TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Kastamonu'nun geleneksel yemeği Hindi Banduması
Geleneksel lezzetleri ile ülkemiz mutfağında ayrı bir yere sahip olan Kastamonu’dan bir lezzeti tanıtacağız bu sayımızda. Kastamonu Devrekani Belediyesinin çalışmaları sonucu ilçesinin coğrafi işaretle tescillenen geleneksel yemeği “Devrekani Hindi Banduması”, yörede yarım asırdır yetiştirilen siyah ırk hindi ile yapılıyor.
Hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan; pişirilmesi ve servis aşamalarıyla yöreye özgü bilgi ve ustalık gerektiren bir yemek olan Banduma, aynı zamanda Ramazan ayında sahur yemeği olarak da tüketiliyor. Bu özel lezzeti sizler de denemek isterseniz, tarifi şöyle:
Malzemeler:
Yarım hindi
1 kilogram böreklik un
150 gram ceviz içi
50 gram tereyağ
Tuz
Yapılışı:
Öncelikle haşlanmak üzere hindi uygun bir tencereye alınır. Bu sırada un, su ve tuz ile yufkalık hamur yoğrulur. Elde edilen hamur yufka haline getirilerek sac üzerinde pişirilir. Yufkalar rulo haline getirilir ve hindi suyuna bandırılarak bir tepsiye dizilir. Üzerine didiklenen hindi eti ve ufalanmış cevizler eklenir. Altı kızarana kadar ocakta biraz daha pişirilir. Banduma, üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir.