KASIM-ARALIK 2023 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Tarımsal üretim sözlüğü, Ekonomik bitkiler, Tarım sektöründe kadın emeği
TARIMSAL ÜRETİM SÖZLÜĞÜ
Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan sözlükte; tarımsal üretimde yararlı olduğu düşünülen ve yaygın kullanılan kelimeler tespit edilmiş ve İngilizce karşılıklarıyla birlikte alfabetik olarak sıralanmıştır.
Özellikle tarım ve tarımsal üretim alanında dünya gündemini yakından takip etmek ve literatüre hâkim olmak isteyenler için önem taşıyan sözlük, Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayınlanmış olup 792 sayfadan oluşuyor.
EKONOMİK BİTKİLER
1975’ten bu yana Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik dersinde okutulagelen bilgi notlarından oluşan kitapta; besin bitkileri, mantarlar, büyük grup hububatlar, küçük grup hububatlar, baklagiller, kuru meyveler, sebzeler, meyveler, yağ bitkileri, tanen ve boya bitkileri başlık ve önemli içerikler hâlinde yer alıyor. Genellikle kişilerin kendisi tarafından yetiştirilen ve ihtiyaçlarını karşılayan bitkiler tanıtılmaya çalışılmış.
Kitabın başyazarı, botanik ailesinin önemli isimlerinden ve çok sayıda bilim insanının yetişmesine katkı sağlayan Profesör Osman Ketenoğlu; birçok yeni bitki topluluğunun bilim dünyasına tanıtılmasını sağlamasının yanı sıra bıraktığı eserlerle de okuyucuya temel bilgiler bırakmasıyla biliniyor. Palme Yayınevinden çıkan kitap 276 sayfadan oluşuyor.
TARIM SEKTÖRÜNDE KADIN EMEĞİ
Aynı zamanda bir doktora tezi olan kitapta, emek kavramından yola çıkılarak tarım iş gücünde kadının yeri; Çarşamba Ovası, Gündoğdu ve Damlataş köylerinde yoğun olarak gerçekleştirilen fındık, çeltik ve sebze üretimi üzerinden somut ve bilimsel veriler ışığında anlatılıyor. İnsan emeğinin tarım sektöründe yoğunlaştığı bölgelerden olan Çarşamba Ovası, kadın emeğinin Türkiye ortalaması üzerinde olduğu bir yöre olduğu için bu emeğin konumlandırılmasının ardındaki nedenleri ortaya koyması açısından önem taşıyor. Tarım sektöründeki kadınlarla ilgili resmî veriler, anket, yüz yüze ve ayrıntılı görüşmelerin verilerek analizlerin yapıldığı çalışmada; araştırma alanında incelenen işletme sayısı toplam 82, görüşülen kadın sayısı 96’dır. Kadın emeğinin konumlandırılışının köyler bazında mukayeseli olarak analiz edildiği ve konu ile ilgili değerlendirmelerin de yer aldığı kitap, tarım ve sosyoloji alanında okuyucuya ışık tutuyor. Gazi Kitabevi tarafından yayınlanmış kitap, 147 sayfa.