EYLÜL-EKİM 2018 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Ağaç Diken Adam, Kahvaltıya Dair Her Şey, Silajlık Yem Bitkileri ve Silaj Yapımı , Piyasadaki Domates Salçalarının Bazı Analitik Özellikleri
Ağaç Diken Adam
Edebiyat tarihinde ağaç sevgisini anlatan en iyi öykülerden biri olan bu kitabı, Fransız yazar Jean Giono kaleme almış. 1895 doğumlu yazar, Fransa’nın bir yöresinde çorak dağları kendi imkânlarıyla ağaçlandıran bir çobanı anlatıyor eserinde. Hayatının son otuz yılını, yüzlerce hektarlık çorak bir alanı tek başına yeniden ağaçlandırmaya adayan ve bunu gerçekleştiren olağanüstü bir karakterin hikâyesi bu. 60 sayfadan oluşan kitap; doğanın, insanın emeğinin karşılığını nasıl katbekat verdiğini, vefasını kanıtlıyor aslında… İnsanın ağaca duyduğu sevgiyi daha da artıran kitap Everest Yayınlarından çıkmış ve Türkçemize çevirisini Didem Nur Güngören yapmış.
Kahvaltıya Dair Her Şey
Kendisi de bir aşçı olan ve yemek konusunda uzman Süleyman Dilsiz tarafından hazırlanmış olan kitap, ülkemizde yazılan ilk kahvaltı kitabı olma özelliği taşıyor. Yazar kitabında hem Anadolu hem de dünya mutfağından kahvaltılık tatları: içecekleri, zeytinden, peynirden, tereyağından, hamurdan, patatesten, yoğurttan, sürümlük şeylere kadar erken ya da geç (brunch) kahvaltılarımızda kullanabileceğimiz 100’den fazla tarif veriyor. Kahvaltı kültürümüzde bilinmesi gerekenleri de pratik bilgiler halinde veren kitap, Alfa Yayıncılık’tan bu sene çıkmış ve 240 sayfadan oluşuyor.
Silajlık Yem Bitkileri ve Silaj Yapımı
Yem bitkileri yetiştiriciliği ve silaj yapımı konusunda bilgiler içeren “Silajlık yem bitkileri ve silaj yapımı” adlı kitap Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. A. Mutlu Uygur tarafından kaleme alınmış. 2018 yılında düzenlenmiş ve genişletilmiş olarak 2. baskısını yapan kitap, üreticilerin silaj konusunda bilgi ihtiyacını karşılayacak nitelikte. 15 bölümden oluşan kitapta, silajın tarihçesinden, silajlık olarak kullanılabilecek yem bitkilerinden, silaj yapımında kullanılan makinelere kadar silaj hakkında her şey ayrıntılı olarak ele alınıyor. Ayrıca bozulmuş silajlardan kaynaklanan hastalıklar konusu ilk baskıda yer almayan ama yeni baskıya eklenmiş konulardan. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından basılan kitap, konuyla ilgili herkesin faydalanabilmesi için Bakanlığın tüm il ve ilçe teşkilatları ile üniversitelerin kütüphanelerine ücretsiz olarak dağıtılmış.
Piyasadaki Domates Salçalarının Bazı Analitik Özellikleri
İlk olarak 1975’te basılmış olan kitap; ziraat fakülteleri, gıda mühendislikleri ile gıda sektörüne ve konuyla ilgilenen herkese kaynaklık eden önemli kitaplar arasına girmiştir. Kitapta; piyasadan toplanan vakumlu salçalarla açıkta satılan torba salçaların (ev salçası) analizi verilerek, bilimsel anlamda karşılaştırması yapılmış. Olması gereken toplam kuru madde oranları, posa oranları, tuz miktarı oranları gibi önemli faktörler verilmiştir. Yazar, açıkta satılan ve vakumla üretilmiş kutuda satılan salçalardan alınmış numuneler sonrası değerlendirmelerde bulunmuştur. Ankara Üniversitesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü hocalarından Prof. Dr. Bekir Cemeroğlu tarafından pek çok eğitim öğretim kurumunda ve özel sektörde kaynak vazifesi görmüş ve güncellenerek defalarca basılmıştır ve halen kullanılmaktadır.