TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / GEZİ

Binlerce yıllık hikâyelerin ve büyüleyici güzellikte doğanın adı Kazdağı Millî Parkı


  

16.09.2024 


İnsan bazen alıp başını bir yerlere gitmek ister. Uzun bir süre çalışıp yorulmuşsa dinlenmek için doğada sığınacağı bir yer arar kendine. Eğer siz de böyle bir arayışa girdiyseniz rotanızı Balıkesir’e çevirip, Kazdağı Millî Parkı’nın o eşsiz güzelliğinde bulabilirsiniz aradığınız her şeyi.

1994 yılında millî park ilan edilen Kazdağı, adını antik dönemde “Bin Pınarlı İda” diye nitelendirilen İda Dağı’ndan alıyor. Yine Kazdağı’nın binlerce yıllık mitoslarda ve dilden dile aktarılarak canlı kalmış halk efsanelerinde hayat bulduğu biliniyor.
 
Ülkemizin önde gelen turizm bölgelerinden biri olan Edremit Körfezi’nin kıyısında bulunan Kazdağı Millî Parkı, Biga Yarımadası’nın en yüksek noktası olma özelliğini taşıyor. Kazdağı’nın zirvesini taçlandıran ve eriyen kar sularıyla beslenen şelaleler, büyüleyici güzellikte manzaralar seriyor gözler önüne. Millî park içindeki derin vadiler ve kanyonlar, deniz havasını iç kısımlara taşıyarak orman havası ile birleştiriyor. Oluşan bu özel hava, Kazdağı Millî Parkı’nı dünyanın oksijen bolluğu yönünden en zengin ilk üç noktasından biri yapıyor. 
 
Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan millî park, başta endemik bir tür olan Kazdağı göknarı olmak üzere birçok bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Üst tabakasında kızılçamın hâkim olduğu alanda özellikle karaçam, kayın, kestane, meşe, kızılağaç ve çınar ağacı, ziyaretçilerin akciğerlerini bolca oksijenle dolduruyor. Alt tabakasında cistus (laden), erika, karaçalı, böğürtlen, sarmaşık bitkileri ile kekik, adaçayı, sumak gibi tıbbi bitkilerin yayılış gösterdiği Kazdağı Millî Parkı;  ayı, karaca, yaban kedisi, su samuru, sincap, yarasa, porsuk ve sansar gibi yaban hayvanlarını da koynunda saklıyor.

Haber Görseli

Doğasıyla ve havasıyla eşsiz bir güzelliğe sahip olan Kazdağı dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olarak da biliniyor. Mitolojide Afrodit, Hera ve Athena arasında yapılan dünyanın ilk güzellik yarışmasında Zeus tarafından Troia Kralı Priamos’un oğlu  Paris hakem olarak görevlendirilir. Hera, Paris’e kendisini seçmesi durumunda evrenin krallığını; Athena savaşta yenilmezliği; Afrodit ise kadınların en güzeli Helena’nın aşkını vadeder. Bunun üzerine Paris, üç tanrıçadan en güzelinin Afrodit olduğuna karar verir ve bu topraklarda Afrodit tarihin ilk güzeli olarak seçilir.

Haber Görseli

Sarıkız ile Hasan ve Emine’nin aşk öyküsü de Kazdağı’nın bilinen en büyük efsaneleridir ki, bu efsaneler bin yıllar öncesinden günümüze kadar gelmiş, hatta Hasan ve Emine’nin aşkı önce Sabahattin Ali’nin öykülerine, daha sonra da filmlerimize konu olmuştur.
 
Adını efsanedeki âşık Hasan’dan alan Hasanboğuldu Şelalesi, yine adını efsanedeki Sarıkız’dan alan Sarıkız Tepesi, Sütüven Şelalesi, Şahindere Kanyonu, Babadağ ve Karataş Tepeleri millî parkta görülmesi gereken yerler arasında ilk sıraları alıyor.
 
Buz gibi akan şelaleleriyle ziyaret edenleri adeta mest eden Kazdağı Millî Parkı, güneyinde bulunan ve sıcacık suya sahip olan Güre Kaplıcalarıyla da doğanın şifasını sunuyor.

Haber Görseli

Esen rüzgârla birlikte yaprakların mırıldanmaya başladığı, kuşların cıvıl cıvıl öttüğü bu doğa harikası alanda insanlar, hem bedenlerini hem de zihinlerini dinlendirebiliyor. Doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, piknik, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemi, çadırlı kamp ve bisiklet sporlarının yanı sıra birçok faaliyetin yapılabildiği Kazdağı Millî Parkı’nda kültürel etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Sarıkız, Babadağ ve Karataş Tepeleri ile Türkmen Yaylası’nda yapılan Sarıkız törenlerine çevre köylerden ve diğer şehirlerden birçok misafir geliyor. Ağustos ayının üçüncü haftasında başlayan ve bir hafta süren kutlamalarda insanlar kurdukları çadırlarda kalıyor. 
 
Yöre mutfağındaki testi peyniri, kabak çiçeği dolması, gözleme, avcı böreği, mürdük aşı, sarmaşık, börülce, acı filiz kavurması, ahtapot salatası, humus ve peynir helvası gibi lezzetler damaklarda mükemmel tatlar bırakıyor.
 
Çadırla ve karavanla konaklama olanağı bulunan millî park bölgesinde pansiyonlar ve butik oteller konuklarını büyük bir misafirperverlikle ağırlıyor.

Kazdağı Millî Parkı