EYLÜL-EKİM 2019 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

11.09.2019 


‘Üzüm – İyileştirir, güzelleştirir’, ‘Ekotopya’, ‘Kuş kitabı’

‘ÜZÜM – İyileştirir, güzelleştirir’

Tıp doktoru ve Biyokimya uzmanı olan Prof. Dr. Aysun Çetin tarafından yazılmış olan bu kapsamlı ve öz bilgilerden oluşan kitapta: üzümün birleşimi ve besin içeriğinden, metabolizmadaki etkisine ve çekirdeğinde bulunan değerler ile kabuğu, yağı, yaprağındaki faydalı içeriklere kadar bilimsel temellere dayalı bilgiler sunuluyor. Ağırlıklı olarak üzüm bitkisinin tıbbi yönünü ve insan sağlığına faydasını  anlatan kitapta ayrıca toplumca doğru bilinen yanlışlara da değinilmiş ve üzüm meyvesinin kanserden koruyan  yönüne de dikkat çekilmiş. Kitabın sonunda bulunan üzümlü doğal tarifler de herkesin kolaylıkla deneyebileceği ve beğeneceği türden. 192 sayfadan oluşan kitap, Hayy Yayınlarından çıkmış.

Haber Görseli

‘EKOTOPYA’

Amerikalı yazar Ernest Callenbach bu kitabıyla çevrecilere ilham kaynağı olmuş. Callenbach kitabında; ABD’den ayrılarak ekolojik bir hayat felsefesi çerçevesinde bağımsız bir ülke kuran insanların sıra dışı öyküsünü anlatıyor bizlere. Osman Akınhay tarafından Türkçe’ye çevrilmiş olan “Ekotopya” kitabı; çevreye saygıyı en önde tutuyor ve bizim çevreye olan saygımızın çevreyi ne kadar bildiğimizle alakalı olduğunu, bu saygının çevreye olan tavrımızı da değiştirebileceğini savunuyor. Yazar,  insanların mutluluğunu da insanların yeryüzündeki diğer canlı varlıkları egemenlikleri altına almaları ile değil; onlarla dengeli biçimde yan yana yaşadıkları ölçüde mümkün olabileceğini ortaya koyuyor. Agora Kitaplığı Yayınlarından çıkmış olan kitap 240 sayfa.

Haber Görseli

‘KUŞ KİTABI’

Edebiyatta ve özellikle de Türk destan ve mitolojisinde geçen kuş anlatımları ve bunun temelinde yatan yaklaşımları ele alan kitap: Anadolu’da kuşlara verilen değeri, kuşların yerini, kutsiyetini ve kuş a atfedilen özellikleri anlatıyor. Anadolu tarihinde yaşanmış meşhur hikâyeler ve bu hikâyelerde geçen, kuşa ilişkin öğeler üzerinde durulmuş. Kitapta Bektaşi kültüründe Hoca Ahmed Yesevî ve müridlerinin turna, Hacı Bektaş-ı Veli’nin güvercin şekline girdiğine olan inanışlar ve buna benzer, toplumun önderi niteliği taşıyan kişiler ve kültürlerde kuşun önemi, yaşanmış kayıtlı gerçekliklerle anlatılıyor. Dede Korkut Masallarında geçen kuş şekilleri ve günümüz de dahil olmak üzere şairlerin kuşları konu edinmesi kültürel bağlarla ilişki kurularak ele alınıyor. Araştırmacı Profesör Emine Gürsoy Naskali ve Ayşe Şeker tarafından hazırlanan kitap, 487 sayfadan oluşuyor ve Kitabevi Yayınlarından çıkmış.

Haber Görseli

üzüm ekotopya kuş kitabı