsa...

Sema ÖZAY 

Ulusal Su Planı ile Türkiye’nin 10 yıllık yol haritasını çizdik

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
İklim değişikliğinin oluşturduğu sorunlardan hiç şüphesiz en hayati ve ikamesiz olanı su kaynaklarının azalması. Ülkemizde 2100 yılına kadar yüzde 25 ...

Sema ÖZAY 

Tarım Orman Ekranı yepyeni yüzüyle yayında

EYLÜL-EKİM 2025 / ÖZEL HABER
2010 yılında internet üzerinden yayın hayatına başlayan Web Tarım TV, 15 Ekim 2024’te Tarım Orman Ekranı ismiyle TÜRKSAT 5B’de HD olarak 24 saat yayın...

Hülya OMRAK 

“İklim değişikliğiyle mücadelede doğa temelli çözümler üretiyoruz”

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
İklim değişikliği son yüzyılın en önemli küresel sorunlarından biri hâline geldi. Türkiye bu tehdide karşı ilgili kurum ve kuruluşlarıyla mücadele hâl...

Hülya OMRAK 

İklim değişikliğine karşı Türkiye’nin yeşil kalkınma vizyonu hayata geçiyor

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
İklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük çevresel tehditlerden biri olarak her geçen gün etkisini artırıyor. Bu küresel sorunun çözüm...

Müge ÇEVİK 

Kuraklık Test Merkezi” alanında dünya üçüncüsü

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) geliştirdiği yeni çeşitler ve uyguladığı projelerle iklim değişikliği ve kuraklıkla etkil...

Hülya OMRAK 

Tarım ile iklim arasında kurulan bilimsel köprü: Agrometeoroloji

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
Tarımsal üretimin başarısı yalnızca tohum ve toprakla değil; aynı zamanda atmosferle, yağışla, sıcaklıkla, iklimle kurulan bilimsel ilişkiyle de şekil...

Müge ÇEVİK 

Milyonlarca yıllık miras hümik asit, tarımı ve milli ekonomiyi yeniliyor

EYLÜL-EKİM 2025 / ÖZEL HABER
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Tarım ve Orman Bakanlığı önemli bir projede buluştu. Kömür sahalarımızdan çıkan leonardit ile üretilen hümik asit,...

Hülya OMRAK 

Bir önceki sezon kuru üzüm ihracat şampiyonu olduk

EYLÜL-EKİM 2025 / BİTKİSEL ÜRETİM
Yaş ve kuru üzüm üretiminde dünyanın öncü ülkelerinde olan Türkiye, 2023-2024 sezonunda 153 bin 593 ton kuru üzüm ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin rek...

Hülya OMRAK 

Türkiye’de kuru çay yeterlilik oranı yüzde 100

EYLÜL-EKİM 2025 / RÖPORTAJ
Türkiye, dünyada çaylık alan miktarında 8’inci, kuru çay üretiminde 6’ncı, kişi başına çay tüketiminde de 1’inci sırada. Ülkemizde çay üretimi, ihraca...

Müge ÇEVİK 

Bahadır Özüşen: “Müzik sadece eğlence değil bir terapidir”

EYLÜL-EKİM 2025 / AYIN KONUĞU
Bahadır Özüşen, kendisini yıllarca TRT Müzik’te Akşam Sefası programında izledik. Hâlen TRT Nağme’de radyo programı yapan usta sanatçı aynı zamanda Ga...

Canan YALÇIN SEVER 

Gelecek tarlada: Çeltik üretimi gençlerin elinde yükseliyor

EYLÜL-EKİM 2025 / ÖNDER ÇİFTÇİ
Türkiye’nin tarımsal geleceği, genç ve vizyoner üreticilerin ellerinde şekilleniyor. Dergimizin bu sayısında, Tarım Orman Gençlik Konseyi Üyesi ve gen...

Murat ÖZKAN 

Tavuk eti üretiminde dünyada 9., yumurta üretiminde ise 10. sıradayız

EYLÜL-EKİM 2025 / HAYVANCILIK
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ahmet Uçar, Türk...

Murat ÖZKAN 

Geleceğin suyu bugünden yönetiliyor

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
Türkiye, kişi başına düşen su miktarı ile su stresi altındaki ülkeler grubunda yer alıyor. Üstelik iklim değişikliğinden en çok etkilenen Akdeniz havz...

Murat ÖZKAN 

Tarım makinelerinde bıçaklar performansı doğrudan etkiliyor

EYLÜL-EKİM 2025 / RÖPORTAJ
Tarım alet ve makineleri çiftçiler için hayati önem taşıyor. Bu konuda yıllardır çalışmalarını sürdüren ve çoğunluğu kadınlardan oluşan Doğanlar Ziraa...

Canan YALÇIN SEVER 

Sosyal medyada yeşeren tarım ve orman bilinci

EYLÜL-EKİM 2025 / DİJİTAL TARIM
İklim değişikliği, kuraklık, orman yangınları ve sürdürülebilir üretim ihtiyacı… Günümüzde doğayla insan arasındaki ilişki, hiç olmadığı kadar önem ka...

Serhan KAYMAK 

Türk eyeri

EYLÜL-EKİM 2025 / EL SANATLARI
Türkçe bir sözcük olan eyer; “binek hayvanlarının sırtına konulan ve oturmaya yarayan nesne” anlamına gelir. “Eyer” sözcüğünün geçtiği ilk yazılı kayn...

Hilal DOĞAN 

Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın gelişimine adanmış bir ömür: Reşit Sönmez

EYLÜL-EKİM 2025 / TARİHTEN BİR SAYFA
Prof. Dr. Reşit Sönmez 1922 yılında Rize’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize’de, lise öğrenimini ise 1941 yılında Erzurum Lisesinde tamamladı. Lise ...

Mehmet BİLİR 

Dünya Gıda Günü “el ele” temasıyla kutlandı

EYLÜL-EKİM 2025 / HABER
Dünya Gıda Günü, Tarım ve Orman Bakanlığı ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilciliği iş birliğiyle Ankara’da düzen...

Saltanattan Cumhuriyete: Egemenliğin halkla buluşması

EYLÜL-EKİM 2025 / GÜNDEM
19.yüzyıl boyunca Osmanlı Devleti, siyasi, askeri ve ekonomik açıdan büyük bir çözülme sürecine girmişti. Tanzimat ve Islahat Fermanları gibi reform g...

Doç. Dr. Okan CEYLAN - Doç. Dr. Suna ALTAN 

Türk lezzetlerine Avrupa mührü

EYLÜL-EKİM 2025 / COĞRAFİ İŞARETLERDEN HABER VAR
Türkiye’nin eşsiz lezzetleri, uluslararası alanda giderek daha fazla tanınmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nden alınan coğrafi işaret tescili hem yer...

Melek KARAPINAR 

İklim değişikliği ile mücadele ve AB’ye uyum çalışmaları yalnızca bir yükümlülük değil, bir fırsat

EYLÜL-EKİM 2025 / KAPAK KONUSU
Türkiye, iklim değişikliğine uyum, gıda güvenliği ve yeşil dönüşüm alanlarında çok boyutlu bir dönüşüm süreci yürütüyor. BM Gıda Sistemleri Zirvesi’ni...

Müge ÇEVİK 

Sonbaharın sanata dönüştüğü yer, Yedigöller Milli Parkı

EYLÜL-EKİM 2025 / GEZİ
Doğanın en büyük sanat eseri, şüphesiz sonbahardır. Diğer mevsimler bir başlangıçtır; ilkbahar bir uyanış, yaz bir coşku, kış ise bir dinlenme… Ama so...

Murat ÖZKAN 

Ormanın sağlık melekleri: Avrupa kırmızı orman karıncaları

EYLÜL-EKİM 2025 / NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER
Ormanlar, sadece ağaçlardan ibaret değil; içinde yaşayan her canlı, ekosistemin işleyişinde hayati bir role sahip. Bu gizli kahramanlardan biri de Tra...

Murat ÖZKAN 

Tarım Kitaplığı

EYLÜL-EKİM 2025 / TARIM KITAPLIĞI
Arıların bildikleri ve dünyamızdaki yaşam için önemleri, Anadolu’nun kayıp kahveleri, Hindi yetiştirme...

Hilal DOĞAN 

Kooperatifçilikte dönüşüm

EYLÜL-EKİM 2025 / DÜNYADA KOOPERATİFÇİLİK
Bu sayımızda sizlerle Kuzey ve Güney Amerika kıtalarının birleşim noktasına gideceğiz. İspanyolcada “zengin sahil” anlamına gelen Kosta Rika’dan bir b...

Dr. M. Erhan EKMEN 

Tatarların Bursa mutfağına kazandırdığı lezzet: cantık

EYLÜL-EKİM 2025 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Bu sayımızda, Osmanlı Rus Savaşı sırasında Bursa’ya yerleşen Tatarlar tarafından Bursa mutfağına kazandırılan cantığın tarifini paylaşacağız. Tatar m...

Müge ÇEVİK