TEMMUZ-AĞUSTOS 2019 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

11.07.2019 


‘Hazır Alma Kendin Yap’, ‘Ekin Sapı Devrimi’, ‘Bitki Zekâsı’

Haber Görseli

‘Hazır Alma Kendin Yap’

Kitap hem Anadolu yerel kültüründe var olan kışa hazırlık ve doğal beslenme alışkanlığını gündeme getiriliyor hem de kaybolmaya yüz tutmuş tarif ve usûlleri okuyucuyla paylaşıyor. Halk mutfağı ve yemek kültürü üzerine 40 yılı aşkın süredir araştırmalar yapan yazar, mutfağımız için gerekli tarifleri, faydasıyla beraber aktarıyor. Verilen tariflerin yazar tarafından bizzat uygulandığı kitapta; süt ürünlerinden, meyve- sebze kurutmalarına, pul biber yapımından salamuralara, şerbetlerden tarhana yapımına, peynirlerden, turşu ve salça yapımına kadar dört mevsim lazım olan tarifleri en doğal ve geçmişte yapıldığı haliyle bizlere sunuyor. Hülya Erol tarafından hazırlanmış olan kitap Hayy Yayınlarından çıkmış ve 292 sayfadan oluşmakta.

 

Haber Görseli

‘Ekin Sapı Devrimi’

Organik tarımın Japonya’daki temsilcilerinden olan filozof ve çiftçi Masanabu Fukuoka, bu sıra dışı eserinde bizlere doğal tarım üzerine tamamen kendi uyguladığı tecrübelerden oluşan bilgileri sunuyor. ‘Doğal tarım ve hiçbir şey yapma tarımı’ diye adlandırdığı bu yöntemde, tarımı doğa yapar ve insan dikkatle neler yapması gerektiğini öğrenir. Japonya’nın bir köyünde ömrünü doğal tarım yaparak geçirmiş olan yazar, çok uzun yıllar süren denemelerinin ardından, tarım ilaçlarından ve suni gübreden uzak,  makine kullanmadan,  kimyasal kullanılarak yapılan  tarımdan elde edilen ürünlere denk ürün almayı başarmıştır. Bu tarım yöntemiyle doğanın kendini ve insanları nasıl iyileştirebildiğini bizlere göstermeyi amaçlayan kitap 182 sayfadan oluşuyor ve Kaos Yayınlarından çıkmış.

Haber Görseli

‘Bitki Zekâsı’

Bitki nörobiyolojisi uzmanı ve gazeteci iki yazarın hazırlamış olduğu kitapta; bitkiler üzerinde yapılan çalışmaların aslında ne kadar yetersiz olduğu detaylı olarak açıklanıyor ve bitkilere daha önce hiç bakılmamış bir perspektiften bakılıyor. Bitkilerin gayet zeki olduğu ve etrafıyla iletişim kurabildikleri ve aslında bilimin bitkileri yeterince önemsemediği vurgulanmaya çalışılıyor. Bitkilere başka bir açıdan bakmamızı sağlayan kitap, Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkmış ve 144 sayfadan oluşuyor.

Hazır Alma Kendin Yap Ekin Sapı Devrimi Bitki Zekâsı