KASIM-ARALIK 2024 / HABER

Bakan Yumaklı: “2024 yılı Türkiye’nin tarımsal üretimi için milattı, yeni düzenlemelerin yansımasını 2025’ten itibaren göreceğiz”


  

04.02.2025 


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üretim planlamasından sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasına, işlenmeyen tarım arazilerinin etkinleştirilmesinden tarım sayımına kadar 2024 yılını Türkiye’nin tarımsal üretimi için milat olarak gördüklerini belirterek yeni düzenlemelerin sahaya yansımasını 2025'ten itibaren göreceklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’da düzenlenen ve dijital medya yayın yönetmenlerinin katıldığı toplantıda Bakanlığının 2024 yılı değerlendirmesini yaparak 2025 hedeflerini açıkladı. Bakanlık olarak bitkisel üretimden hayvancılığa, güvenilir gıdaya erişimden suya, ormancılıktan doğa korumaya kadar çok geniş bir yelpazede çalışmalar sürdürdüklerini dile getiren Yumaklı, ana görevlerinden birisinin, ülkenin gıda arz güvenliğini sağlamak olduğuna işaret etti.
 
Bakan Yumaklı, “Bu görevi sürdürülebilir, kaliteli ve verimli üretimle, kendimize yeterliliğimizin de ötesine geçip yeni ihracat fırsatlarıyla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunarak gerçekleştiriyoruz. Sadece tarımda ihtiyaç olan suyu değil içme suyu ve enerji üretiminde gerekli olan suyu sağlamak Bakanlığımızın bir diğer ana görevi.” diye konuştu.
 
Bu yıl suyu merkeze alan, verimli ve kaliteli üretimi artırmayı amaçlayan üretim planlamasını hayata geçirdiklerini belirten Yumaklı, 13 stratejik ürün ve yem bitkileri ürün grubunu üretim planlaması kapsamına aldıklarını ve planlamaya uygun üretim yapanlara ilave destekler vereceklerini söyledi.
 
Üretim planlamasıyla uyumlu “yeni destek modeli”ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Yumaklı, ilk defa destek tutarlarını üretim döneminden önce ve 3 yıllık olarak açıkladıklarını vurguladı.
 
91 MİLYAR TL DOĞRUDAN ÜRETİM DESTEĞİ VERİLDİ
 
Bu yıl doğrudan üretim desteklerinin toplam rakamının 91 milyar liraya ulaştığına işaret eden Yumaklı, şunları kaydetti:
 
“Destek ödemeleriyle ilgili sahada özellikle sohbet ettiğimizde üreticilerimizden ‘Nerede ne ekersem ne kadar destek alırım?’ sorusunu çok sıklıkla duyuyorduk. Buna dair ‘üreticilerimize bir kolaylık sağlayalım’ dedik ve yeni bir uygulamayı hizmete almış olacağız. Artık üreticilerimiz internet sayfamızdan sadece bir tıkla bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünlerinde hangi ürünü, hangi lokasyonda ne ölçüde ekerse bunlarla ilgili nasıl bir destek alacağını görmüş olacak.”
 
“BU YIL 1,3 MİLYON GIDA DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
 
Bakan Yumaklı, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmaları için denetimleri artırdıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
 
“Bu yıl 1,3 milyon denetim gerçekleştirdik. 1,4 milyar liraya yakın para cezası uyguladık. 570 adet, savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Sağlığı tehlikeye düşüren ya da etiketteki belirlenmiş olan veya açıklanmış bilgilerin ürün içinde yer alıp almamasına bağlı olarak taklit, hileli ürünleri, firma ve marka isimleriyle anlık olarak yayınladığımız yeni bir sistemi devreye aldık. Bunun dışında tüketicilerimizin herhangi bir ürün satış ya da toplu tüketim yerleri ya da farklı bir gıda ile ilgili olan tesiste, oranın denetimiyle alakalı ne durumda olduğunu görmeleri, takip etmeleri amacıyla da karekod uygulama sistemini başlattık.”
 
AB’DEN GERİ DÖNEN ÜRÜNLERİ İMHA EDİYORUZ
 
Avrupa Birliği’nden (AB) geri dönen ürünlere uygulanan resmî kontrole ilişkin değişiklikle, geri dönen ürünlerin iç gümrüklere doğrudan geçişine izin vermediklerinin altını çizen Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
 
“Uygunsuz ürünleri ülke girişine izin vermeden imha ediyoruz. Pestisit denetimlerimizi artırdık. Hasat öncesi üretim alanlarında, hasat sonrası gıda işletmelerinde ve ihracat öncesinde tüm gıda zincirinde 250 bine yakın numune aldık. Denetimlerde olumsuzluk tespit edilenleri imha ediyoruz.”
 
“TARIM SAYIMI SONUÇLARI HAZİRAN 2026’DA PAYLAŞILACAK”
 
İşlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasını da 2025 yılının sonu itibarıyla tespitler çerçevesinde gerçekleştirmiş olacaklarına vurgu yapan Yumaklı, şunları kaydetti:
 
“2025’te 9 organize tarım bölgesinin daha altyapısını tamamlayacağız. Böylece üretime başlamış, ekonomiye kazandırmış olduğumuz organize tarım bölgesi 23 olacak; 5 organize tarım bölgesinin de altyapı inşaatlarına başlayacağız. Tarım sayımı önemli bir konu. Bakanlığımız sorumluluğundaki faaliyetleri 2025 yılı mayıs ayına kadar tamamlamış olacağız. Tarım sayımını, TÜİK ile birlikte gerçekleştireceğiz. 1 Temmuz-31 Aralık 2025 tarihlerinde saha çalışması yapılacak ve 2026 yılı haziran ayında tarım sayımının ilk sonuçları TÜİK tarafından yine kamuoyu ile paylaşılmış olacak.”
 
SU KAYNAKLARI İÇİN YERLİ VE MİLLÎ YAZILIM
 
Taşkınlarla mücadele kapsamında 2025 yılında, 162 taşkın kontrol tesisini daha hizmete alacaklarını belirten Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:
 
“Su verimliliği seferberliği son derece önemli. Bunu hem ulusal hem de uluslararası platformlara taşımak istiyoruz. Dolayısıyla su kaynaklarımızın projeksiyonuna ilişkin yapılan çalışmalarda yerli ve millî bir yazılımımız ‘HİDROTÜRK Modeli’ni de kullanmış olacağız. Özellikle hidroloji, su tahsisi, su yönetimi gibi konuları içeren bu modelle yurt dışına bir lisans bağımlılığımız vardı, bunu da sonlandırmış olacağız. Türkiye Su Atlası ile ülkenin en önemli su kaynaklarına ait bilgileri dijital ve basılı formatta vatandaşlarımızın istifadesine sunmuş olacağız.”
Bakan Yumaklı, “Yeşil Vatan”ı koruma konusunda çok ciddi çalışma içinde olduklarını dile getirerek gelecek yıl tohum ve fidan dikiminde 500 milyonun üzerine çıkmayı hedeflediklerini kaydetti.
 
Söz konusu faaliyetler sırasında yanlarında olan orman köylülerine 35 milyar lira civarında yüzde 20’si hibe, yüzde 80’i de faizsiz destek vereceklerini dile getiren Yumaklı, “ORKÖY projelerinde 2025 yılındaki toplam rakamımız 2 milyar 250 milyon lira, orman parkı sayısını 2017, bal ormanı sayısını da 910’a çıkarmış olacağız.” dedi.
 
Bakan Yumaklı, 4. Tarım Şûrası’nı da nisan ayında düzenleyeceklerini ifade ederek söz konusu şûranın ülkenin gelecekteki tarım, orman, su politikası ve projeksiyonlarına katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

bakanyumaklı