TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / KAPAK KONUSU

150'ye yakın hava aracı ile orman yangınlarına müdahale ediliyor


  

12.09.2024 


Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı, yaptığı havadan gözetleme sonucu tespit ettiği orman yangınlarını ilgili birimlere ileterek yangın uzmanlarının verdiği kararlarla birlikte yangına müdahale edecek hava araçlarının belirlenip koordine edilmesi faaliyetlerini yürütüyor. Yangın bölgesine uygun hava araçlarının intikalini sağlayıp yangına bilfiil havadan müdahaleye başlayan Havacılık Dairesi Başkanlığının tüm bu faaliyetleri ile ilgili detayları Daire Başkanı Mahmut Okudan dergimiz okuyucuları için anlattı.

Öncelikle Havacılık Dairesi Başkanlığı hakkında bilgi verir misiniz?
 
Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı Şubat 2022 tarihinde kuruldu. Uçuş İşletme ve Eğitim Şube Müdürlüğü, Hava Araçları Bakım ve Teknik Şube Müdürlüğü, Havacılık Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü olmak üzere dört farklı şube müdürlüğümüzle orman yangınlarıyla mücadele başta olmak üzere Genel Müdürlüğün görev alanı kapsamındaki havacılık hizmetlerini yürütüyoruz. Bunlar, havacılık hizmetlerinin yerine getirilmesinde personel planlaması ve hava araçları ile gerekli görülen diğer araç, gereç ve teçhizatın temini, kiralanması, hazırlanması, planlanması ve emniyetli bir şekilde kullanılması başta olmak üzere; hava araçlarının bakım, onarım, revizyon, modifikasyon ve servis bülten uygulamaları gibi işlemlerinin yurt içi veya yurt dışı yetkili bakım merkezlerinde yapılması olarak sıralanabilir. Bunlarla birlikte hava araçlarının uçuş, sicil ve bakım kayıtlarına ilişkin iş ve işlemlerinin yapılması ile uçuş ve yer emniyeti ile ilgili faaliyetleri yürütmeye devam ediyoruz. 

Haber Görseli

Daire Başkanlığımız bünyesinde 6 adet Bell-429 yönetim helikopteri, 1 adet C-650 yönetim uçağı, 1 adet B-360 havadan yönetim uçağı, 3 adet TUSAŞ üretimi T70 yangın söndürme helikopteri, 8 adet Airtractor yangın söndürme uçağı, 10 adet Baykar TB2 İHA, 2 adet VTOL İHA ile kiralanan hava araçlarıyla birlikte 150’ye yakın hava aracı bulunuyor. 
 
Orman yangınları ile ilgili yürüttüğünüz faaliyetler nelerdir?
 
Dairemiz, envanterinde bulunan hava araçları ve kiralanan hava araçlarıyla orman yangınlarıyla mücadelede gerekli hava gücünü sağlamakta. Bu faaliyetleri özetlemek gerekirse; bünyesinde bulunan 12 adet İHA ile havadan gözlem ve uyarı, 6 adet helikopter ve 1 adet uçak ile havadan yönetim, 1 adet B-360 havadan yönetim uçağımıza entegre edilen TK-9 multispektral kamera ile haritalandırma, havadan gözlem ve yönetim; 3 adet yangın söndürme helikopteri ve 8 adet yangın söndürme uçağı ile yangına direkt müdahale olarak açıklayabiliriz.

Haber Görseli

Orman yangınlarına müdahalede operasyonun hangi noktasında bulunuyorsunuz, yangın anındaki planlamadan bahseder misiniz?
 
Havacılık Dairesi Başkanlığı olarak havadan yangına müdahale operasyonlarını Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi ile eş güdüm halinde yürütüyoruz. Havadan gözetleme faaliyetlerini yürütüp yangının başlangıcında tespit yaparak bunun ilgili birimlere iletilmesi ile başlayıp, yangın uzmanlarının verdiği kararlarla birlikte yangına müdahale edecek hava araçlarının belirlenerek koordine edilmesine kadar uzanan geniş bir yelpazeden bahsedebiliriz. Daha detaylı açıklayacak olursak havadan gözetlediğimiz ormanlarımızda yangın tespit ettiğimizde önce durumu ilgili birimlere iletiyoruz. Uzmanların vermiş olduğu kararlar neticesinde yangın bölgesine uygun hava araçlarının intikalini sağlayıp yangına havadan müdahaleye başlıyoruz. Bu aşamada bölgede bulunan yangın yönetim helikopterlerimiz devreye giriyor ve yangın mahallinde ilgili kişiler havadan çalışmaları yönetmeye başlıyor. 2023 yılında göreve başlayan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın “Otağ” ismini verdiği uçağımızla yangının davranışını, ürettiği sayısal fotoğraflar ile Yangın Yönetim Merkezlerimizde inceliyor ve gerekli kararları alıyoruz. 
 
Uçak sayısı ve pilot sayısı hakkında bilgi verir misiniz?
 
Orman yangınlarına havadan müdahale faaliyetlerinde kullanılan hava gücümüz 27 adet uçak, 105 adet helikopter ve 14 adet İHA’dan oluşmakta. Genel Müdürlüğümüz envanterinde bulunan 6 adet Bell-429 yönetim helikopteri, 1 adet C-650 yönetim uçağı, 1 adet B-360 havadan yönetim uçağı, 3 adet TUSAŞ üretimi T70 yangın söndürme helikopteri ile 8 adet Airtractor yangın söndürme uçağının havadan yangın söndürme faaliyetlerinde etkin ve verimli kullanılabilmesi için hâlihazırda 45 pilot, 38 uçuş teknisyeni ile 38 destek personeli olmak üzere toplamda 121 personel görev yapmaktadır. Hava gücümüzün artması ile birlikte personel sayımız da artacaktır.

orman yangını havacılık dairesi başkanlığı mahmut okudan