EYLÜL-EKİM 2024 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Bal arıları (apis melliferra. l.) için Türkiye florasına ait önemli bitkiler ve polenleri, Yem bitkileri yetiştiriciliği, Ceviz yetiştiriciliği el kitabı
BAL ARILARI (Apis melliferra. L.) İÇİN TÜRKİYE FLORASINA AİT ÖNEMLİ BİTKİLER VE POLENLERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitapta; bal arıları, polenler ve Türkiye’deki dağılımı konusunda bilgiler veriliyor. Bal arıları için hayati önem taşıyan polenlere sahip bitkilerin açıklamalı fotoğraflarıyla birlikte tanıtıldığı kitap, konuyla ilgilenenler için rehber niteliği taşıyor. Bu çalışmanın ayırt edici özelliği polenli bitkilerin görselleriyle birlikte ayrıntılı olarak açıklanması. Baklagil yem bitkileri, kır çiçekleri, kültür bitkileri, ağaçlar, çalılar, sarılıcı bitkiler ve süs bitkileri; Latince ve Türkçe adı, fotoğrafı, familyası, ömrü, yapısı, çiçeklenme periyodu, habitatı, hangi rakımda yetiştiği, endemik olup olmadığı, Türkiye’deki doğal polen üretimi, polen büyüklüğü, tozlaşma şekli ve bal üretimi verilerek tek tek açıklanıyor. Türkiye ballı ve polenli bitkiler haritasının ve bazı nektarlı-bal özlü, polenli bitkilerle çiçeklenme dönemlerinin illere göre verildiği bir tablo ve kaynakça ile tamamlanan kitap, 195 sayfadan oluşuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Matbaasında basılan kitap Enstitüden temin edilebilir.
YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Hayvanlar için hayati öneme sahip ve kaba yem olarak tanımlanan yem bitkileri, hem en ucuz besin kaynağıdır hem de hayvan sağlığı ve mide mikroflorası için lüzumlu besin maddeleri içermesi bakımından önemlidir. Yazarın ifadesiyle; “madde sirkülasyonunda zorunlu ihtiyacımız olan yem bitkileri, adeta fabrika hükmündedir.”
Basit ve anlaşılır bir dille yazılmış bu özet kitapta; yem bitkilerinin hayati önemi, faydaları, nasıl yetiştirileceği, yem bitkilerine ayrılan alanların Batı’da ve ülkemizdeki kıyaslaması ile bu hususta yapılması gerekenler açıklanıyor.
Bununla birlikte hayvanın kaliteli yemlerle ve yem bitkileriyle beslenmesi durumunda verimlerinin de en az 2 kat arttığı nicel verilerle, tecrübe ve gözlemlerle açıklanmış. Yem bitkileri uzmanı tarafından kaleme alınan kitap 46 sayfadan oluşuyor ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayınlanmış.
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI
Bilimsel araştırma kitabı olan bu kaynakta; cevizin üretim ve ticareti (Türkiye ve dünyadaki durumu), morfolojisi, biyolojisi ve fizyolojisi, çeşitleri, çoğaltılması, budama ve terbiye şekilleri ile sulanmasından bahçe tesisine dair tüm ayrıntılara; besleme ve gübrelemesinden, hasat ve hasat sonrası işlemler ile ceviz hastalık ve zararlılarına kadar temel hususlar açıklamalarla anlatılıyor. Bununla birlikte; meyve kalite ölçüleri ve tanımlamalar, cevizlerde meyve kalite ölçülerinin uluslararası standartları, meyve kalitesini etkileyen faktörler ve ceviz bahçelerinden örneklerle ayrıntılı izahlara sahip kitap, kaynakça ile tamamlanıyor.
299 sayfadan oluşan kitap, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış.