MAYIS-HAZİRAN 2024 / KAPAK KONUSU
Türkiye’nin en büyük hayvancılık OSB’si Amasya Suluova’da büyümeye devam ediyor
“Bireysel güçleri bölgesel güç hâline getirmek” sloganı ve hedefiyle ortaya çıkan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, tarım ve sanayiyi bir araya getirerek hem verimi hem de tasarrufu artırmayı amaçlıyor. Bu bölgelerden biri olan ve Türkiye’nin en büyük besi organize sanayi bölgesi olan Amasya Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (TDİ Besi OSB) genişlemeye devam eden hizmet alanı ve istihdama katkısı ile hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 2004 yılında kurulan ve çok sayıda büyük kapasiteli besi işletmesi ve sanayi işletmesine ev sahipliği yapan OSB ile ilgili bilgi almak üzere Amasya Suluova TDİ Besi OSB Müdürü Hasan Şen ile bir araya geldik.
Öncelikle Amasya Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman ve hangi hedeflerle kuruldu?
Suluova TDİ Besi OSB 2004 yılında bölgemiz hayvancılığının gelişmesi, sığır eti üretim miktarı ve kalitesinin artırılması, bunun yanı sıra yem bitkisi üreticiliğine katkı sağlanarak geliştirilmesi ve istihdama katkı sağlanması amacı ile kuruldu. 2004 yılında Sanayi Bakanlığı bünyesinde kurulan Suluova TDİ Besi OSB 2012 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesine devredilerek çalışmalarını Bakanlığımız destekleri ile daha ileriye taşıdı ve taşımaya devam ediyor.
GÜNLÜK 200 TON ET İŞLENİYOR
Amasya TDİ Besi OSB’nin rakamsal verileri nelerdir? Ne kadarlık bir alanda, kaç adet işletme faaliyet gösteriyor, hayvan sayısı ve doluluk oranı hakkında bilgi verir misiniz?
Suluova TDİ Besi OSB 90 hektar alana kurulu 32 adet besi parseli ve 3 adet sanayi parselinden oluşuyor. Besi parsellerimizin toplam kapasitesi yaklaşık 10 bin büyükbaş hayvan ve tamamı katılımcılara tahsis edilmiş durumda. 29 adet besi parseli üretimde ve tahsisi yapılan 3 adet besi parselimiz ise proje aşamasında. 3 adet sanayi parselimizin de tamamı faaliyette. Sanayi parsellerimiz üzerinde 2 adet toplam 7 megavat/saat elektrik üretim kapasitesine sahip biyogaz tesisi ve günlük 200 ton et işleme kapasitesine sahip ülkemiz ve dünyanın en büyük fast food zincirlerinden birinin et entegre tesisi bulunuyor. Organize Sanayi Bölgemizde toplam 750 kişi istihdam ediliyor.
Haber Görseli
Hasan Şen Amasya Suluova TDİ Besi OSB Müdürü
Genişlemeye gidildiğini söylemiştiniz. Bu ikinci etaba ilişkin veriler ve hedeflerden de bahseder misiniz?
2021 yılı itibarıyla tüm parsellerin katılımcılara tahsis edilmesi ile yeni bir alana ihtiyaç duyulmuştu. Bölgede yapılan araştırmalar sonrasında ilçenin Salucu Köyü sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 62,5 hektarlık alan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün 12.04.2021 tarihli ve 1146693 sayılı yazısı ile ilave alan yer seçimi kesinleşmişti. Yer seçimi kesinleşmesi sonrasında yaklaşık 62,5 hektarlık alanda yapılan imar planı ile alt yapı çalışmaları tamamlandı, 7 bin 850 büyükbaş hayvan kapasitesi ile toplam 30 besi parseli ve 2 adet sanayi parseli yapıldı. Genişleme alanında oluşturulan parsellerimizin yarıya yakınının tahsisi yapıldı. En kısa sürede boş parsellerin tahsislerinin yapılması, üst yapı inşaatlarının tamamlanarak faaliyete geçirilmesi ve üretim kapasitemizin yaklaşık 2 katına çıkartılmasını hedefliyoruz.
Haber Görseli
Türkiye’nin en büyük TDİ Besi OSB’si olma hedefi ile kurulan bölgemiz tamamlanan genişleme alanı projesi ile birlikte toplam 152,5 hektar alan ve 17 bin 850 büyükbaş hayvan kapasitesi ile Türkiye’nin en büyüğü olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en büyük TDİ Besi OSB’lerinden biri durumunda.
Amasya Suluova OSB Besi TDİ, alanında Türkiye’nin en büyük Besi OSB’si olma hedefiyle kurulmuştu. Bu hedef gerçekleştirildi mi?
Türkiye’nin en büyük TDİ Besi OSB’si olma hedefi ile kurulan bölgemiz tamamlanan genişleme alanı projesi ile birlikte toplam 152,5 hektar alan ve 17 bin 850 büyükbaş hayvan kapasitesi ile Türkiye’nin en büyüğü olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en büyük TDİ Besi OSB’lerinden biri durumunda.
EKONOMİK OLARAK TOPLAM BÜYÜKLÜĞÜ YILLIK YAKLAŞIK 5 MİLYAR LİRA
OSB’nin Amasya ve bölge ekonomisine katkısı hakkında da bilgi verir misiniz? Burada yapılan faaliyetlerin ekonomik büyüklüğü ne kadar?
OSB’miz kurulduğu günden itibaren kapasitesini sürekli olarak büyütmüş, Amasya ve bölgemiz hayvancılığının gelişmesi için önemli bir odak noktası olmuştur. OSB’nin en önemli etkilerinden biri de üretilen et kalitesinin artması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, hayvancılık ile ilgili yan sektörlerin (yem üretimi, et ve sakatat üretimi, hayvansal atıklardan elektrik üretimi vb.) bölgemize çekilmesi ve gelişiminin sağlanması oldu. Bu sayede bölgemizdeki istihdam sayısı da arttı. Tüm sektörlerde yapılan faaliyetlerin ekonomik olarak toplam büyüklüğü yıllık yaklaşık 5 milyar Türk Lirası. Amasya Suluova Besi TDİ OSB Müdürlüğü üstlenmiş olduğu misyon ve vizyon ile ülke hayvancılığı ve bölge hayvancılığına örnek teşkil etmeye ve katma değer sağlamaya devam edecektir.