OCAK-ŞUBAT 2024 / GEZİ

Doğanın dört mevsim size kuçak açtığı bir alan: Kuzuyayla tabiat parkı


Gülser İVGEN    

03.04.2024 


Muhteşem güzellikteki manzarası ve davetkâr duruşuyla hemen yanı başındaki büyük şehirlerin huzur kaçamağı yerlerden biri Kuzuyayla Tabiat Parkı. Denizin, gölün ve ormanın birbirini tamamlamak için adeta bir araya geldiği eşsiz dinginlikte bir doğa harikası.

Kocaeli’de yer alan 1.602 rakımlı Kartepe’nin bitişiğindeki Marmara Körfezi’ni ve Sapanca Gölü’nü gören Kuzuyayla Tabiat Parkı, 109,7 hektarlık alanı ile 2011 yılında tabiat parkı ilan edildi.
 
Yeşilin her tonunun ahengini gözler önüne seren tabiat parkında kayın ağaçlarına; kestane, Macar meşesi, Karadeniz meşesi, dişbudak, şimşir, sakız ağacı ve orman gülü gibi türler eşlik ediyor. Bu ağaç türleri, dallarının arasında ruhunuza iyi gelecek nameleri şakıyan pek çok kuş türünü saklıyor. Bazen bir bülbülün güle olan aşkını dinliyorsunuz Kuzuyayla’da bazen de bir atmacanın çevik kanat çırpışına hayran kalıyorsunuz. 
 
Kuzuyayla Tabiat Parkı gizemli doğasında; çakal, tilki, tavşan, köstebek gibi yaban hayatının pek çok türünü misafir ediyor. Onlarca ağacın havaya bağışladığı bol oksijenin yanında bahara ve yaza kokusunu veren renk renk çiçekleriyle tadına doyulmaz bir deneyim yaşatıyor ziyaretçilerine.

Haber Görseli

Dört mevsim ziyaretçilerine doğanın eşsiz güzelliklerini yaşatıyor Kuzuyayla Tabiat Parkı, yaz aylarında serin yayla, kış aylarında ise doyumsuz kar zevki sunuyor. Kar keyfini kayak yaparak çıkarmayı sevenler için buradan Kartepe pistlerine geçmek de mümkün. Sonbaharda ayaklarınızın altında hışırdayan sarı ve kahverenginin her tonuyla bezeli kuru yaprakların sesini dinliyor, ilkbaharda ise çiçek bahçesinde gezintiye çıkmış gibi bahar çiçeklerini kokluyorsunuz. 
 
Özellikle doğayı her anıyla yaşayıp, keşfetmeyi sevenlere unutulmaz bir kamp ortamı sunan Kuzuyayla Tabiat Parkı sessizliği ve dinginliğiyle yaşam enerjinizi yeniliyor adeta. Bu güzelliğin tadına kimi zaman pedal çevirerek, kimi zaman uzun uzun doğada yürüyerek, kimi zaman içerisinde gizli yaban hayatı türlerini gözlemleyerek varabiliyorsunuz. Ayrıca İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nün muhteşem sularıyla zenginleşen tabiat parkının manzarası fotoğraf tutkunlarına da çok güzel kareleri yakalama şansı veriyor.
 
Hafta sonları ailece piknik sepetini arabanızın bagajına atıp soluğu Kuzuyayla Tabiat Parkı’nda almak, yeni bir haftaya başlamadan enerji depolamak anlamına geliyor. Piknik sırasından ızgara vazgeçilmezi olanlar için belirlenen yerlerde mangal yakmak mümkün. Alanda yer alan kır lokantası da keyifli bir alternatif olarak hizmet veriyor. 
 
Büyükşehirlerin stresinden uzaklaşmak ve kendini doğanın kucağına bırakmak isteyenler için mükemmel bir kaçış rotası oluyor Kuzuyayla. Özellikle İstanbul, Sakarya ve Bursa gibi komşu illerden gelen misafirleri oldukça mutlu uğurlayan bir alan. 
 
Kuzuyayla Tabiat Parkı İzmit merkezine ve İzmit merkezinden geçen İzmit-Adapazarı, İzmit-Yalova karayollarına 25 km mesafede bulunuyor. Alan komşu illerden Sakarya’ya 72 km, Yalova’ya 77 km ve İstanbul’a ise 130 km mesafede bulunuyor.

Kuzuyayla tabiat parkı