MART-NİSAN 2024 / GEZİ

Üç şehrin arasına saklanan cennet


Gülser İVGEN    

06.06.2024 


Bir yer düşünün bir yanında son demleriyle kış yaşanırken diğer yanında baharın ayak sesleri duyulan… Adana, Kayseri ve Niğde illerine sınırı olan Aladağlar Millî Parkı, bazı günlerde ziyaretçilerini iki farklı mevsimde ağırlıyor. Millî parkın Adana’ya sınırı olan kısmında Akdeniz iklimi, Niğde ve Kayseri’ye sınırı olan kısmında ise karasal iklim görülüyor.

1995 yılından bu yana millî park ünvanını taşıyan ve 55 bin hektar büyüklüğe sahip alan; derin vadileri, dik ve zorlu buzul kayalıkları, mağaraları, muhteşem kanyonları, eşsiz manzarası, florası ve faunası ile adeta bir doğa müzesini andırıyor.  
Millî parkta 750 metre ile 3 bin 756 metre arasında değişen yükseltiler sebebiyle gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının 30 dereceyi aştığı biliniyor.
 
Aladağlar Millî Parkı’ndaki orman varlığı daha çok karaçam ve kızılçamdan oluşuyor. Karaçamın yayılış alanındaki güney bakılı kesimlerde sedir, nem bakımından daha elverişli kuzey bakılı yerlerde ise göknara rastlanıyor. Ayrıca bölgede; ardıç, titrek kavak, meşe gibi ağaç türleri ile yabani yonca, ayrık, geven, papatya, sütleğen, sığırkuyruğu, kekik, menekşe, devedikeni gibi otsu bitkiler bulunuyor.
 
Aladağlar birçok hayvana da ev sahipliği yapıyor. 2.000 metreden yüksek noktalarında ülkemizin en büyük ve en ağır kekliği olan urkeklik ile kral kartalı yaşamlarını sürdürüyor. Başta yaban keçisi, kurt, yabani tavşan, tilki, gelengi ve sincabın görüldüğü millî parkta; porsuk, kuyruksüren, oklu kirpi, yaban domuzu, sansar, karakulak, kakım, gelincik, su samuru, cüce yarasa, nalburlu yarasa, vaşak ve sırtlanın da yaşadığı biliniyor.
 
Ziyaretçilerini kendine hayran bırakacak bir ihtişama sahip millî parkın en önemli kaynak değerlerini Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Demirkazık Tepesi, Emli Vadisi ile Acısu oluşturuyor. 

Haber Görseli

Bu kaynak değerler arasında yedi şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri görülmesi gereken yerler içinde ilk sırayı almayı fazlasıyla hak ediyor. Yükseklikleri 30 metre ile 86 metre arasında değişen bu şelalelerin yanı başındaki düzlükler, ziyaretçiler tarafından kamp alanı olarak kullanılıyor. Burada yer alan günübirlik kullanım alanında Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış 14 adet orman köşkü, idare ve ziyaretçi tanıtım merkezi, manzara seyir terası, çadırlı kamp alanı ve piknik üniteleri bulunuyor.
 
Millî parkın Niğde sınırlarında bulunan Demirkazık Dağı, dağ tırmanışı yapan ziyaretçiler tarafından tercih edilen ve yamaç paraşütü uçuşlarının yapıldığı oldukça yüksek bir tepedir. Üç bin yedi yüz elli altı metre yüksekliğe sahip dağın zirvesi, güneşin doğuşuna şahitlik etmek isteyenler için muazzam bir yerdir. 
 
Aladağlar Millî Parkı’nda maceraseverler tarafından tercih edilen bir diğer nokta Zamantı Vadisi. Vadide 15 km’lik bir güzergâhta hem profesyonel hem de amatör raftingcilerin kullanabileceği parkurlar bulunuyor. Dev kanyonlar arasından geçen ve eşsiz güzellikler sunan parkurda; biri 78, diğeri 92 metre uzunluğunda iki doğal köprü bulunuyor.
 
Doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin bir mutfağa da sahip olan bölgede hem Anadolu hem de Akdeniz lezzetlerini tatmak mümkün. Bulgur pilavı, ekmek aşı, ovalamaç, dövme pilavı, sıkma, börek, bazlama, et yahnisi gibi lezzetlerin yanında içli köfte, kesme, kısır, şaştım aşı, küncülü çörek, mercimekli köfte, pırasa böreği, yoğurtlu dövme, analıkızlı, teleme, mantı, yoğurtlu kabak sofraları süsler.

Haber Görseli

Hoşgörü, dayanışma ve saygıya dayalı geleneksel yaşam tarzı yöre halkının uyum içinde yaşamasına olanak tanıyor ve bu da ziyaretçilere misafirperverlik olarak yansıyor. Yaz aylarında art arda yapılan festivaller sosyokültürel yaşamın renkliliğini daha da gözler önüne seriyor.
 
Ziyaretçilerin kendi çadırlarını kurarak konaklayabilecekleri Aladağlar Millî Parkı’nda çadırı tercih etmeyenler için bölgede pansiyon ve dağ otellerinde konaklama imkânı bulunuyor.
 
Doğayı gözlemleyip benzersiz fotoğraflar çekilebilecek millî parka; Adana, Kayseri ve Niğde’yi çevreleyen kara yolu, demir yolu ve hava yolu kullanılarak rahatlıkla ulaşılabilir.

Haber Görseli

ALADAĞLAR MİLLÎ PARKI’NDA  YAPILABİLECEK AKTİVİTELER:
 
  • Doğa yürüyüşü 
  • Çadırlı kampçılık 
  • Yaban hayatı gözlemi 
  • Foto safari
  • Dağcılık- tırmanış
  • Olta balıkçılığı 
  • Yayla turizmi
  • Kuş gözlemciliği 
  • Mağara turizmi
  • Bisiklet safari
  • Yamaç paraşütü
  • Rafting

aladağlar milli parkı