TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

16.09.2024 


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde koyunculuk, Meyve kitabı, Bahçıvanlık el kitabı

Haber Görseli

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE KOYUNCULUK

Yazar, “… esasen bir yerin toprak ve mer’a vaziyeti,  iklim şartları bilinmeden o yerde yapılacak her hangi bir yetiştirmenin karanlıkta yürümeden hiç bir farkı olamayacağından” şeklindeki ifadesiyle özellikle nüfus ve coğrafi duruma vurgu yapmıştır. Bu nedenle de kitabın ilk bölümlerinde bölgenin nüfusu ve coğrafi durumuna yer vermiştir. Kitapta; bölgede koyunculuk bakımından önemli ve müsait bulunan yaylalar, kışlaklar, çayırlıklar ve biçeneklerden bahsedilmiştir. 

Bölgenin en mühim ovaları, iklimi, senelik sıcaklık farkları, yağış sahaları, suları, havzaları, gölleri, ormanları anlatılarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde koyun ırklarının dağılım şeklini gösteren bir harita eşliğinde mahallî koyun ırklarının morfolojik ve fizyolojik vasıfları ve yetiştirme usulleri anlatılıyor. Koç katımı mevsimi ve damızlık seçimi, kuzulama, emzirme, yavruyu sütten kesme ve sağım konularına ayrıntılı olarak yer verilmiş. Ayrıca kitapta sürü oluşturma ve idaresi, koyunların beslenmesi, koyun ve kuzularda görülebilecek hastalıklar ile üreticilerin yapacağı masrafların anlatıldığı bölümler de bulunmakta.
 
İlk olarak 1948 yılında Güney Matbaacılık ve Gazetecilik tarafından basılan kitap 180 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

MEYVE KİTABI 

Kendi ihtiyacımızı giderebilecek meyvemizi yetiştirmenin kolaylıkla mümkün olabileceğini okuyucuya ileten ve merakı olan her bireyin yetiştiricilik yapmasını tavsiye eden kitap; bahçelerde, avlularda, balkonlarda ve saksılarda meyve yetiştirmenin nasıl olabileceği hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor. Elmadan çileğe, yaban mersininden kuş üzümüne kadar 50’den fazla ürünün anlatıldığı kitapta, meraklısı için her bir meyvenin en iyi nasıl ve ne zaman dikilebileceği, bakımı, budama ve hasat zamanı gösterilerek kılavuzluk ediliyor. Alfa Yayınlarından çıkan kitap 365 sayfa.

Haber Görseli

BAHÇIVANLIK EL KİTABI

Temelde bahçıvanlık üzerine yazılmış bu kitap; çevre, doğa, peyzaj, fidan bakımı gibi temel konularda rehber olmakla birlikte konu uzmanı mühendis, mimar, kentsel tasarım uzmanı, çevre uzmanı ve laboratuvar şefi olmak üzere bir ekip tarafından hazırlanmış. Kitapta; yaşadığı çevreye ve doğaya saygı duyan, onu seven, bahçe düzenlemesiyle ilgilenen insanların aradığı sorulara cevap olarak verilebilecek bilgiler mevcut.

Çevre bilincinin öneminden bahçıvanlık uygulamalarına, suyun nasıl kullanılması gerektiğinden toprak bilgisine, süs bitkileri ve meyve ağaçlarında bakım-budama esaslarından meyve ağaçlarında budamaya pek çok konu başlığına yer verilmiş. Bahçıvanlığı ilgilendiren bahçe tesisi ve çim alanlarının önemi, günlük yaşam alanlarının ağaçlandırma teknikleri, gürültü ve rüzgâra karşı yeşil alanlar, genel dikim yöntemleri, kent içi ağaçlandırmalar, dış ve iç mekân süs bitkilerinin üretim teknikleri, budanması ve bakımı ile ağaçlar, ağaççıklar, çalılar, süs çalıları, sarmaşıklar ve yer örtücüler kapsamlı olarak işlenmiş. 

890 sayfalık kitap, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ile İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ tarafından birlikte hazırlanmış.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde koyunculuk Meyve kitabı Bahçıvanlık el kitabı