MART-NİSAN 2019 / HABER

“Büyükbaş hayvan varlığı bakımından Avrupa’da ikinci sıradayız”


  

04.03.2019 

Bakan Pakdemirli Kırklareli Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, Ocak ayında 2,3 milyar lira, eski parayla 2,3 katrilyon destek ödemelerini yaptıklarını belirtti.
Bakan Pakdemirli: Buradaki en büyük başarı, üreticinin başarısı. Destek bizden, çaba ve başarı sizden. Süt sığır varlığında Avrupa Birliği’nde birinci sıradayız. Büyükbaş hayvan varlığında da Fransa’dan sonra Avrupa’da ikinci sıradayız.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Kırklareli ve Edirne programları kapsamında “Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme” toplantılarına katıldı. Düzenlenen toplantılarla sektör paydaşlarıyla bir araya gelen Bakan Pakdemirli aynı zamanda üreticilere ödenecek desteklemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Pakdemirli Kırklareli Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, Ocak ayında 2,3 milyar lira, eski parayla 2,3 katrilyon destek ödemelerini yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımız da müjdesini verdi, ben de detaylarını vereceğim. Mart ayında da ödemelerimiz olacak. Ödemeler belki bu kadar, belki biraz daha fazla olacak, onu mart ayında açıklayalım.”

Şubat ayı tarımsal desteklemeler ödemelerinin planının tüm Türkiye çapında olduğunu belirten Bakan Pakdemirli “Mazot, gübre, toprak analizi gibi alan bazlı destekler için 1 milyar 855 milyon 977 bin; buzağı desteklemeleri için 510 milyon, çiğ süt, arıcılık, damızlık gibi diğer hayvancılık destekleri için 133 milyon 650 bin; fark ödemeleri için 260 milyon; yem bitkileri desteği için 120 milyon, sulama elektrik desteği, kırsal kalkınma ve tohum üretimi gibi diğer tarımsal desteklemeler için 144 milyon 527 bin lira olmak üzere toplam 3 milyar 24 milyon 154 bin lira, eski parayla 3 katrilyondan daha fazla bir ödeme yapıldı. Bu paranın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haber Görseli

“DÜNYAYI DOYURAN ÜLKE DÜNYANIN LİDERİ OLACAK”

Konuşmasında gelecek yıllarda gıdayı üretmenin teknolojiyi üretmekten daha önemli hale geleceğinin altını çizen Dr. Pakdemirli, “Ben hep şunu söylüyorum; dünyayı doyuran ülke, dünyanın lideri olacak.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye’nin tarımsal üretimde Avrupa’da 1’nci dünyada 7’nci; toprak kaynağı olarak da 17’nci sırada olduğunu anlatan Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Buradaki en büyük başarı, üreticinin başarısı. Biz sadece destek olmaya çalışıyoruz. Destek bizden, çaba, gayret ve başarı sizden. Süt sığır varlığında Avrupa Birliği’nde birinci sıradayız. Büyükbaş hayvan varlığında da Fransa’dan sonra Avrupa’da ikinci sıradayız. Bazı yapısal problemlerimiz var mı var, arazilerimiz küçük mü küçük. İşletmelerimizde ekonomik üretmekte zorlanıyor muyuz zorlanıyoruz. Bütün bunlara rağmen Türkiye Avrupa’da bu pratiklik sayesinde birinci sıraya yerleşmiş durumda.”

Haber Görseli

“TOHUMDA DA YÜZDE 100 YERLİLİĞE ULAŞMA GAYRETİNDEYİZ”

Bakan Pakdemirli, 2002’de 1,9 milyar dolar olan desteklerin bugün 16 milyar liraya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bitkisel üretim 98 milyon tondan 120 milyon tona gelmiş. Aşağı yukarı yüzde 25 artışımız var. Büyükbaş adedimiz 9,9 milyondan 17 milyona gelmiş, aşağı yukarı yüzde 70 artmış. Küçükbaş adedimiz 32 milyondan 45 milyona gelmiş, kanatlı adedimiz de 250 milyondan 356 milyona gelmiş. Et üretimimiz 420 bin tondan 1,1 milyon tona, süt üretimimiz 8,4 milyon tondan, 22,1 milyon tona, tavuk üretimimiz 700 bin tondan 2,1 milyon tona, yumurta üretimimiz 11 milyardan 20 milyara, bal üretimimiz 74 bin tondan 108 bin tona gelmiş.”

“ERGENE HAVZASI TAMAMIYLA TEMİZLENECEK”

Bakan Pakdemirli, Edirne Ticaret Borsasında düzenlenen “Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada ise çiftçilere sağlanan kolaylıkların devam ettiğini, çiftçilerin tarım sigortalarını faizsiz şekilde vadeli olarak hasat tarihinde ödediğini, kurban vadeli yem kredisinde bugün yemin alındığını bayramda ödeme yapıldığını, 90 gün vadeli faizsiz motorin kredisi ile bugün alınıp 90 gün sonra ödeme yapıldığını belirtti.

Ergene Havzası’na arıtma tesisleri yapıldığını, buranının arıtılması görevinin Devlet Su İşlerinde olmadığını anlatan Pakdemirli, “Belediyelerindi ama belediyeler bu hizmeti yapmadığı için Devlet Su İşleri tüm bu bölgede sadece Edirne’de değil, Edirne’de 2, Kırklareli’nde 4 ve tüm Ergene Havzası’nda 13 arıtma tesisi yapmak durumunda kaldı. Bizim bütün derdimiz sizlere hizmet etmek. ‘Bu bizim işimiz değil’ demedik, sizlere sahip çıktık. En yakın zamanda da inşallah Ergene Havzası tamamıyla temizlenecek.” dedi.

Haber Görseli

“3 BİN 500 DEKAR ÇELTİK ARAZİSİ DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ağustos ayında 7,5 liraya kadar çıkan döviz nedeniyle girdilerin arttığını, artan maliyetler karşısında sektörle hep konuştuklarını, fiyatların aşağıya çekildiğini dile getiren Bakan Pakdemirli, üreticiyi rahatlatmak için destek ödemeleri yaptıklarını, hayvancılık, yerli tohum ve orman köylerindeki üretime yönelik yardımlar ve desteklemelerin de devam ettiğini söyledi.

Bakan Pakdemirli, Tarım Reformu Kanunu kapsamında topraksız veya az topraklı çiftçilerin topraklandırılması amacıyla İpsala Kocahıdır köyünde yürütülen arazi dağıtımı projesi çerçevesinde 195 aileye 3 bin 500 dekar çeltik arazisi dağıtımı gerçekleştirildiğini kaydetti. Dağıtılan arazilerin tapuda tescillerinin yapıldığını söyleyen Pakdemirli, toplantıya katılan çiftçilere tapularını verdi.

büyükbaş hayvan Bekir Pakdemirli