EYLÜL-EKİM 2024 / GEZİ

Karadeniz’in koynunda gizlediği cennet “Şahinkayası Kanyonu Tabiat Parkı”


Gülser İVGEN    

15.11.2024 


Samsun… Deniziyle, ormanıyla, akarsularıyla ayrı tarihi ve kültürüyle ayrı binlerce güzelliği sinesinde saklayan bir şehir. Bu cömert coğrafyanın sinesinde gizli güzelliklerden biridir

Şahinkayası Kanyonu. Gökyüzüne yükselen kayalıkların, yemyeşil orman örtüsüyle kaplandığı, derininde akan suyun yeşiliyle ağaçları kıskandıran gizli bir cennet sanki. Bir yandan uçsuz bucaksız göğe uzanmış yeşile doyuran tepelerini izlerken huzura doyuyor, bir yandan da ruhunuzun macerasever tarafını kıskıvrak harekete geçiriveriyor kıvrımlı akan suyuyla. 

2015 yılında tabiat parkı ilan edilen Şahinkayası Kanyonu, Karadeniz Bölgesi’nin aksine çevresindeki doğal alanlarda Akdeniz bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Kayalıkların yeşil örtüsünü ağırlıklı olarak kızılçam ve meşe oluşturuyor. Zeytin, menengiç ve yabani nar gibi türlerin de görüldüğü alanın yer aldığı Vezirköprü, biyolojik çeşitlilik ve endemizm yönünden Karadeniz Bölgesi’nin en zengin yöreleri arasında sayılıyor.

Biyolojik çeşitliliği zenginleştiren yalnızca bitki örtüsü değil elbette. Bitki örtüsünün ve kanyonda akan muhteşem suyun kucak açtığı hayvan türleri de var. Bazen kayalıkların arasında uçan şahinlere ya da güvercinlere gözünüz takılmışken bir anda su yüzünde atlayan büyük bir sazana bakışlarınız çevrilebilir. Şanslı iseniz belki bir karaca, sansar, sincap, su samuru ya da bir yaban kazı yahut telli turna da size kendini gösterebilir. 
 
Yaklaşık 3 bin 250 metre uzunluğuyla, su seviyesinden itibaren 500 metreyi bulan derinliğiyle ve yer yer 100 metreye düşen darlığıyla Şahinkayası, eşine az rastlanan bir kanyon özelliğindedir. Kızılırmak’ın en dar geçit yeri olarak Altınkaya Baraj Gölü’nü doğal bir görünümle ikiye ayırır. Tekneyle dar ve kıvrımlı bir yolda ilerlenirken masmavi gökyüzü ve engin görünümlü kayalarıyla kendinizi sanki usta bir ressamın tuvalinde yer bulmuş gibi hissedersiniz.
 
 Kanyonun iki yanında duvar hâlinde görülen kireçtaşı ana kayalarında birçok doğal mağara göze çarpar. Kanyon boyunca ilerledikçe ilerlemenizin aksine sanki geçmişe, tarihin derinliklerine doğru gider, milattan önceki yıllardan kaldığı düşünülen ve niçin yapıldığı bilinmeyen merdiven basamaklarına tanıklık edersiniz.

Haber Görseli

“Bir zamanlar acaba burada birileri yaşadı mı?” sorusunu sormadan geçemeyeceğiniz mağaraları gezdikten sonra bu eşsiz coğrafyada yine günümüz tarihinin binlerce yıllık uzağında kalan, Hititler zamanından olduğu düşünülen, kaya mezarları da ilginizi çekebilir. 
 Şahinkayası Kanyonu zahmetle, adeta tırnaklarıyla doruklara tırmanmayı sevenlere bu zahmetin karşılığını fazlasıyla veriyor.  Zirveye çıkıp da orada gün batımının eşlik ettiği göl ve kanyon manzarasını görmenin keyfi, çekilen tüm zahmeti unutturup insanı bambaşka bir ruh hâline sürüklüyor.
 
Şahinkayası Kanyonu özellikle profesyoneller için dağcılık ve yamaç paraşütü gibi heyecan verici aktiviteler adına potansiyel bir alan. Kanyonda tekneyle ya da botla gezinti yapmak da mümkün. Kanyon ayrıca çeşit çeşit kuşlarıyla kuş gözlemciliğine ve objektifinde anı biriktirmeyi seven fotoğraf tutkunlarına çok güzel görüntüler sunuyor. 
 
Tabiat parkında ruhunu doyuran ziyaretçiler Vezirköprü’nün muhteşem lezzetlerini tadarak bu ziyareti daha da zirveye taşıyabilirler. 
 
Vezirköprü’deki butik otellerde konaklama imkânı bularak yapacağınız Şahinkayası Kanyonu Tabiat Parkı ziyaretiniz için Samsun seyahatinizi İstanbul ve Ankara’dan direkt, İzmir’den aktarmalı olarak hava yolu ile gerçekleştirebilirsiniz. 

şahin kayası kanyonu