OCAK-ŞUBAT 2024 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Bodrum mutfağından tüm Türkiye’ye armağan: Çökertme kebabı


Müge ÇEVİK    

04.04.2024 


Muğla, birbirinden güzel tatil beldeleri, yöresel türküleri, oyunları ve zengin mutfağı ile ağırladığı yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan bir ilimiz. Bu sayımızda lezzetli yemekleriyle misafirlerini ağırlayan Muğla’nın en güzel ilçelerinden Bodrum’a özgü Çökertme Kebabı’nın tarifini paylaşacağız sizlerle. Oldukça pratik bir yemek olan Çökertme Kebabı’nı dilerseniz kırmızı et yerine tavuk eti ya da köfteyle de deneyebilirsiniz.

Malzemeler: 
  • 300 gram dana eti 
  • 2 adet patates 
  • 200 gram süzme yoğurt 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Zeytinyağı 
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı 
  • Toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon 
  • Tercihe göre nane ya da kekik 
  • İsteğe bağlı domates sosu için:
  • 2 adet domates 
  • 2 kaşık sıvı yağ
Yapılışı: 
 
Patatesler mümkün olduğunca ince (kibrit inceliğinde) doğrandıktan sonra tuzlu suda nişastası çıkana kadar bekletilir. Daha sonra iyice kurulanan patatesler derin yağda kızartılır ve servis tabağına alınır. 
 
Süzme yoğurt dövülmüş sarımsakla karıştırılır. Bu aşamada istenirse yoğurt birkaç kaşık suyla seyreltilebilir. 
 
Et, bir tavadaki kızgın yağda suyu ve yağı içinde kalacak şekilde, mühürlenerek pişirilir. Kesme tahtasına alınan etler ince uzun şeritler halinde kesildikten sonra tereyağında sotelenir. Üzerine toz kırmızıbiber, kimyon, karabiber, tercihe göre nane ya da kekik serpilir ve karıştırılır.
 
Kızarmış patateslerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt, yoğurdun üzerine de etler eklenir. En üste isteğe bağlı olarak rendelenmiş ve yağda pişirilmiş domateslerle hazırlanan sos (domates sosu bir kaşık salça kullanılarak da hazırlanabilir) ilave edilir. Afiyet olsun. 

Çökertme kebabı