KASIM-ARALIK 2023 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Antalyalıların kırmızı çizgisi: Antalya piyazı


Müge ÇEVİK    

22.02.2024 


Fasulye piyazı Türkiye’nin birçok bölgesinde yapılsa da Antalya’ya özgü tahinli piyaz yüz yıla yaklaşan geçmişi ve tüm ülkeye yayılan ünü ile öne çıkıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak yerlerinden biri olan Antalya’ya yolunuz düşerse her Antalyalının size yemek tavsiyelerinin başında bu yemeğin geldiğini deneyimleyebilirsiniz. Adeta Antalyalıların kırmızı çizgisi hâline gelen ve 2017 yılında mahreç işaretli coğrafi ürünler arasında yerini alan Antalya piyazının tarifini sizin için derledik.

Malzemeler:
  • 500 g küçük taneli fasulye
  • 1 kahve fincanı tahin
  • 5-6 diş ezilmiş sarımsak 
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay bardağı su
  • 4 adet haşlanmış yumurta
  • 3 adet domates
  • 6 adet yeşil sivri biber
  • 4 adet taze soğan (tercihen 1 adet kuru soğan) 
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Haber Görseli

Yapılışı: 
 
Fasulyeleri akşamdan sabaha kadar tuzlu su içinde şişmeleri için bekletin. Bekleyen fasulyeleri orta ateşte, tuzlu suda yaklaşık 20-25 dakika ön haşlayın. Haşlama suyunu döküp fasulyeleri yıkadıktan sonra tekrar tencereye alın tuzlu suda yeniden istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar haşlayın. Pişen fasulyeleri ılımaya bırakın.
 
Haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı alın ve çukur bir kaba koyup çatalla iyice ezin. Üzerine tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, sirke, tuz ve suyu (dilerseniz haşlama suyunu da kullanabilirsiniz) ekleyip iyice karıştırın. 
 
Haşlanmış fasulyeleri, büyük bir servis tabağına yayın. Üzerine hazırladığınız sosu döküp karıştırın. Bu karışımın üzerine de kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, doğranmış yumurtaları, ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi katıp kabaca karıştırın. Yemeğiniz servise hazır. Dilerseniz et yemeklerinin yanında servis edebileceğiniz gibi ana yemek olarak da tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Antalya piyazı