TEMMUZ-AĞUSTOS 2018 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

30.07.2018 


Meyveler Münazarası, Dağların Efendileri Doğu Karadeniz Hayvancılık ve Çobanlık Kültürü, Tıbbi Sülük Tedavisi Hirudoterapi

Meyveler Münazarası

Meyveler Münazarası olarak adlandırılan, orijinal adı ‘Mive Ceng Kitab’ olan kitap, taşıdığı üslup ve biçim özellikleri ile Doğu Klasik Türk Edebiyatına has bir mesnevidir. Mesnevinin yazma nüshasını G. Jarring Doğu Türkistan’dan almıştır. Ve yayınını 1936 yılında yapmıştır.  Bu çalışma, metin çevirileri, meyve adlarının incelenmesi ve metindeki bir takım kullanımlardan yola çıkılarak dil özelliklerinin tarihi ve eş zamanlı olarak değerlendirilmesine dayanan açıklamalardan oluşmaktadır. Ayşehan Deniz Abik tarafından hazırlanan Seçkin Yayıncılıktan çıkmış, 204 sayfalık kitapta yer alan konu başlıkları şöyle: Çağatayca ve Doğu Türkçesi, münazara, meyveler münazarası, meyveler (Türkçede meyve için kullanılan sözler, meyveler münazarasındaki meyveler, meyvelerin atasözü ve deyimlerde kullanımının değerlendirilmesi ve kaynakça).

Haber Görseli

Dağların Efendileri Doğu Karadeniz Hayvancılık ve Çobanlık Kültürü

2018 Mart ayında çıkan kitapta; hayvancılıkla ilgili bazı kavramlar, yaylacılık süreçleri, çobanlığa dair bilgiler, mera, sera hukuku gibi halk hukukunun mesleki temsilleri, mesleki imeceler, halk hekimliği ve veterinerliği,  çeşitli inanışlar, hayvanlarla iletişim, mesleki anlatılar, efsaneler ve çoban köpekleri gibi ilgi çeken folklorik ve belirli bir araştırma sonucunda kayıt altına alınmış bilgiler verilmekte. Yazar, özellikle Doğu Karadeniz yayla kültürü çerçevesinde hayvancılık ve çobanlık üzerine bilinmeyenleri etraflıca anlatmış. 411 sayfadan oluşan kitap, Mustafa Aça tarafından yazılmış ve Gece Kitaplığı Yayınevinden çıkmış.

Haber Görseli

Tıbbi Sülük Tedavisi Hirudoterapi

Kitabın yazarı Yavuz Dinler; hirudoterapiyi  gerçek manada öğrenmek ve insanlara faydalı olabilmek için bu işe gönül verdiğini ve eğitimini almak için önce Rusya’ya, pratik yapmak içinse Almanya’ya gittiğini, eğitimden sonra ise Türkiye’ye dönerek öğrendiklerini öncelikle yakın akrabaları ve çevresine uyguladığını ifade ediyor kitabına başlarken. Ülkemizin tıbbi sülük açısından çok şanslı olduğunu dile getiren yazar, bu kitapta insanlara hirudoterapi hakkında bilimsel bilgiler vererek kullanımı noktasında insanları bilinçlendiriyor. Cinius Yayınevinden çıkmış olan kitap 96 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli