KASIM-ARALIK 2024 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Geleneksel doğu türkistan uygur mutfak kültürü, Hayvanlarda beden dili – Hayvan Davranışları, Zeytincilik terimleri sözlüğü
GELENEKSEL DOĞU TÜRKİSTAN UYGUR MUTFAK KÜLTÜRÜ
Kendisi de Doğu Türkistanlı olan yazar, Uygur Türklerinin kadim zamanlardan beri süregelen yemek kültürünü, alışkanlıklarını ve sofra adabını bizlerle paylaşıyor. Uygur mutfağı tarihi İpek Yolu ticaretiyle birlikte düşünüldüğünde bölge ziraatı ve hayvancılığı hakkında önemli göstergeler sunmaktadır.
Yazarın ifadesiyle Türkistan’ın tarım vadisi Doğu Türkistan’ın zengin topraklarında yetişen mahsulün, köklü mutfak kültürü sadece mide doldurmak için olmayıp yaşam kalitesini artırma kültürüdür ve ecdadın beslenme usulü, aynı zamanda tedavi yerine geçmiş, bol vitaminli sağlıklı yiyecekler üretip yemişlerdir. Bu da sağlıklı ve uzun yaşamalarını sağlayan ana etmenlerden biri olmuştur. 264 sayfadan oluşan kitap Mart Matbaacılık tarafından yayınlanmış.
HAYVANLARDA BEDEN DİLİ – Hayvan Davranışları
Zoolojinin alt dallarından biri olan etoloji bilimiyle ilgili bu kitap, konu uzmanı bir ekip tarafından hazırlanmış. Kitapta; hayvanların gözlemlenen davranışları dışında bunların altında yatan ana etmenler ve psişik nedenler de bilimsel araştırmalarla okuyucuya aktarılıyor.
Hayvanların doğada birbirleriyle ve diğer canlılarla iletişimini sağlayan davranış ve vücut dillerini bilmek, onları ve onlardan bağımsız olmayan diğer canlıları da anlamamızı sağlar. Farklı hayvan türlerine ait davranışların ele alındığı ve Türkiye’deki pek çok üniversiteden uzmanın konuya ilişkin bilimsel çalışma ve raporlarının yer aldığı kitapta; hayvan davranışları hakkında ayrıntılı bilgiler veriliyor. Sadece konuyla ilgili kişilerin değil hayvanlarla bir şekilde etkileşime geçen her bireyin bilmesi gereken rehber niteliğindeki kitap Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayınlanmış ve 488 sayfadan oluşuyor.
ZEYTİNCİLİK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
Kitabın yazıldığı dönemde zeytincilikle alakalı terminolojik sözlük çalışmalarının bulunmaması ve ülkemiz için zeytinciliğin önemli olması sebebiyle böyle bir kitap hazırladığını belirten yazar, sözlüğü Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak hazırlamış. Bölümlere göre alfabetik olarak sıralanmış olan bu terminolojik sözlük; “zeytin yetiştirme, sulama, toprak, gübreleme, zirai alet ve makineleri, botanik, ıslah, bitki koruma, zeytin salamuracılığı, zeytinyağı ve ekonomi” başlıklı 11 bölümden oluşuyor. Konuyla ilgilenenlere ve araştırmacılara faydası olabilecek her bölümün Türkçe, İngilizce ve Fransızca alfabetik indeksinin yapıldığı sözlük, o zamanki adıyla Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanmış ve 185 sayfadan oluşuyor.