MAYIS-HAZİRAN 2024 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Yapay zekâ ile çiftlik hayvanlarınızı izleyebilirsiniz


Sema ÖZAY    

29.07.2024 


Kocaeli'de faaliyet gösteren teknoloji ve yazılım firması Cowealthy Teknoloji, süt ve besi hayvancılığı sektöründe verim artışının sağlanmasına yönelik yapay zekâ destekli ürünler geliştiriyor. Bilişim Vadisi’nin Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan faydalanarak 2021 yılında faaliyete başlayan firma, çiftlik hayvanlarının bireysel verilerinin yapay zekâyla işlenmesiyle verimlilik artışına yönelik çözümler sunuyor. Kurucu ortaklardan Melih Ertürk programın detaylarını ve üretici açısından faydalarını dergimiz için açıkladı.

Cowealthy hayvancılık programı nedir, açıklar mısınız? 
 
Cowealthy süt ve besi hayvancılığı yapan çiftçilerin yapay zekâ tabanlı program ihtiyaçlarının yanı sıra nesnelerin interneti ve sensör füzyonuna sahip yalın üretim odaklı teknolojik cihazların geliştirilme ihtiyacından doğdu.  Bilişim vadisinde uzun yıllardır otomotiv, havacılık ve uzay sanayi, tarım-hayvancılık tecrübesi olan kurucu ortaklar tarafından 2021 yılında kuruldu.
 
Bu programı çiftlik hayvanlarının sosyal ağı olarak açıklayabiliriz. Çiftlik içinde bulunan tüm ineklerin sağlık durumunu ve üreme yeteneklerinin takibini, kulak hareketlerinin ve deri sıcaklığının takibiyle anlık olarak izleyebiliyoruz. Bu veriler sürü yönetimi sisteminde filtrelenip kullanıcı yani çiftçiler için üretimlerinin artırılması ve yönetimsel kararlarında yardımcı hatta yapay zekânın verdiği öngörülerle üretimin kârlılığını ve hayvan mevcudunun korunmasını amaçlıyor. Geliştirip ürettiğimiz ürünlerin uluslararası patent başvuruları bulunuyor. Seri üretimde olan ürünlerimiz arasında nesnelerin interneti ve yapay zekâ destekli yüksek hava hacmini yavaş turlu dönüşüyle hareket ettiren fırçasız ve düşük elektrik tüketimli fırçasız motor tasarımlı soğutucu fanlar,  süt hacmini ve ağırlığını ölçebilen yüksek hassasiyetli akış süt ölçer, sağımhane elektronik sürücüsü, sağımhane CIP yıkama sistemi, sağlık, üreme yeteneklerinin takibini kulak hareketlerinin ve deri sıcaklığını takip eden elektronik küpeler ve tüm bu ürünlerin bir ekosistemde çalışmasını yöneten kullanıcı dostu sürü yönetim yazılımı üretiyoruz. Bu elektronik küpelerin farkı özgün pili olmadan Wi-Fi ağından elektrik enerjisini hasat ederek küpedeki süperkapasitörün bu işlemleri merkezi sisteme yollayabilmesi ve kayıtları yapabilmesi.

Haber Görseli

Programı hangi işletmeler için önerirsiniz?
 
Ürettiğimiz ürünler tek bir ineği olan çiftçiden binlerce ineği olan çiftliklere kadar geniş bir ürün yelpazesi içeriyor. Bu nedenle programı tüm işletmeler, çiftçiler için önerebilirim.
 
Cowealthy, süt ineklerinin performansı, ekonomisi ve refahında iyileştirmelerin kolaylaştırılmasına yardımcı olmak için hem çevresel hem de sağlık parametrelerinde gerçek zamanlı verileri bir araya getirmek üzere uzman veterinerler, mühendisler ve veri analistlerinin bilgi birikimi ve tecrübelerini bir araya getiriyor. Kablosuz nesnelerin interneti sistemi; doğru, gerçek zamanlı verileri, çiftlikte ve tedarik zincirinde daha iyi karar vermeye yardımcı olan iç görüler üretmek üzere yapay zekâyı kullanan özel yapılmış bir analitik platformu besliyor.
 
HAYVAN HASTALIKLARININ ERKEN TESPİTİNİ SAĞLIYOR
Programın somut faydaları neler? 
 
Programın somut faydalarından en önemlisi verimlilik artışı. Yapay zekâ destekli sürü yönetimi yazılımları; ineklerin sağlık durumu, beslenme ve süt verimi gibi verileri analiz ederek her bir hayvan için en uygun bakım ve beslenme programını belirliyor. Bu, süt üretiminin verimliliğini artırıyor. İkincisi hayvanların izlenmesi hastalıkların erken tespitine yardımcı oluyor.  Yazılım, hayvanların davranış ve sağlık verilerini izleyerek hastalıkları erken tespit ediyor ve hızlı müdahale sağlıyor. Hayvanın doğru zamanda tohumlanması sağlanıyor. Hava durumundan kaynaklı sıcaklık stresinde de çatı altı fanlar çalıştırılıyor ve üretim maksimize ediliyor. Bu, veterinerlik maliyetlerini azaltıyor ve hayvan kayıplarını önlüyor. 

Haber Görseli

Programı kullanan işletmeler iş gücünden tasarruf sağlıyor. Otomatik veri toplama ve analiz, manuel işlem ihtiyacını azaltıyor. Böylece çiftlik personelinin daha verimli çalışması sağlanıyor ve iş gücü maliyetleri düşürülüyor. 
 
Başka bir faydası da besleme optimizasyonu sağlaması. Yapay zekâ, her bir hayvanın besin ihtiyaçlarını optimize ederek yem israfını azaltıyor ve yem maliyetlerini düşürüyor. Diğer yandan yazılım, süt üretimini ve talebi analiz ederek çiftçilerin üretim planlarını daha iyi yapmalarına imkân veriyor. Bu, pazara daha doğru miktarda ürün sunulmasını sağlıyor ve fiyat dalgalanmalarını minimize ediyor. 
 
Optimum besleme ve sağlık yönetimi, gübre ve diğer atıkların miktarını azaltıyor. Bu, çevre kirliliğini ve kötü kokuları minimize ediyor. Yapay zekâ destekli sistemler, su ve enerji kullanımını izleyip optimize ederek gereksiz tüketimi önlüyor. Dolayısıyla, hem çevreye duyarlılığı artırıyor hem de maliyetleri azaltıyor. 
 
Program sayesinde verimli yönetim uygulamaları, genel enerji tüketimini azaltarak çiftliğin karbon ayak izini düşürüyor. Ayrıca, hayvan sağlığı ve verimliliği arttıkça metan gazı salınımı da kontrol altına alınabiliyor.  Yapay zekâ, sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ediyor. Örneğin, toprak verimliliğini artıracak ve su kullanımını optimize edecek tarım tekniklerini öneriyor. 

Cowealthy hayvancılık uygulamaları yapay zeka Melih Ertürk Sema Özay