OCAK-ŞUBAT 2020 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım kitaplığı
Genel ve tarımsal kooperatifçilik, Hayvanların ne kadar zeki olduğunu anlayacak kadar zeki miyiz?, Türk sanatları – keçe
Genel veTarımsal Kooperatifçilik
Tarım ekonomisi ve işletmeciliği profesörü olan ve ülkemizin kooperatif üstatlarından Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim, Floransa Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesinde çalışmalarını sürdürürken hazırlamış olduğu bu kaynak kitabında: kooperatifçilik ile tarımsal kooperatifçiliğin önemini ve uygulanışını geniş şekilde ele almıştır. Kitapta, tarım kooperatiflerinin de tasnifi yapılmış ve tarım kredi kooperatiflerinin niteliği, amaç ve faydaları ile yabancı ülkelerde ve Türkiye’deki tarım kredi kooperatifleri karşılaştırılmış. Kitabın son bölümünde ise yazar, Türk kooperatifçiliğinin genel bir değerlendirmesini yaparak gelişmesi için alınması gereken tedbirleri açıklamış. Bilgi Yayınevi tarafından basılmış olan kitap 436 sayfadan oluşuyor.
Hayvanların ne kadar zeki olduğunu anlayacak kadar zeki miyiz?
Orijinal adı, ‘Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are?’ olan, hayvan davranışlarını uzun soluklu testler ve bilimsel araştırmalarla sunan kitap, Hollandalı psikolog, primatolog ve etolog ‘Frans De Waal’ tarafından yazılmış. ABD’nin Atlanta Eyaleti’nde bulunan Emory Üniversitesi’nde primat davranışları profesörü olan ve ömrünü hayvan davranışlarını ve özellikle de primatları araştırmaya adamış olan ünlü araştırmacı kitabında: bazı kabiliyetlerin yalnızca insanlara has olmadığını vurgulayarak, birçok insan tarafından küçümsenen ve tanınmayan hayvanların en az insanlar kadar saygı ve takdir hak ettiklerini ifade ediyor. Ayrıca hayvanların yiyeceklerini paylaştıklarını, hafızalarının müthiş olduğunu ve onların kendi doğal koşullarında, herhangi bir müdahaleye maruz bırakmadan değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekiyor. Dünyada hayatı bizimle paylaşan her türlü canlıya saygı duymamız ve duyarlılık konusunda hayvanları örnek almamız gerektiğini bizlere öğretiyor. Metis Yayınlarından çıkmış olan kitap 344 sayfadan oluşuyor.
Türk sanatları – keçe
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Usta tarafından hazırlanan Keçe kitabında, geçmişten günümüze kadar keçenin Türk devletlerindeki kullanımı ve yerinin dışında diğer milletlerdeki geçmişi de ele alınmaktadır. Bu bağlamda Moğollarda, Tibetlilerde, Çinlilerde, Eski Yunan ve Roma’daki keçe kullanımı da anlatılmaktadır. Sonrasında sanatsal bir değer kazanan keçenin günümüzde Avrupa ve Amerika’daki kullanım alanları aktarılmaktadır.
Kitabın ileriki bölümlerinde ise keçenin kullanım alanlarına göre türleri, üç farklı yapım metodu (tepme, ıslak ve kuru) şekillerle ele alınmıştır. Akabinde ise keçe ürünlerinin yapımı ile alakalı anlatımlı bir bölüm yer almaktadır. Keçeden mamul ürünlerin de anlatıldığı kitabın son iki bölümünde ise Türkiye, Orta Asya, Avrupa ve Amerika’daki keçe sanatçıları, çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Mehmet Gırgiç gibi bazı ünlü keçe ustalarıyla yapılan söyleşilerle kitap son bulmaktadır. 310 sayfadan ve resimlerden oluşan ‘Türk Sanatları Keçe’ adındaki bu çalışma Kültür AŞ Yayınlarından çıkmış.