MAYIS-HAZİRAN 2025 / AYIN KONUSU

Tarım Orman Şûrası’nda su ürünleri üretimine dair sonuç bildirgesi


Murat ÖZKAN    

23.07.2025 


4. Tarım Orman Şûrası’na en fazla katılım sağlayan üniversitelerin başında Ankara Üniversitesi geliyor. Üniversitenin Ziraat Fakültesi Dekanı aynı zamanda Su Ürünleri Üretimi Çalışma Grubu Başkanı olan Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar’dan hem şûraların önemi hem de çalışma grubunun yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi aldık.

Şûralar tarım sektörünü her yönü ile değerlendiren; kısa, orta ve uzun dönem stratejilerin belirlenmesine katkı sağlayan istişarî oluşumlardır. Bu kapsamda, 4. Tarım  Orman Şûrası’na tarım ve ormancılığa ilişkin gelecek stratejilerinin belirlenmesi için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 35’in üzerinde olmak üzere üniversitemizden toplam 50 akademisyen katılım sağladı. 
 
Şûra’da, bilimsel temelli olarak yenilikçilik ve gelecek odaklı bakış vizyonuyla faaliyetlerde bulunuldu. Su Ürünleri Üretimi Çalışma Grubu da özel sektör, STK’lar, akademisyenler, kooperatif temsilcileri, birlikler ve uzman kamu personelinden oluşan geniş bir katılımla faaliyetlerini yürüttü.

Haber Görseli

Su Ürünleri Üretimi Çalışma Grubu’nda; su ürünleri avcılığı, su ürünleri yetiştiriciliği, balık hastalıkları ve su ürünleri işleme şeklinde dört ana başlık işlendi. Bununla ilgili olarak yetiştiricilik, politika ve stratejiler değerlendirildi. Yetiştiriciliği kısıtlayan faktörlerden yem üretimi gibi faktörler ile teknolojik yenilikler ve dijitalleşme, pazarlama ve ihracatın geliştirilmesi vs. alt konu başlıklarında da çalışmalar yürütüldü.
 
Su ürünleri üretimine dair ana başlıklar çerçevesinde sorunlar, mevcut durum, amaç ve hedefler enine boyuna incelendi. Üretim kapasitesi gözden geçirilerek ihracat potansiyeli, çevre dostu ve sürdürülebilir su ürünleri üretimi Şûra kapsamında irdelenmiş oldu.

Haber Görseli

Şûra’da su ürünleri üretimine dair sonuç bildirgesinde yer alan kararlar şu şekilde sıralandı:
 
Tarımsal üretim planlamasında; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi için stratejik ürün listesi genişletilerek uygulamaya devam edilmeli,
 
Balıkçılık ve su ürünleri sektörünün kamu yönetimi yapısı güçlendirilmeli, su ürünlerine ilişkin görevler farklı kurum ve birimlerden alınarak tek çatı altında toplanmalı,
 
Su ürünleri sektöründe güçlü bir üretim, işleme ve pazarlama yapısı oluşturulmalı; avcılık ve yetiştiricilik faaliyetlerinde sürdürülebilirliği esas alan, planlı ve dengeli bir gelişim teşvik edilmeli,
 
Su ürünleri stokları koruma-kullanma dengesi gözetilerek yönetilmeli, ülke suları dışındaki balıkçılık faaliyetleri güçlendirilmeli ve kontrol ile denetim faaliyetlerinin etkinliğini artırmak için yetkilendirilmiş ayrı bir “Su Ürünleri Koruma Memurluğu” yapısı oluşturulmalı,
 
Balıkçı barınakları iyileştirilmeli ve bu alanların yönetim yapısı güçlendirilmeli.

4. tarım orman şurası