EYLÜL-EKİM 2024 / HAYVANCILIK
Veteriner yol kontrol ve denetim istasyonları bulaşıcı hayvan hastalıklarının önüne geçiyor
Ülke genelinde kontrolsüz hayvan hareketlerinin önüne geçmek ve bu hareketliliği daha sağlıklı yürütmek amacıyla hayata geçirilen Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının ikisi hizmete devam ederken üçüncüsü de yakın zamanda faaliyete geçecek. Bu istasyonların çalışma prensiplerini ve ülkemize kazandırılacak diğer Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının nerelerde açılacağını Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Mehmet Tansel Tarhuncu ile konuştuk.
Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının ikincisi açıldı, üçüncüsü yakın zamanda açılacak. Bu istasyonların kuruluş amacı nedir?
İstasyonların kuruluş amacı, ülke ekonomisine büyük kayıplar verdiren ve ülke hayvancılığı açısından önemli bir sorun olan kontrolsüz hayvan hareketlerinin daha sık ve sağlıklı bir şekilde denetlenmesidir. Bu amaçla yoğun hayvan hareketinin olduğu bölgeler dikkate alınarak 7/24 çalışma esasına dayalı yol kontrol noktaları planlanmıştır.
ANKARA VETERİNER YOL KONTROL DENETİM İSTASYONU YAKINDA FAALİYETE GEÇECEK
Hangi illerde açılması planlanıyor?
2023 yılı Eylül ayında Erzurum Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu, 2024 yılı Nisan ayında ise Elâzığ Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu açıldı ve faaliyetlerine başladı. Çok yakın zamanda Ankara Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonunun açılışı yapılacak ve faaliyete geçecektir. Ayrıca Çankırı ve Kayseri’de Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının yapım çalışmaları başladı. Mersin’de ise yer tespiti ve fizibilite çalışmaları devam ediyor.
HAYVAN REFAHI ÖNCELİKLİ TAŞIMA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının hayvan sağlığı ve refahı açısından önemi nedir?
2023 yılı başlarında ülkemizde Sat-2 tipi şap hastalığının yaygın olarak görülmesi üzerine Bakanlığımız tarafından yapılan epidemiyolojik araştırmalarda hastalığın kontrolsüz hayvan hareketlerinden kaynaklandığı tespit edildi. Bu çerçevede, Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının kurulmasına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karar verildi.
Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının açılmasının amacı bulaşıcı hayvan hastalıklarının büyük ekonomik kayıplara neden olduğu gerçeği doğrultusunda bu hastalıklara yerinde ve erken müdahale ile hastalıkların yayılmasını önlemek. Bu sayede güvenilir gıda ile hem insan sağlığına hem ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
Bu istasyonlarda, 7/24 veteriner sağlık personeli ve kolluk kuvvetleri görev yapıyor. Canlı hayvan ve hayvansal ürün taşıyan tüm araçlar kontrol ediliyor. Araçlarda bulunan hayvanların veteriner sağlık raporları ile kulak küpeleri ve sağlık durumları inceleniyor. Raporu olmayan hayvan sahiplerine ve nakil aracı sahiplerine idari para cezası uygulanıyor. Hasta hayvan tespit edilmesi durumunda, sevkine izin verilmeden karantina tedbirleri ve idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca, hayvanların nakil sırasında refahına uygun koşullarda taşınıp taşınmadığı da denetleniyor.
Haber Görseli
Tansel TANHUNCU Veteriner Hekim
FAALİYETTE OLAN İSTASYONLARLA HAYVAN HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE BAŞARI SAĞLANDI
Faaliyette olan istasyonların çalışmalarıyla ilgili aldığınız geri dönüşleri anlatır mısınız?
Erzurum Denetim İstasyonu’nda 20 Eylül 2023 ile 17 Ekim 2024 tarihleri arasında yapılan kontrollerde; 6 bin 223 uygun, 214 uygunsuz olmak üzere toplam 6 bin 437 araç kontrol edildi. Tespit edilen uygunsuzluklar sonucunda araç sahiplerine 2 milyon783 bin 425 TL, hayvan sahiplerine ise 7 milyon 408 bin 576 TL olmak üzere toplamda 10 milyon 192 bin 1 TL idari yaptırım uygulandı.
Elâzığ Denetim İstasyonu’nda 1 Nisan 2024 ile 17 Ekim 2024 tarihleri arasında yapılan kontrollerde; 2 bin 352 uygun, 50 uygunsuz olmak üzere toplam 2 bin 402 araç kontrol edildi. Tespit edilen uygunsuzluklar sonucunda araç sahiplerine 729 bin 750 TL, hayvan sahiplerine ise 2 milyon 860 bin 193 TL olmak üzere toplamda 3 milyon 589 bin 943 TL idari yaptırım uygulandı.
Bu kontrollerde uygulanan idari para cezaları ve karantina tedbirleri, hem hayvan hastalıklarının yayılmasını önlüyor hem de etkin bir mücadele yapılmasını sağlıyor.
HAYVAN HASTALIKLARI YÜZDE 53 AZALDI
Bunların dışında eklemek istedikleriniz var mı?
Özellikle şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak uygulanan 2 doz aşının 2024 yılı içerisinde 3 doza çıkarılması ve Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarında yapılan sıkı denetimlerle vaka sayısında 2023 yılına göre yüzde 79 oranında azalma yaşandı.
İlerleyen dönemlerde Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının sayısının artırılması ile kontrolsüz hayvan hareketlerinin önüne geçilerek hayvan hastalıklarıyla daha etkin, ekonomik ve yerinde mücadele edilmesi sağlanacaktır.