MAYIS-HAZİRAN 2019 / ÖZEL HABER

Çiftçiler daha duyarlı hale geldi


  

06.05.2019 

"Çiftçilerimiz ilk baştan bugünkü noktaya kadar daha duyarlı, alternatif ürün yetiştirmeye daha meyilli olduğu bir bilinç kazandı."
Tarımsal danışmanlıkla ilgili genel bilgilerden sonra tarımsal danışmanlığın sahada uygulanışı, tarımsal danışmanlığın faydaları gibi soruları Ankara Çubuk ilçesinde bu işi yürüten Serbest Tarımsal Danışman Nejla Tozlu Teoman’a yönelttik.

Sizi tanıyabilir miyiz? Tarımsal danışmanlık işine başlamadan önce neyle uğraşıyordunuz?

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2004 yılı mezunuyum. Çeşitli toprak çalışmaları yaptım ve Avrupa Birliği projelerinde çalıştım. 2014 yılı itibarıyla ailemin ve çevremin desteğiyle tarımsal danışmanlık hizmeti vermeye karar verdim. Ankara ili Çubuk ilçesinde, Keçiören ve Çubuk İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çubuk Ziraat Odası ve çiftçilerimin desteğiyle  bu işi yapmaya başladım ve devam ediyorum.

Tarımsal danışmanlık verdiğiniz çiftçiler hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Sisteme kayıtlı olan çiftçilerim 25 yaş ve üstü erkek çiftçiler. Ancak 70 civarında kayıtlı çiftçim olmasına rağmen 700’e yakın kadın, erkek, genç çiftçiye danışmanlık desteğim oldu. Çubuk ilçesi Ankara şehir merkezine yakın olması nedeniyle çiftçilerimin çoğunun ikinci bir işi de mevcut.

Haber Görseli

ÇİFTÇİLERİ ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNLENDİRİYORUZ

Çiftçilere ne tür hizmet veriyorsunuz?

 
Çiftçilere öncelikle teorik eğitimler düzenliyoruz. Daha sonra da uygulamalı anlatımlarla çiftçilerimize destekte bulunuyoruz. İlçemizde çiftçilerimizin çoğu kuru tarım üretimi gerçekleştirmeleri  nedeniyle kış sezonunda genellikle boş zaman oluşmakta. Çubuk Ziraat Odası, Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüyle birlikte büromuzda genellikle salı ve perşembe günleri eğitimler düzenliyoruz. 2015 yılı itibarıyla seracılık, iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları,  serin iklim tahılları, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi çeşitli alanlarda çiftçilerimizi bilgilendirdik. Bunların alt dalı olarak çiftçilerimize gübreleme, toprak örneğinin alınması, meteorolojik verilere dayanarak ilaçlama nasıl yapılması gerektiği gibi çeşitli uygulamalı eğitimler de gerçekleştiriyoruz. Arazide olabildiğince çiftçilerimizin yanında bulunmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimiz herhangi bir uygulama yapacakları zaman telefonla veya sosyal medya uygulamaları vasıtasıyla da ulaşarak yardımcı oluyoruz. En önemlisi de alternatif ürünlere çiftçilerimizi yönlendiriyoruz. Örneğin aspir, yem bezelyesi, goji berry, safran gibi yöre ve iklim koşullarına uyum sağlayan bitkiler yetiştirmeye başlayan çiftçilerimiz var. Goji berry yetiştiriciliği için Ankara’dan gelen kursiyerlerimiz dahi oldu. Bu ürünlerin pazar yönünü de araştırarak pazara ulaşma noktasında çalışmalar yürüttük.

Haber Görseli

Gözlemleriniz noktasında danışmanlık hizmeti vermiş olduğunuz çiftçilerde ne gibi değişiklikler oldu?

Danışmanlık hizmetine başlama döneminde öncelikle çiftçilerimizin hangi konularda eksiklikleri olduğu yönünde bir araştırma yaptım. Bu eksiklikler konusunda ne yapılması, ne tür çözümler üretilmesi gerektiği hususlarında çalışmalar yaptım. Çiftçi ziyaretleri, tarla günleri gibi uygulamalı çalışmalarımızla eskiden bugüne epey yol kat ettik. Örneğin ürün değişikliği. İlk başladığım yıllarda Çubuk ilçemizde kırmızı mercimek yetiştirilmiyordu. Önder çiftçilerim sayesinde bugün birçok mahallede kırmızı mercimek yetiştiriliyor. Gübreleme konusunda biraz daha geleneksel bir uygulama yapılıyordu. Aşırı nitrat kullanımı  toprağımıza ve suyumuza oldukça zarar vermekte. Bu nedenle çiftçilerimizi daha çok organik gübreleme yapmaya yönlendirdik. Çiftçilerimiz ilk baştan bugünkü noktaya kadar daha duyarlı, alternatif ürün yetiştirmeye daha meyilli olduğu bir bilinç kazandı.

Haber Görseli

Bakanlığın tarımsal danışmanlık sistemine yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Bakanlığın tarımsal danışmanlara ayırdığı bütçenin biraz daha artırılması gerektiğini düşünüyorum. Serbest tarım danışmanlarına geliştirilecek projeler doğrultusunda bir kırsal kalkınma bütçesi ayrılması gerekmekte. Demonstrasyon (Gösteri) çalışmaları yapılmak istendiğinde çiftçilerimizi yönlendirme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Çiftçimiz herhangi bir ürün yetiştiriciliği için önce o üründen iyi bir sonuç alındığını görmek istiyor. Alternatif ürün yetiştiriciliği için  Bakanlığın daha fazla destekte bulunmasını bekliyoruz.

tarımsal danışmanlık çiftçi