OCAK-ŞUBAT 2019 / BİLGİ BANKASI

Ne nedir?


  

11.01.2019 


Koli basili nedir? Listeria, Stafilokok, Campylobacter, Noro Virüs nedir?

Koli basili 
Escherichia coli insanların ve hayvanların bağırsaklarında bol miktarda bulunan bir bakteridir. Yüzden fazla çeşidi vardır, bazı çeşitleri gıdalar ve sular ile bulaşan salgınlara neden olur, bağırsak enfeksiyonu yapar. Ayrıca pastörize edilmemiş sütlerde ve gübre kullanılan yeşil yapraklı sebzelerde de bulunabilir. Enfeksiyon şiddetli karın krampları, sulu ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Hastalık genellikle maruz kaldıktan sonra birkaç gün içinde iyileşmeye başlasa da yaklaşık bir hafta sürer ve bağışıklık sistemi düşük kişiler çok ağır geçirebilir. 
 
Listeria 
Listeriozis, Listeria monocytogenes bakterisiyle kontamine olmuş gıdaların yenmesiyle ortaya çıkan bir enfeksiyondur Listeria bakterileri süt, yoğurt, peynir, kavun, sebze ve sebze salataları gibi taze ürünlerin yanı sıra bazı işlenmiş gıdalarda da görülebilir. Bu bakteri soğukta da yaşayabilir. Bu bakteriye maruz kaldıktan sonra çoğunlukla 1-7 gün bazen de 90 gün sonra ortaya çıkan enfeksiyonun belirtileri ateş, mide ve kas ağrısı veya ishaldir. Bu bakteriden korunmak için gıdaları buzdolabında saklayın, aldığınız etiketli ürünlerin saklama koşullarına uyun, son kullanma tarihlerine ve temizliğine dikkat edin.
 
Stafilokok
Sandviçler, salatalar, hamur işlerinde oluşan bakterilerden kaynaklanan enfeksiyondur. En yüksek risk altındaki gıdalar, krema dolgulu hamur işleri ve  pudinglerdir. Kusma, kramp, ishal gibi yarım saat ile dört saat içerisinde kendisini gösteren belirtiler yaklaşık 3 gün sürer. Bu bakteriden korunmak için toplu tüketim yerleri veya gıda üretiminde çalışan personelin temizlik ve hijyen tedbirlerine uyması gerekir. 
 
Campylobacter
Kümes hayvanlarından bulaşan bir bakteri türüdür. Ateş, kramplar, ishal ve kusmayla kendini gösterir. Çoğu insan bir hafta içinde iyileşir ama Guillain-Barre sendromu gibi çok nadir görülen, ciddi bir hastalığa neden olabilir. Hastalıktan korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın. Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi ve tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları çok iyi temizleyin.
 
Noro Virüs
Halk arasında mide gribi olarak da bilinen hastalık 24-48 saat içerisinde ortaya çıkan kusma ve ishalle kendini gösterir. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu tuvaleti kullandıktan ya da çocuk bezini değiştirdikten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce 30 saniye süreyle sıcak, sabunlu suyla ellerinizi yıkamaktır. Noro virüsü  zehirlenmesi birkaç gün sürer ancak vücutta 2-3 hafta kalır ve bu süreçte kişi taşıyıcı konuma gelir yani diğer insanlar için hala risk taşır.
 

nedir?