KASIM-ARALIK 2018 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Trabzon karalahanası ile iki ayrı lezzet


Hülya Erkan    

31.10.2018 

Mısır Yarmalı Karalahana Sarması
Trabzon, huzurla doğan güneşin hüzünle battığı, mavi denizin kıyısında, yüksek kayalıkların üzerinde, hayal şehzadesinin şehridir. 4 bin yıllık tarihi geçmişiyle Roma ve Bizans dönemlerini yaşayan, imparatorluk başkentidir.

İpekyolu, Kervanyolu ve Anabasis Yolu gibi tarihi güzergâhların üzerinde bulunması, tarih boyunca doğu-batı ticaretinin kavşak noktası olmuştur. Trabzon Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in Valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu kenttir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği ve vasiyetinin büyük çoğunluğunu yazdığı Trabzon şehri köklü tarihi, kültürü ile Doğu Karadeniz’in parlayan incisi olarak görülmektedir.

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Trabzon ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunur. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Trabzon ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Trabzon, kendini diğer şehirlerden ayırır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan karalahanadan onlarca değişik yemekler yapılır. Bu sayıda sizlerle karalahana çorbası ve mısır yarmalı karalahana sarmasının tarifini paylaşacağız.

Mısır Yarmalı Karalahana Sarması

Malzemeler:

  • 4-5 bağ karalahana
  • 2-3 orta boy soğan
  • 3 su bardağı mısır yarması
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Bir tencerede fasulye haşlanır. Diğer taraftan soğanlar ince doğranır ve bir tencerede sıvı yağda 5 dakika kavrulur. Haşlanmış fasulye ve mısır yarması, 5 bardak su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir. Karabiber, nane, tuz ilave edilerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Karalahana haşlanır soğutulur. Düz bir yerde lahana yaprakları serilir, içerisine hazırlanan içten bir kaşık konularak sarılır ve dibi düz bir tencereye sıralanır. Üzerine su konularak orta ısıda lahana yaprakları yumuşayana kadar pişirilir. Yoğurtla servis edilir.

Haber Görseli

Karalahana çorbası

Malzemeler:

  • 2 su bardağı fırınlı mısır yarması
  • 1 su bardağı barbunya
  • Yarım bağ karalahana
  • Yarım yemek kaşığı domates
  • ve biber salçası
  • Bir miktar kuyruk yağı
  • Bir kaşık tereyağı
  • Pul biber ve tuz

Yapılışı:

Barbunyalar önceden haşlanır, suyu süzülür. Fırınlı mısır yarması yıkanır hazırlanır. Derin bir tencerede önce mısır yarması bol su ile kaynamaya bırakılır. 20-30 dakika piştikten  sonra ince doğranmış kuyruk yağı ve karalahana kaynayan tencereye konulur. Karalahanalar iyice piştikten sonra haşlanmış barbunya ilave edilir. Diğer taraftan ayrı bir tavada sos hazırlanır. Biber salçası, domates salçası ve pul biber tereyağında kavrulur ve çorbanın içerisine eklenir. Bir müddet pişirildikten sonra tuzu ilave edilip karıştırılır. Ateşten indirilen çorba isteğe göre mısır ekmeği ile servis edilir.

trabzon karalahanası