OCAK-ŞUBAT 2018 / HABER

Borsa İstanbul gongu,TMO için çaldı


  

19.03.2018 

Borsa İstanbul’da düzenlenen gong törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal, TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya ve Halk Yatırım Genel Müdürü Serdar Sürer ile sektör paydaşları ile bürokratlar katıldı.
Toprak Mahsulleri Ofisi ve Halk Yatırım işbirliği ile dayanak varlık olarak tarımsal emtiayı alan ilk parti 100 milyon TL tutarındaki kira sertifikası (sukuk) ihracı nedeniyle, Borsa İstanbul’da gong töreni düzenlendi. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, yakın vadede söz konusu ihraçların yurt dışına yönelik de yapılacağını söyledi.

BORSA İSTANBUL’DAKİ GONG TÖRENİ

100 milyon TL tutarındaki kira sertifikası (sukuk) ihracı kapsamında Borsa İstanbul’da düzenlenen gong törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal, TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya ve Halk Yatırım Genel Müdürü Serdar Sürer ile sektör paydaşları ile bürokratlar katıldı.

FİNANSAL ARAÇLARDA İLKLER

Törende konuşan TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, ofisin finansal araçlarda ilkleri gerçekleştirmeye çalışan bir kurum olduğunu söyledi. Kemaloğlu, şöyle devam etti: “Biz Merkez Bankasının para piyasalarında üstlendiği rolü özelde hububat, genelde tarım piyasasında
üstlenmeye çalışan düzenleyici bir kurumuz. TMO’nun yıllara göre değişmekle birlikte yıllık yaklaşık 5 milyar TL üretici ödemesi ve 10 milyon tona varan da bir işlem hacmi var. Bu anlamda dünyanın kendi alanında kurumsal kapasitesi en yüksek kurumlarındanız.
Bugüne kadar yaklaşık 2 milyar dolar makbuz senedi ihracı yöntemiyle kredi kullandık. Sadece geçen yıl iç piyasa ve yurt dışı toplam kullandığımız kaynak 2,5 milyar TL civarındadır. Bugün gerçekleşen 100 milyon TL’lik ihraç toplam içerisinde çok bir şey ifade etmiyor gibi görünebilir ancak bu bir ilk ve yol açacak bir hamledir.”

3 YILLIK YOĞUN BİR SÜRECİN ARDINDAN İHRAÇ GERÇEKLEŞTİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal da “TMO bizim için çiftçinin kara gün dostudur. Düzenleyici bir kurum olarak özellikle son yıllarda yapmış olduğu faaliyetler ve geliştirdiği projeler büyük önem arz etmektedir. 3 yıllık yoğun bir sürecin ardından bu ihracın gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün 100 milyon lira olan satışın önümüzdeki yıllarda milyar liralar çerçevesinde olmasını bekliyorum. Burada değer bulacak her türlü karşılığın kısa sürede üreticimize yansıyacağı şüphesizdir.” diye konuştu.