OCAK-ŞUBAT 2018 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Yüzyıllık gelenek: keledoş yemeği
Celaleddin ARVASİ -
Rıfat Ruhullah SANAÇ -
Dilek ALKAN
. Keledoş Van’a özgü bir yemek olmasına karşın İç Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya kadar birçok yerde benzer adlarla (Celecoş, Gelecoş, Galecoş, Kelecoş vb.) karşımıza çıkmaktadır.
Binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim bir şehrin muhteşem bir lezzetinden yani “Keledoş” tan bahsedeceğiz. Bilindiği üzere yemek konusunda önde olan toplumlar yaşadığı bölgenin bitki ve hayvan çeşitliliğinden azami derecede yararlanmakta ve ortaya muhteşem lezzetler çıkmaktadır. Keledoş’ta bu çeşitlilikten ortaya çıkmış lezzetlerden biri
Keledoş Van’a özgü bir yemek olmasına karşın İç Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya kadar birçok yerde benzer adlarla (Celecoş, Gelecoş, Galecoş, Kelecoş vb.) karşımıza çıkmaktadır. Keledoşun yapılışı ve isimleri benzer olsa da Van’da yapılan keledoş, içeriğindeki malzemeler açısından diğer yörelerde yapılan keledoş yemeklerine göre farklılık gösterir. Van’da yapılan keledoş yemeğinde yöreye has ak pancar otu, kavurma ve nohut kullanılır. İsterseniz yüzyıllardır Van halkının severek tükettiği keledoş yemeğinin yapılışını anlatalım.
Malzemesi:
• Ak pancar otu
• Kemikli et veya kavurma
• Yeşil mercimek
• Dövme (den)
• Nohut
• Kurut(süzme yoğurttan yapılan çökelek)
• Soğan
• Tuz
• Yağ
Yapılışı:
Ak Pancar otu haşlanır ve suyu sıkılarak tamamen uzaklaştırılır. Ayrı bir tencerede et haşlanır. Yağ ve soğan ile et kavrulur. Et yerine kavurma da kullanılabilir. Bu durumda kavurma yağ ve soğan ile karıştırılır. Başka bir tencerede, dövme (den) ve nohut haşlanır, bunların pişmesine yakın yeşil mercimek de ilave edilerek, hep birlikte iyice pişirilir. Haşlanmış bakliyat, kavrulmuş etin veya kavurmanın üzerine dökülür. Haşlanan ak pancar da karışıma ilave edilir. Ezilmiş kurut da ilave edilir ve bir süre de bu şekilde pişmesi sağlanır. Tabağa alındıktan sonra üzerine tereyağı konulur. Tereyağı yemeğin sıcaklığıyla erir ve karıştırılarak tüketilir.