KASIM-ARALIK 2023 / HABER
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Tarım ve Ormancılık Tarihi Sempozyumu
Türkiye Yüzyılı'nı yaptığımız her işe bilim ve sanatı katarak yaşayabiliriz.
Türkiye'de tarım ve ormancılık tarihinin akademisyenler, bürokratlar, sektör temsilcileri, tarımla ilgili araştırma yapan öğrenciler ve sanatçılarla birlikte birçok yönüyle ele alındığı "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılında Tarım ve Ormancılık Tarihi Sempozyumu" Ankara’da gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türk Tarih Kurumu Başkanlığınca düzenlenen ve Halkbank’ın sponsor olduğu sempozyum The Ankara Otel’de gerçekleşti.
Sempozyumun açılış oturumuna katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında nereden nereye gelindiğini akademik anlamda kayıt altına almak gerektiğini vurguladı. Söz konusu çalışmaların gelecek nesiller için üzerine bir şeyler konulması açısından çok kıymetli olduğunu belirten Yumaklı, "Buradan çıkacak sonuçları mutlak suretle yakından takip edeceğim. Sempozyumun, buradan ilham alarak dünyanın da kabul ettiği bu çok önemli tarım sektörünün birer mensubu olacak ve katkı verecek olan değerli öğrenci kardeşlerime bir başlangıç noktası olmasını diliyorum." dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen de tarım ve medeniyet arasındaki ilişkinin çok kuvvetli olduğuna vurgu yaparak en az bin yıldır Türk yurdu olan Anadolu'nun zirai işlemlerin sahası olduğunu dile getirdi. Özgen, Cumhuriyet'in kurulması için yürütülen çalışmalarda zirai faaliyetlerin modernize edilmesi için de harekete geçildiğini anlattı.
SEMPOZYUMA YOĞUN İLGİ
Akademisyenlerden bürokratlara, sanatçılardan internet fenomenlerine kadar pek çok ismin katıldığı sempozyumda, tarım ve ormancılığın tarihi ile ilgili araştırmalara ilişkin sunumlar yapılırken Türkiye tarımının geleceğine ışık tutacak önemli fikir alışverişleri de yapıldı. Yoğun bir katılımın yaşandığı sempozyumda, konuya ilişkin araştırma yapan akademisyenler sempozyumun gelecek için önemli bir adım olduğunu, Türk tarım ve ormancılık sektörünün gelecekte teknolojiyle birlikte gelişeceğine olan inançlarını dile getirdi. Bakanlık bürokratları da sempozyumun ileride alınacak kararlarlar için referans olacağını ifade ederek, sempozyumda sağlanan fikir alış verişinin önemine değindiler.
Özellikle tarım teknolojileri konusunda araştırmalarla birçok başarıya imza atan genç katılımcılar da uzmanlarla bir araya geldikleri ve çalışmalarını paylaşma fırsatı buldukları için duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Çiftçilikle uğraşan genç sosyal medya fenomenleri de hem kendileri hem de gençler için tarımın önemini anlattılar.
Sempozyuma renk katan sanatçılar da tarımsal üretimin önemine vurgu yaparak hem sanatçı hem de üretici olarak topluma örnek olmaya devam edeceklerini vurguladılar.
ÇOLAKOĞLU: “TÜRKİYE YÜZYILI'NI YAPTIĞIMIZ HER İŞE BİLİM VE SANATI KATARAK YAŞAYABİLİRİZ”
Sempozyumun değerlendirme kapanış oturumunu yöneten Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, açılışına yaklaşık bin 300 kişinin katıldığını ifade etti. Başkan Çolakoğlu, ileride daha büyük etkinlikler yapılacağını ifade ederek “Bu salon bin kişi kapasiteli ama burada ayakta duranlarla beraber yaklaşık bin üç yüz kişi geldi. İlgi gerçekten yoğundu. Biz bu sempozyumu Türkiye Yüzyılı'nı yaşamak için düzenledik. Çünkü inanıyorum ki Türkiye Yüzyılı'nı yaptığımız her işe bilim ve sanatı katarak yaşayabiliriz. Bunun için de herkes üzerine düşen görevi yerine getirecek.” dedi.
Son oturumda gündemi değerlendiren yazar ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, başkanlığın bilgi kirliliğine karşı yürüttüğü çalışmalar için teşekkür etti. Birinci elden değerlendirmenin önemine dikkat çekti. Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yunus Koç da Bakanlığın bu tarz etkinliklerle tarım hafızasına sahip çıktığını hatırlatarak, bunların geleceğe ışık tutacağını ifade etti. Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı İsmail Uğural ise sempozyumun benzer çalışmalar için çıtayı yükselttiğini söyledi. Konuşmaların ardından aile fotoğrafı çekimiyle sempozyum tamamlandı.