EYLÜL-EKİM 2018 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Türkiye’de bir ilk otomatik şanzımanlı çapa makinesi


Hülya OMRAK    

18.09.2018 

Otomatik şanzımanlı çapa makinesi Antrac Smart
Türk çiftçisi zaman içerisinde tarıma yeni kazandırılan teknolojilerle üretimi daha kolay ve sorunsuz yapma yöntemleriyle tanışıyor. Anadolu Motor firması tarafından geliştirilen otomatik şanzımanlı çapa makinesi de bu teknolojilerden biri. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan 2018’de piyasaya çıkan Antrac Smart adı verilen otomatik şanzımanlı çapa makinesi dünyadaki benzerlerine göre de üstün özelliklere sahip. Anadolu Motor Genel Müdürü Serkan Eriş’le hem Antrac Smart’ı hem de firma olarak üreticilere sağladıkları diğer kolaylıkları konuşmak üzere bir araya geldik.

Firmanız tarafından üretilen otomatik şanzımanlı çapa makinesi hangi yönleriyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor? Makinenin genel özelliklerinden söz eder misiniz?

Biz firma olarak AR-GE departmanımız tarafından çiftçilerin beklenti ve ihtiyaçları değerlendirilerek bir buçuk yıllık bir çalışma neticesinde Türkiye’nin ilk otomatik şanzımanlı çapa makinesi Antrac Smart’ı ürettik. Geçen sene Bursa Fuarı’nda gerçekleştirdiğimiz lansmanda çiftçilerin beğenisine sunduğumuz Antrac Smart, sahip olduğu otomatik vitesi sayesinde çapa yaparken vites değiştirmek yerine kendi vitesini ve motor gücünü toprağın sertliğine göre otomatik ayarlıyor.

Antrac Smart, kullanım kolaylığıyla tarım sektöründe çok iyi bir performans sunuyor. Kullanıcı gazı anlık ayarlayarak istediği zaman çapa makinesini hızlandırma ve yavaşlatma şansına sahip oluyor. Ön taraftaki ağırlık merkezi bıçakların üzerine bastığı için toprağa daha kolay saplanıp, işleme yapabiliyor. Yine bu yapısı ile dik yamaçlarda daha kolay çalışabiliyor. Ürünümüz standart çapa makinelerinin sahip olduğu çalıştırma düzeneğinden farklı bir şekilde gidonunda bulunan ipi sayesinde kolayca çalıştırılabiliyor. Manuel makinelerde bildiğiniz gibi yakıt tüketimi kullanıcının kullanım şekline bağlıdır. Bu da yüksek yakıt tüketimine sebebiyet verebiliyor. Antrac Smart, gücünü kendi ayarladığı için, diğer çapa makinelerine göre yakıt tasarrufu da sağlıyor.

Bununla birlikte kullanıcının isteği doğrultusunda anlık düzenleyebildiği gaz ayarı, çapa makinesini istediği zaman istediği hız aralığında kullanmasına imkan sunuyor. Bu makinenin tüm kontrolünün kendisinde olmasını, buna paralel olarak da güvenlik ve konfor sağlıyor. Antrac Smart, gidonu ve motorunu kaplayan özel muhafazası ile tüm kabloları gizleyerek hem estetik bir katkı sağlıyor hem de herhangi bir takılma ve kaza riskini önlüyor. Antrac Smart’ın gidonunda bulunan gidon ayar kolu sayesinde kullanıcı eğilmeden çapa makinesinin gidon yüksekliğini ayarlayabiliyorken, şanzımandaki yağ seviyesi penceresi, söküp takma işlemi gerektirmeksizin kontrol edilmesini kolaylaştırıyor. Ürün, katlanabilme özelliği sayesinde de saklama alanı açısından yer tasarrufu sağlıyor.

Haber Görseli

SAHİP OLDUĞU ÖZELLİKLERLE DÜNYADAKİ BENZERLERİNİN ÖNÜNDE

Dünyada buna benzer makineler var mı? Varsa ne kadar süredir yabancı çiftçi otomatik şanzımanlı çapa makinesi kullanıyor?

Dünyada farklı tipte otomatik şanzımanlı çapa makineleri olmakla birlikte Antrac Smart’ın tasarımına ve fonksiyonel özelliklerine sahip başka bir makine bulunmuyor. Bu nedenle Anadolu Motor olarak Antrac Smart için patent başvurumuzu yaptık.

Bu makineyi geliştirme fikri nasıl ortaya çıktı? Çiftçinin talebi mi sizi buna yöneltti?

Bir buçuk yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıkan bir ürün. Firmamızın  mühendisleri ürünü geliştirirken her adımda çiftçi dostlarımızla fikir alışverişinde bulundu.

Her geliştirilen prototip önce çiftçi dostlarımız tarafından kendi tarlalarında denendi, test edildi. Bu sürecin her aşamasında; onların ihtiyaç, beklenti ve tecrübesi bize yol gösterdi. En sonunda tüm çiftçilerimizin tavsiyesi haline gelen Antrac Smart ortaya çıkmış oldu.

TARIM ENDÜSTRİSİ GELECEĞİN STRATEJİK  ENDÜSTRİLERİNDEN

Firma olarak dünyadaki tarımsal teknolojileri yakından takip etme imkânınız var mı? 

Marka olarak Türkiye’de tarımın geliştirilmesi ve ileri teknolojik uygulamaların yaygınlaştırılması misyonuyla sürdürdüğümüz çalışmalarımız AR-GE merkezimizin yoğun katkılarıyla şekilleniyor. Çapa makineleri, çim biçme makineleri, motopomplar ve dizel motorlu jeneratör gruplarının üretimini ve Honda markalı güç ürünleri başta olmak üzere geniş bir ürün gamının distribütörlüğünü gerçekleştiriyoruz.

Bununla birlikte firma olarak dünyada gelişen tarım teknolojilerini çok yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de tarım endüstrisinin önemini korumaya devam ederek geleceğin stratejik endüstrilerinden birisi olacağına inanıyoruz. Nitekim tüm dünyada devletlerin bu yönde verdiği destek ve teşviklerle tarım sektörüne olan ilgi giderek artıyor. Türkiye büyük bir tarım üreticisi olmaya devam edecek ama üretim metotları her geçen gün dünyada değiştiği gibi Türkiye’de de değişecek. Bizim de iddiamız dünyadaki yeni tarım teknolojilerini, bu alandaki en son gelişmeleri distribütör ya da üretici olarak her ikisini de değerlendirmek kaydıyla Türkiye’deki tüketicilere sunmak.

HER ÜRÜN ÜRETİCİNİN TESTİNDEN GEÇEREK TASARLANIYOR

Çiftçilerimizin sizden ne gibi talepleri oluyor?

Üreteceğimiz veya dağıtımını yapacağımız herhangi bir ürünü portföye katmadan önce mutlaka hedef müşterilerimizle, satış sonrası hizmetler ekibimizle, Türkiye genelindeki servislerimiz ve bayilerimizle ürün testleri gerçekleştiriyoruz. Antrac Smart’ta olduğu gibi müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın geri bildirimleri ürünün tasarımı aşamasında bizim için çok önemli. Ürünün renginden teknik özelliklerine kadar birçok farklı konuda görüş alıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını odağımıza alarak tasarladığımız ürünler zaman içinde yine değişen ihtiyaçlar doğrultusunda revize ediliyor.