Girişimci kadın çiftçi ödülleri sahiplerini buldu

KASIM-ARALIK 2019 / HABER
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdem...

Çiftçilik yapmak isteyenlere arazi devletten

KASIM-ARALIK 2019 / KAPAK KONUSU
Ülkemizde 3 milyon hektar tarım arazisi atıl durumda ve bu nedenle her yıl yaklaşık 13 milyar TL kayıp söz konusu. Miras nedeniyle çok parçalı hale ge...

Müge ÇEVİK 

İbrahim BAĞCI 

Yatırımlara %40 ila %70 arasında hibe veriliyor

KASIM-ARALIK 2019 / RÖPORTAJ
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından kırsalda 16 sektörde yatırımlara yüzde kırk ila yüzde yetmiş a...

Murat ÖZKAN 

İbrahim BAĞCI 

Çiftçi yeniliklerle tanışıyor, verim ve kalite artıyor

KASIM-ARALIK 2019 / ÖZEL HABER
2012 yılından beri Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri sayesinde Türkiye ...

Hülya OMRAK 

Mehmet OĞUZ 

“Köyümde istihdam oluşturmak istedim”

KASIM-ARALIK 2019 / AYIN KONUĞU
Bugüne kadar şarkılarıyla tanıdığımız Berdan Mardini, çok farklı bir sektöre girerek gül yağı ve gül suyu fabrikası kurdu. Aynı zamanda kendi memleket...

Canan YALÇIN SEVER - Aynur YILDIZ AYDINLI 

Akademisyenlikten süt üreticiliğine

KASIM-ARALIK 2019 / BU BİR İNSAN HİKAYESİDİR
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde Banu Konyar, devlet desteğiyle yılda 1 milyon litreden fazla süt üretiminin yapıldığı tesisi ile bölgeye ekonomik ve s...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

“Kışlık sebzede yerli tohum kullanımını artıracağız”

KASIM-ARALIK 2019 / HABER
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde H...

2023 yılına kadar atıl arazileri üretime kazandıracağız

KASIM-ARALIK 2019 / KAPAK KONUSU
Yıldan yıla artan nüfusun beslenme gereksinimi ve refah seviyesinin yükselmesine bağlı olarak tüketim alışkanlıklarının değişmesi, gıda ihtiyacını do...

Murat ÖZKAN 

Mehmet OĞUZ 

Toprak koruma kanunu ile toprak kayıpları azaldı

KASIM-ARALIK 2019 / KAPAK KONUSU
Yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazisi bulunan ülkemizde tarım alanlarının kaybedilmesinin önüne geçmek için ciddi yasal düzenlemeler bulunuyor. Topr...

Hülya OMRAK 

Mehmet OĞUZ 

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?

KASIM-ARALIK 2019 / RÖPORTAJ
Kış mevsimiyle birlikte, hastalık mevsimi de başlamış oluyor. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklardan mümkün olduğunca uzak durabilm...

Müge ÇEVİK 

Yerli muzlar dünya standartlarında

KASIM-ARALIK 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Yetiştirilme koşulları açısından Türkiye’de üretimi dar bir alana sahip olsa da son yıllarda örtüaltında muz yetiştiriciliği hızla artıyor. Muza 700 b...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

Arazi varlığının el değiştirmesi kırsalı dönüştürüyor

KASIM-ARALIK 2019 / KAPAK KONUSU
Yaşam kaynaklarımızdan biri olan toprak, binlerce yıldır tarım ürünleriyle insanlığa eşsiz bir hizmet sunuyor. Toprağın metalaşması toplumların sosyoe...

Son 17 yılda keçi varlığında % 60 artış yaşandı

KASIM-ARALIK 2019 / HAYVANCILIK
Geçmiş dönemlerde Türkiye keçi varlığında düşüşler yaşanmış olsa da son 17 yıldır keçi varlığımız 6 milyon 780 bin baştan, 11 milyon 367 bin başa yüks...

Canan YALÇIN SEVER 

Doğanın resimdeki en gerçek hali bilimsel bitki ressamlığı

KASIM-ARALIK 2019 / BU BİR İNSAN HİKAYESİDİR
Bilimsel Bitki Ressamlığı, bitkilerin, karakteristik özelliklerini vurgulayarak, gözlem ve disiplinle harmanlandığı bir bilim-sanat dalıdır. Uluslarar...

Dilayda TURGUT 

İbrahim BAĞCI 

Uyum sürecinde çiftçimizi zorlamayacak adımlar atıyoruz

KASIM-ARALIK 2019 / RÖPORTAJ
AB ile müzakereler 35 fasılda yürütülürken Tarım ve Orman Bakanlığının doğrudan sorumlu olduğu iki fasıl bulunuyor. Uyum süreci kapsamında bugüne kada...

Hülya OMRAK 

İşlemesiz tarım çiftçinin maliyetlerini düşürüyor

KASIM-ARALIK 2019 / ÖZEL HABER
İşlemesiz tarım, toprak-su kayıplarının önlenmesi, ürün veriminde artış gibi nedenlerle son yıllarda üzerinde daha çok durulan ve yaygınlaşması için d...

Müge ÇEVİK 

En çok starking ve golden üretiyoruz

KASIM-ARALIK 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Elma 7’den 70’e herkesin severek tükettiği meyvelerden. Türkiye de önemli elma üreticilerinden biri olarak dünya piyasalarında kendine yer buluyor. Bi...

Canan YALÇIN SEVER 

Bir anadolu âdeti: yorgancılık

KASIM-ARALIK 2019 / EL SANATLARI
Yorgan gece uyurken ısınmak ve örtünmek için iki kumaşın arasına yün, pamuk gibi doğal malzemeler doldurularak dikilen, dikerken de kültürümüze has de...

Hilal DOĞAN 

Mehmet OĞUZ 

Truva Kardeleni

KASIM-ARALIK 2019 / ENDEMİK TÜRLER
Ülkemizde bulunan 4 bine yakın endemik bitki türünden bir tanesi Çanakkale yöresinde yetişen Truva Kardeleni’dir (Galanthus trojanus). Lokal bir endem...

Murat ÖZKAN 

Denizler 7/24 izlenecek

KASIM-ARALIK 2019 / EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Su ürünleri, kaliteli hayvansal protein kaynağı olarak dünya tüketim taleplerinde her zaman önde olmuştur. Balık arzı, geçmişte büyük ölçüde avcılık y...

Dr. Ali AYAR - Erdinç VESKE 

Ekolojik köprüler hayvanların hayatını kurtaracak

KASIM-ARALIK 2019 / RÖPORTAJ
Türkiye’de son dönemde ulaşım ağının geliştirilmesine yönelik birçok proje hayata geliştirildi. Aynı şekilde elzem olan enerji ihtiyacı için de çeşitl...

Murat ÖZKAN 

Arapgir mor reyhanı’nın başarı öyküsü

KASIM-ARALIK 2019 / BİTKİSEL ÜRETİM
Kültürel kodlar sosyolojinin olduğu kadar pazarlama iletişiminin temel hareket noktalarından biridir. Kültürel kod satın alma davranışlarımızda ve mar...

Kemal ÇİFÇİ 

Güçlü bir tarım için güçlü kooperatifçilik

KASIM-ARALIK 2019 / GÜNDEM
Kendi kendine yardım ile sorunların üstesinden gelme yöntemi olan kooperatifçilik, bugün dünyanın en yaygın örgütlenme biçimi haline gelmiştir. İlk ko...

Dr. M. Erhan EKMEN 

Kırsal kültürde anaların dili

KASIM-ARALIK 2019 / YAPRAK
Dil yalnızca bir iletişim aracı değildir. Dil çağrışımlar, anılar, imgeler birikimidir. Dil düşüncedir. Düşüncenin oluştuğu başlıca yerdir, alandır. D...

Günay GÜNER 

Harmana sererler sarı samanı

KASIM-ARALIK 2019 / BİR TÜRKÜ BİR HİKAYE
Harman zamanı, Anadolu insanı için birçok anlam ifade eder. Emeklerinin karşılığını aldıkları bu zaman aslında biraz da olsa dinlenmeye geçtikleri bir...

İbrahim BAĞCI 

Toprağı yormayan teknoloji

KASIM-ARALIK 2019 / TARIM TEKNOLOJİLERİ
Bilinçsiz ve aşırı toprak işleme ile meydana gelen doğadaki tahribata son veren ve çiftçinin maliyetini düşüren aynı zamanda ürün kalitesini artıran t...

Ayşegül ULUCAN ŞAHİN 

Osmanlıda çevre ve tarımsal amaçlı kurulan vakıflar

KASIM-ARALIK 2019 / TARİHTEN NOTLAR
İnsanlığa birçok sosyal alanda hizmetler sunan vakıflar, dinî ve hukukî bir müessesedir. Topluma ahlâk, fazilet, karşılıklı sevgi, merhamet ve yardıml...

Hasan SOYDAN 

Soğan kebabı

KASIM-ARALIK 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Bu sayımızda, Gaziantep’in meşhur Soğan Kebabına yer vermek istedik. Gazianteplilerin özellikle soğuk kış aylarında vücut direncini artırdığına inandı...

Müge ÇEVİK 

Tarım kitaplığı

KASIM-ARALIK 2019 / AYIN KONUSU
Toprak bilimi ve toprak kirlenmesi, Bitkilerin bildikleri, Yorgan kitabı...

Savaşın gölgesinde büyümeyi başaran bir kooperatif

KASIM-ARALIK 2019 / DÜNYADAN KOOPERATİFÇİLİK
Bu sayıda sizlerle Uzak Doğu’ya, özellikle Amerikan savaş filmlerinden bildiğimiz Vietnam’a gidiyoruz. Filmlerde kirli sarı akan nehirlerde derme çatm...

Dr. M. Erhan EKMEN 

Arıcılık sektörü “kimlik” çalışmasıyla ivme kazanacak

KASIM-ARALIK 2019 / SEKTÖR HABER
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile çam balı için uluslararası coğrafi işaret ...

Ne nedir?

KASIM-ARALIK 2019 / BİLGİ BANKASI
Isıl işlem uygulanmış et ürünleri: Kürleme, fermentasyon, marinasyon gibi işlemler uygulanarak veya uygulanmaksızın üretilen ve ısıl işlem uygulanan e...