MAYIS-HAZİRAN 2019 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

06.05.2019 


Doğu Anadolu’da Urartu Sulama Kanalları, Gübreler ve Gübreleme Tekniği, Lale Çılgınlığı

Lale Çılgınlığı

Orta Asya’dan Hollanda’ya Olağanüstü İhtirasların Çiçeği

Kendisi aynı zamanda bir tarihçi olan yazar Mike Dash, dünya ekonomik tarihinin en belirleyici olaylarından biri olan lale ticaretini anlatıyor. Orijinal adı ‘Tulipomania’ olan kitap; lalenin anavatanı Orta Asya bozkırlarından Avrupa’ya kadar süren yolculuk ve serüveninin beraberinde getirdiği lale çılgınlığını gözler önüne seriyor. Olağanüstü ihtirasların çiçeği olarak nitelendirdiği lalenin ticaretine kapılıp gidenlerin acıklı ve şaşırtıcı hikayelerini anlatıyor bizlere. Çevirisini Özden Arıkan’ın yapmış olduğu kitap Sabah Kitapları tarafından çıkmış ve 200 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

Doğu Anadolu’da Urartu Sulama Kanalları

Bir su medeniyeti olan Urartuların, Doğu Anadolu’da yaptıkları çok sayıda sulama kanalı, baraj ve göletleriyle, yörede tarıma hayat verdiğini konu edinmiş olan kitap, Urartuların yapmış olduğu bu yapıları ve bu yapıların günümüze kadar ulaşan dayanıklılığını gözler önüne seriyor. Yazar,  bu su kanallarının bugüne kadar benzerine ne Anadolu’da ne de dünyada rastlanamadığını ifade ederek bu medeniyetin tarımda ne kadar ilerlemiş olduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Oktay Belli tarafından yazılmış olan kitap, Arkeoloji ve Sanat Yayınlarından çıkmış ve 64 sayfadan oluşuyor.
 

Haber Görseli

Gübreler ve Gübreleme Tekniği

Yurdumuzun farklı yörelerinde yapılmış araştırmalar ışığında; Prof. Dr. Burhan Kacar ile Prof. Dr. A. Vahap Katkat tarafından yazılan kaynak kitapta; tarımla uğraşanlara ve meraklılarına, gübreler ve gübreleme tekniği üzerine bilgiler veriliyor. Gübrenin önemi, tarihte kullanımı ve sınıflandırılması yanında organik gübreler ayrıntılı olarak tanıtılıyor ve okuyucuya en iyi uygulama yöntemleri gösteriliyor. Kimyasal gübrelere de yer vermiş olan kitapta, Türkiye’de ve dünyada kimyasal gübre üretimi ve kullanımından da söz edilmiş. 576 sayfalık kitap Nobel Yayıncılıktan çıkmış.
 

Haber Görseli

Doğu Anadolu’da Urartu Sulama Kanalları Gübreler ve Gübreleme Tekniği Lale Çılgınlığı