TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / ÖZEL HABER
Çiftçinin teknolojiyle buluşma noktası fuarlar
Ticari sergi ve fuarlar, günümüzde çok önemli bir pazarlama ve iletişim aracıdır. Fuarlar içinde de AGROEXPO’nun önemli bir yeri var. AGROEXPO, ülkemizdeki en büyük tarım ve hayvancılık fuarı. Bizler de bu özelliğinden dolayı AGROEXPO’yu düzenleyen Orion Fuarcılık Tanıtım Hizmetleri AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Irmak Tan ile tarım fuarlarını konuştuk.
Firmanızdan ve ülkemizdeki tarım fuarlarının tarihi ilgili bize kısaca bilgi verebilir misiniz?
Uluslararası fuarlar, ülkelerin ihracat potansiyelinin yabancı ülkelerde tanıtılması için en önemli faaliyetlerden biri. Bu fuarlar, ülkeler arasındaki teknolojik gelişmeleri takip edebilme ve iş birliği yapabilme açısından da büyük önem arz ediyor. Bu husustaki ilk örnekleri cumhuriyet döneminde verebiliriz. Türkiye, 1925 Paris Uluslararası Dekoratif ve Endüstriyel Sanat Fuarı’na katılmış, bir yıl sonra da Avrupa ülkelerinin limanlarını Seyyar Sergi (Karadeniz Vapuru) ile ziyaret etmiştir. Ticaret Bakanlığı, Seyyar Sergi’nin uğrayacağı limanlar ve sergileneceği ürünler hakkında gerekli talimatları hazırlayıp bir program yapmıştır. Bu sergide; tarım ürünlerinden gıda ürünlerine, tekstilden tıbbi ürünlere, sanattan ziynet eşyalarına kadar kültürümüze ve topraklarımıza dair ne varsa yabancı ülkelerde tanıtıldı. “Eski düşmanları ve yabancıları dosta, dostları müşteriye dönüştürmek” amacıyla hareket eden Seyyar Sergi Karadeniz Vapuru, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Diplomasi Tarihi ve Dünya Tarihi açısından önemli bir örnek oluşturur.
Haber Görseli
Irmak Tan Orion Fuarcılık Tanıtım Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Bu felsefeyi bir ilke hâline getirip 1986 yılında kurulan “Orion Fuarcılık Tanıtım Hizmetleri AŞ”, uzmanlık alanı olan tarım ve hayvancılık fuarı organizasyonlarındaki yolculuğuna İzmir ve Denizli fuarlarıyla devam ediyor. 1993 yılında Türkiye’nin ilk tarım fuarını Söke-Aydın’da düzenleyen şirketimiz, ülkemizin birçok bölgesinde fuarlar düzenleyerek sektörün kuşkusuz en tecrübeli organizasyon firması hâline gelmiştir.
Üreticiler ile tarım fuarına katılan firmalar arasındaki etkileşim konusunda neler söylersiniz? Fiziksel mesafenin kısalmasının tarıma katkısı ne boyutta?
Dünyada sürekli küresel olarak gelişen tarım teknolojileri katılımcılarımız tarafından izleniliyor ve hatta bu yeni teknolojilerden yola çıkarak daha da gelişmiş teknolojileri gerçekleştiriyorlar. Aynı zamanda ülkemizin uluslararası tarım fuarlarına tüm dünyadan yepyeni teknolojilerini tanıtabilmek için dünya lideri şirketler de katılarak ürünlerini teşhir ediyorlar. Tabii ki ülkemiz çiftçileri bu teknolojileri sağlayan teknoloji şirketlerine verimlilik adına daha çok ihtiyaçları olduğundan fuarlar teknoloji şirketleriyle çiftçileri biraraya getiren çok ciddi bir buluşma noktasıdır.
ÜLKEMİZ GERÇEK ANLAMDA BİR TARIM ÜLKESİ
Ülkemiz genelinde daha çok hangi illerdeki fuarlara ilgi oluyor? Dünyadaki büyük fuarlarla bir kıyaslama yapabilir misiniz? AGROEXPO hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’nin birçok bölgesi fuarcılık açısından önemli olmakla birlikte, daha çok uluslararası fuarlara ilgi gösteriliyor. Konaklama gücü olan, dünya ülkelerinden kolay ve direkt uçuş avantajı olan, turistik ve tarihi zenginliğe sahip illerde uluslararası fuarların başarıya ulaşması büyük önem arz ediyor. Bu unsurları göz önüne alarak İzmir’in en avantajlı bölge olduğunu söylemek mümkün. Buna ilave olarak İzmir’de bulunan Fuar İzmir, Türkiye’nin en yeni, en modern ve en büyük kapalı ve açık alanlarına sahip fuar alanı. Orion Fuarcılık olarak bu fuar alanında gerçekleştirdiğimiz ve tüm alanları kullandığımız AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, bu sebeple Türkiye’nin en büyük ve dünyanın saygın fuarlarından biri. Bunun kanıtı olarak UFI’ye (Küresel Fuar Endüstrisi Birliği) üye olma hakkı kazanan nadir fuarlardan biri olma başarısı göstermiştir. En son ve en yeni teknolojiler ilk olarak AGROEXPO Tarım Fuarı’nda tanıtılıyor.
Çiftçilerin yeni teknolojilere yaklaşımı nasıl oluyor? Kamu kurumlarının da fuarlara katılım sağlaması konusunda neler söylersiniz?
Bilindiği gibi dünya ülkeleri yepyeni teknolojiler konusunda ciddi bir yarış içine giriyor. Bu yarış sırasında varılan nokta akıllı tarım teknolojileri ve hatta onun uç noktası olan yapay zekânın da tarım alanında kullanılmasıdır. Tüm dünya çiftçileri gelişen teknolojiler nedeniyle üretim alanında geri kalma konusunda büyük endişeler duyuyorlar. Bu nedenle çiftçinin son teknolojiye olan ilgisi çok büyük fakat çiftçinin bu konuda destek alması ve teknolojiye ulaşmasının sağlanması gerekiyor. Günümüzde çiftçi sayısı ve hatta özellikle genç çiftçi sayısı azalıyor. Bu da tarımı ciddi oranda tehdit eden bir unsur. Bu anlamda özellikle genç çiftçilere son tarım teknolojileriyle ilgili eğitim fırsatları sağlanması gerekiyor. Çiftçiyi desteklemek tüm sektörel kurum ve kuruluşların asli görevi olmalıdır. Çünkü ülkemiz gerçek anlamda bir tarım ülkesidir; geniş, verimli ve zengin topraklarımızı korumamız şart. Bu da gençlerimizi tarıma geri kazandırmaktan geçiyor. Kamu kurumlarının fuarlara katılımı da oldukça önemli. Kurumların fuarlardan verim alabilmeleri ve fuarın gelişimine katkı sağlayabilmeleri için fuarlara donanımlı katılım sağlamaları gerekiyor.