MAYIS-HAZİRAN 2024 / BİTKİSEL ÜRETİM

Yenidünya üretiminde dünyada 4. sıradayız


Murat ÖZKAN    

26.07.2024 


Ülkemizde ve bize yakın enlemlerdeki yerlerde pazarda görülen mevsimin ilk meyvelerinden olan yenidünya üretiminde ülkemiz ilk dört ülke arasında. Bu subtropik iklim meyvesiyle ilgili merak edilen bilgileri Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Fatma Belkıs Esimek’ten aldık.

Yenidünya meyvesinin bitkisel özellikleri nelerdir, dünyada nerelerde yetiştirilmektedir?
 
Yenidünya (Eriobotrya japonica Lindl.)  herdemyeşil bir subtropik iklim meyvesidir. Yenidünya, hızlı büyüyen kısa gövdeli her dem yeşil ağaçlara sahip, gösterişli çiçekleri olan bir meyve türüdür.  Yenidünyanın çiçeklenme dönemi kasım ve şubat ayları arasındadır. Meyvenin olgunluk dönemi çeşitlere göre farklılık göstermekle birlikte genellikle mart-haziran ayları arasıdır.
 
Yenidünya bahçesinden 30 yıldan fazla ürün alınabilir. Japonya ve Hindistan’da yenidünya iki bin metreye kadar yüksek alanlarda yetişebilir. Anavatanı Çin olan yenidünya bitkisi 1700’lü yıllarda Avrupa’ya, 1800’lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden ülkemize gelmiştir. Yenidünya, en fazla Çin’de üretilirken bu ülkeyi sırasıyla İspanya, Pakistan ve Türkiye izler. Taze olarak tüketilmesinin yanında özellikle Çin ve Avrupa ülkelerinde; meyve suyu, şurup, konserve, dondurma, reçel, jöle, turta, cezerye ve marmelat yapımında kullanılır. Kuru meyve olarak da tüketime sunulan yenidünyanın çiçekleri kozmetik ürünleri, çekirdekleri ise sabun yapımında; kurutulmuş yaprak ve çiçekleri de ilaç sanayisinde kullanılır. Tüm bunların yanında yenidünya dış mekân süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
 
Yenidünyanın Çin’de Eriobotrya cinsine ait 14 tür ve 100’den fazla çeşidi tanımlanmıştır. Tanımlanan bu çeşitler iki grup altında toplanmıştır. Büyük, armut şekilli ve sarı meyvelere sahip olanlar “Çin tipi”; küçük, yuvarlak şekilli ve açık sarı meyvelere sahip olanlar ise “Japon tipi” olarak isimlendirilmiştir.
 
MERSİN TÜRKİYE ÜRETİMİNİN YÜZDE 70’İNİ KARŞILIYOR
Türkiye’de ne kadar alanda yetiştiriciliği yapılıyor, daha çok hangi bölgelerde üretiliyor?
 
Ülkemiz yenidünya üretiminde önemli bir ülkedir ve Akdeniz Bölgesi yenidünya yetiştiriciliği için uygun ekolojik koşullara sahiptir.  Üretimin büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi’nden geri kalan az miktar ise Ege ve Doğu Karadeniz bölgelerinden karşılanmaktadır. Ülkemizde genellikle taze olarak tüketilir. Yenidünya; can erik, çilek ve çağla gibi pazarda görülen mevsimin ilk meyvelerinden olduğu için tüketiciden rağbet görmektedir. Özellikle erkenci çeşitler pazarda yüksek fiyatla satılmaktadır.
Ülkemizde 2023 yılı rakamlarına göre 7 bin 128 dekar alanda 15 bin 314 ton yenidünya üretilmiştir. Meyve veren yaştaki ağaç sayısı 246 bin 645, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı ise 10 bin 611 adettir. Mersin, Türkiye üretiminin yüzde 70’ini karşılarken ülkemiz her yıl iki bin tonun üzerinde yenidünya ihraç etmektedir.

Haber Görseli

Yenidünya meyvesinin besin içeriği nedir?
 
Diyabetin  önlenmesi,  kolesterol seviyesinin düşürülmesi ve kemik mineral yoğunluğunun korunması başta olmak üzere sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Ayrıca bu meyve görme sağlığını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum sistemini rahatlatır, kan dolaşımını artırır ve kan basıncını düşürür. Yenidünyada bol miktarda bulunan potasyum, kan damarları ve arterler üzerindeki baskıyı azaltarak kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur.
 
Ülkemizde çeşit geliştirme veya verimliliği artırma yönünde çalışmalar var mı? Önemli çeşitler neler?
 
Adana koşullarında yenidünya için en uygun aşılama zamanı ve aşılama metodunun saptanması üzerine yapılan çalışmanın sonuçlarına göre en uygun aşı zamanının yüzde 95 ile mart ayı olduğu belirlendi. Yonga aşı öteki aşı tiplerine göre kısmen daha kuvvetli aşı sürgünü verdi. Yama aşıda yüzde 88, “T” aşıda yüzde 85 ve yonga aşıda ise yüzde 78 oranında başarılı olundu.
 
DEKARA VERİM 1400 KG’A KADAR ÇIKABİLİYOR
 
1999 yılında tamamlanan bir başka çalışmada ise (Yılmaz ve ark.) Alata koşullarına elverişli yenidünya çeşitlerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla 1998 yılında 11 yenidünya çeşidi ile deneme bahçesi kurularak üç yıl boyunca yapılan analizler ve tartılı derecelendirilme metodu sonucunda Dr. Trabut, Akko 1 ve Yuvarlak çukur göbek, Ekotip 2 çeşitleri Erdemli koşullarında yenidünya yetiştiriciliği için en uygun çeşitler olarak belirlendi ve yetiştiricilere önerildi.
 
Ülkemizde ticari önem arz eden yenidünya çeşitlerinden Akko XIII, orta mevsimde olgunlaşmaktadır. Çeşidin meyveleri iri, koyu pembe portakal renkli, çok gösterişli ve lezzetlidir. Taşınmaya ve karaleke hastalığına çok dayanıklı ayrıca kendine verimli bir çeşittir. Dekara verim 1300- 1400 kg’dır.
 
Üreticilerimizin tercih ettiği başka bir çeşit ABD orijinli Gold Nuggettir. Geçci, iri, koyu kırmızı-portakal renkli, çok gösterişli, lezzetli meyvelere sahiptir. Kendine verimlidir. Dekara verimi ise 1200-1300 kg’dır.

Haber Görseli

 
Erkenci bir çeşit olan Sayda ise iri, pembe-portakal renkli, çok tatlı ve lezzetli meyvelere sahiptir. Taşınmaya ve karaleke hastalığına orta derecede dayanıklı bir çeşittir. Dekara verim 1000-1200 kg’dır.
 
Erkenci başka bir çeşit Hafif Çukurgöbektir. Orta irilikte, pembe-portakal renkli, gösterişli, çok lezzetli, tatlı meyvelere sahiptir. Taşınmaya kısmen uygun, karaleke hastalığına dayanıklı, kendine verimli bir çeşittir. Dekara verim 1000-1200 kg’dır.
 
Yerli başka bir çeşidimiz de Yuvarlak Çukurgöbektir. Orta mevsimde olgunlaşır. İri, sıra-portakal renkli, gösterişli ve çok lezzetlidir. Taşınmaya dayanıksız, karaleke hastalığına orta derecede dayanıklı, kendine kısmen verimli bir çeşittir. Dekara verim 700-800 kg’dır.
 
Meyvenin ekolojik istekleri nelerdir? Bahçe tesisi ve yıllık bakım işleri nasıldır?
 
Hava sıcaklığının donma noktasının altına düşmediği sıcak ılıman iklimin hüküm sürdüğü yerler, yenidünya yetiştiriciliği için en uygun iklim özelliklerine sahip alanlardır. Çiçekler ve meyveler -3°C’de zarar görmeye başlar. Meyvenin olgunlaşma zamanında yaz sıcaklarının erken başlaması ve hava sıcaklığının 30 °C’nin üzerine çıkması meyveler üzerinde güneş yanıklarının meydana gelmesine neden olur. Şiddetli rüzgâr, tozlanma ve döllenme üzerinde olumsuz etki yaparak verimi azaltabilir. Yenidünya ağacının yıllık yağış isteği ise 1000-1200 mm’dir. Yeni kurulan bahçelerde fidanlar ilk hafta gün aşırı, sonraki haftalarda ise iki kez sulanmalıdır.
 
Yenidünya yetiştiriciliği için iyi drene edilmiş, derin, organik maddece zengin, killi-kumlu, gevşek topraklar tercih edilmelidir. Meyve fazla kireçten hoşlanmaz. Yetiştiricilik için pH 6 olan topraklar idealdir. Taban suyu seviyesi 1,5-2 m olan topraklar yetiştiriciliğe uygundur.
Ürün emniyeti ve erkencilik için kış çiçeklenme döneminde soğuk ve hâkim rüzgârlara kapalı, ılık ve sıcak yöneyler tercih edilmelidir. Dikim mesafeleri 7x7, 8x8 m olup genellikle kare şeklinde dikilir. Yenidünya yetiştiriciliğinde artık standart çeşitlerin anaçlar üzerine aşılanması ile elde edilen fidanlar kullanılmaktadır. Bazı yenidünya çeşitleri kendine uyuşmaz olduğundan bunlarla bahçe kurulurken tozlayıcı çeşit bulundurulmasına dikkat edilmelidir. Kapama bahçe tesisinde erkenci çeşitlerin seçimi önemli olmakla birlikte pazarlama kolaylığı yönünden farklı zamanlarda olgunlaşan çeşitleri bir arada bulundurmak faydalıdır.
 
Taçlandırma yüksekliği yaklaşık 65-75 cm’dir. Mart ayında yeterli ışıklanmayı sağlayacak şekilde kurumuş, hastalıklı, zararlanmış ve obur dallar çıkarılır. Nisan-ekim ayları arasında 7-10 kez veya yaklaşık her 15-20 günde bir 30-50 cm toprak derinliğini ıslatacak şeklide sulanır. Toprak ve yaprak analizlerine düzenli bir gübreleme programı uygulanmalıdır. Fazla azot verilmesi yenidünyada çiçeklenmeyi azaltan bir durumdur.
 
KARALEKE HASTALIĞINA DİKKAT
Hastalık ve zararlıları nelerdir?  Hasat konusunda nelere dikkat edilmelidir?
 
Yenidünyanın en önemli hastalığı olan kareleke hastalığı ile mücadele edilmezse ağaçlar giderek verimden düşer, yapraklar dökülür, ileri aşamalarda ağaçlarda kurumalar başlar. Karaleke ile mücadelede için budama artıkları ve bir yıl önceden kalan meyveler toplanmalı ve yakılmalıdır. Gerekli olduğu zamanlarda uygun ilaçlarla mücadele yapılmalıdır. En önemli zararlıları ise sarıağaç kurdu ve yaprak bitleridir.
 
Hasat edilecek meyvelerin, çeşide has normal büyüklük ve rengini almış olması gerekir. Meyve üzerinde 2-3 mm sap kalacak şekilde makas ile kesilerek hasat edilir. Hasat kriteri olarak kabuk rengi baz alınsa da ticari olarak suda çözülebilen kuru madde miktarının yaklaşık yüzde 10 olması gerekir. Meyvelerin tamamının aynı anda olgunlaşmaması nedeniyle hasat birkaç defada yapılabilir. Meyveler hasattan hemen sonra pazarlanmalıdır. Özellikle bazı çeşitler beklemeye veya kabuk zararlanmalarına karşı hassastır. Depolanma süresi kısadır, 10-13°C’de 1-5 gün saklanabilir.

yenidünya üretimi