MART-NİSAN 2024 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Ağrı mutfağından çiriş ketesi
Yenilebilir yabani bir ot olan çiriş otu (dağ pırasası, kirkiş otu ya da gulik otu) başta Ağrı, Bingöl, Van yörelerinde tüketilse de yüksek besin değerinin ön plana çıkması ile birlikte Türkiye’nin birçok bölgesinde artık tanınır hâle geldi. Biz de bu sayımızda özellikle Ağrı’da çiriş otunun bollaştığı ilkbahar aylarında yapılan çiriş ketesi tarifini sizlerle paylaşmak istedik.
Çiriş Ketesi Yemeğinin Tarifi
Maya, toz şeker ve ılık sütü bir kaba alın ve mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika bekletin. Daha sonra un ve tuzu ekleyerek çok sert olmayan bir hamur hazırlayın ve iyice yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 45 dakika kadar mayalanmasını bekleyin. Bu sırada yıkayıp sert yerlerini keserek ayıkladığınız ve doğradığınız çirişlerin üzerine tuz ekleyin. Çirişlerin suyunu sıktıktan sonra üzerine sıvıyağ ve tereyağı ekleyip karıştırın. İç harç tamamlandıktan sonra mayalanan hamuru iki bezeye ayırıp açabildiğiniz kadar ince açın. İlk yufkayı yağladıktan sonra üzerine ikinci yufkayı serip onu da yağlayın.
Zarf şeklinde katladığınız yufkanın üzerine hazırladığınız çiriş otlu içi yayın. Tekrar dört köşesini ortada birleştirip ters çevirin ve elinizle üzerine bastırarak hamuru biraz daha genişletin. Varsa sacda, yoksa fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız çiriş ketesini dilediğiniz gibi dilimleyerek servis edin.iyet olsun…
Malzemeler
-
2 su bardağı süt
-
1 paket yaş maya
-
1 tatlı kaşığı tuz
-
1 tatlı kaşığı şeker
-
Aldığı kadar un
İç Harcı İçin
-
1 kg çiriş otu
-
2 yemek kaşığı sıvı yağ
-
1 yemek kaşığı tereyağı
-
1 yemek kaşığı tuz
Yağlamak İçin
-
200 gr tereyağı
-
1 su bardağı sıvı yağ