MAYIS-HAZİRAN 2019 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Ramazan Bayramının en lezzetli yanı: Ev baklavası ve yaprak sarma


Müge ÇEVİK    

02.05.2019 


Ramazan ayının sonunda her evde tatlı bir telaş başlar. Ramazan Bayramı yaklaşmış, akraba dost ziyaretleri planlanmış, geriye eve gelecek misafirlere sunulacak ikramlıkları hazırlamak kalmıştır. Çocuklar şeker, çikolata, bayram harçlığı ve yeni giysiler için heyecan yaşarken, büyükler de misafirlerine ikram edecekleri yemekleri hazırlamaya başlarlar. Öyle ki komşular, akrabalar bir araya gelerek imece usulüyle bayram ikramlıklarını hep birlikte hazırlarlar.

İlk bayramlaşmalarla birlikte ev yapımı bu lezzetler de damakları şenlendirmeye başlar. Şeker, kolonya, Türk kahvesi elbette vazgeçilmezidir bayramların. Ancak ev yapımı bir baklavanın ya da yaprak sarmanın yerini kolay kolay tutamazlar. İşte biz de bu sayımızda bayram ikramlıklarını evinde hazırlamak isteyenlere yardımcı olmak için iki güzel tarif hazırladık.

Ev baklavası

Malzemeler

Hamuru için:

5 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt

İçi için:

500 gram dövülmüş
ceviz içi

Şerbeti için:

5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu

Açmak için:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un
Üstüne dökmek için:
300 gram tereyağı

BAKLAVA TARİFİ

Öncelikle şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alın ve ocağın altını açın. Şeker tamamen eriyip şerbet kaynamaya başlayınca 15 dakika kadar kaynatın, ardından limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakın.

Hamuru için süt hariç diğer malzemeleri bir kaba alın ve ılık sütü yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamına göre ekstra süt ya da un ilave edebilirsiniz. Hamuru daha kolay ve ince açılması için en az 15 dakika yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru 30 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üstünü kurumamaları için nemli bir bezle örtün. Açmak için nişasta ve unu bir kapta karıştırın ve her bir bezeyi her seferinde bir miktar nişastalı un karışımından dökerek önce pasta tabağı büyüklüğünde açın.

Pasta tabağı büyüklüğünde açtığınız her bir hamuru tekrar üstlerine nişasta ve un karışımdan dökerek açabildiğiniz kadar ince olacak şekilde yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın.

Açtığınız hamurların arasına birbirlerine yapışmamaları için nişasta ve un karışımı dökerek üst üste dizin ve üstlerine nemli bir bez örterek 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Kullanacağınız tepsinin dibini ve kenarlarını eritmiş olduğunuz tereyağıyla ve bir fırça yardımıyla yağlayın. Yağladığınız tepsiye 3 kat yufka serin ve üstüne bolca ceviz serpiştirin. Ardından üstüne 1 kat daha yufka serin ve tekrar ceviz serpiştirin. Bu şekilde bir kat yufka bir kat ceviz serperek devam edin sadece en üst kata 2 kat yufka serin ve üstüne ceviz serpmeyin. Tüm malzemeler bittiğinde baklavanızı istediğiniz şekilde dilimleyin ve eritmiş olduğunuz tereyağını üstünde ıslanmamış yer kalmayacak şekilde tepsinin üstüne gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

Baklava fırından çıkar çıkmaz üstüne soğumuş olan şerbeti dökün ve baklava şerbeti çekene kadar en az 3 saat bu şekilde bekletin. Baklavanız şerbetini çektiğinde servise hazırdır.

Yaprak sarma

Malzemeler:


250-300 gram orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
3 adet orta boy soğan
2 adet rendelenmiş domates
Yarım demet taze nane
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı ev biber salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
60-70 adet taze veya salamura yaprak


YAPRAK SARMASI TARİFİ

Yaprağınız salamura ise sıcak suda kaynatıp bekleterek tuzundan arındırın, taze ise kaynattığınız sıcak suya atıp 3-4 dakika bekleterek yumuşamasını sağlayın. Kıymaya rendelenmiş domatesler ve yıkanmış pirinci ekleyin. İnce doğranmış soğanı, ince kıyılmış nane ve maydanozu, salçayı, tuzu, karabiberi ve son olarak yağı ekleyin ve karıştırın. Soğumuş yaprakların saplarını kesin. Bu sapları tencerenin dibinde kullanmak üzere ayırın. Yaprakları parlak yüzü alta gelecek ve sap kısmı kendinize bakacak şekilde tabağa yerleştirin. Hazırladığınız içi yaprağın ortasına koyarak çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Sapları tencere dibine yayın ve sarmaları tencereye sıralı şekilde dizin. Üzerine 2 bardak kadar sıcak su ekleyin. Üzerine porselen bir tabak kapatıp 30 dakika kadar pişirin. Dilerseniz üzerine yoğurt dökerek servis edin.

baklava sarma