EYLÜL-EKİM 2023 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Safranbolu’nun yöresel mantısı piruhi


Müge ÇEVİK    

28.12.2023 


Tarihi ve turistik güzellikleriyle Türkiye’nin en özel turizm noktalarından biri olan Safranbolu’ya özgü bir lezzeti paylaşıyoruz sizlerle. Tarihi evleri ve konaklarıyla ünlü Safranbolu’da sık sık sofraları süsleyen, geçmişi çok eskilere dayanan bir mantı çeşidi Piruhi, mantı ve hamur işi sevenler için oldukça farklı bir alternatif olabilecek, yoğurdu üzerinde değil içinde olan bir yemek. Yolunuz Safranbolu’ya düşerse tarihi çarşıdaki lokantalarda mutlaka tatmanız gereken bu özel lezzeti, tarifimizle evlerinizde de yapabilirsiniz.

Malzemeler:
 
İç harcı için: 
1,5 su bardağı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta 
 
Hamur için: 
4 su bardağı un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
 
Üzeri için: 
2 yemek kaşığı tereyağı 
isteğe bağlı olarak 
kırılmış ceviz içi

Haber Görseli

Yapılışı: 
 
Süzme yoğurdun içerisine tuz ve nane eklenerek karıştırılır. Yumurta da eklenip karıştırıldıktan sonra buzdolabında dinlendirilir. Bu sırada hamuru için un, tuz ve yumurta uygun bir kapta karıştırılır. Azar azar su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri kapatılarak bir süre dinlendirilir. Daha sonra istenilen büyüklükte bezelere ayrılan hamur bol unla çok ince ya da çok kalın olmayacak şekilde açılır ve orta kalınlıkta açılan yufka kare kesilir. Bu kare hamur parçalarının tam ortasına gelecek şekilde yoğurtlu iç harcı yerleştirilir ve bir ucu diğer ucuna yapıştırılarak üçgen şeklinde mantılar elde edilir. Kaynayan suya atılan mantılar piştikten sonra süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine eritilen tereyağı ve isteğe göre ceviz ilave edilerek servis edilir. Afiyet olsun.

Piruhİ