OCAK-ŞUBAT 2020 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Pirince Karadeniz dokunuşu hamsili pilav


Müge ÇEVİK    

03.01.2020 


Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde çeşit çeşit balığa soframızda yer verebilmenin şansını yaşıyoruz. Ama yine de hemen herkesin gönlünde hamsinin yeri farklıdır. İster buğulama ister mangal isterseniz de yağda kızartarak yapın, yanında bol yeşillikli bir salata ile tadına doyum olmaz. Biz de dergimizin bu sayısında tam da mevsiminde bu güzel balıkla yapılabilecek en lezzetli tariflerden biri olan hamsili pilava yer vermek istedik. Başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de beğeniyle tüketilen bu güzel yemeğin tarifini sizler için hazırladık.

MALZEMELER

  • 1 kilogram temizlenmiş hamsi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Yenibahar
  • Tarçın
  • Tereyağı

Haber Görseli

YAPILIŞI:

Öncelikle hamsileri kılçıklarını da alarak temizleyin ve yıkayın. Hamsiler süzülürken pilavı yapmaya başlayabilirsiniz. Yıkadığınız pirinci bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip 15-20 dakika bekletin. Yemeklik olarak doğradığınız soğanı zeytinyağında soteledikten sonra, dolmalık fıstıkları ekleyin ve fıstıkların rengi hafif dönmeye başladığında süzdüğünüz pirinci ilave edin. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edin. 3,5 su bardağı kadar su, kuş üzümü, toz şeker ve tuzu ilave ettiğiniz pilavı orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocağınızı kapattıktan sonra dilediğiniz ölçüde yenibahar ve tarçını ekleyip karıştırın.

Hamsilerin parlak yüzeyi dışa gelecek ve bir kısmı kabın kenarından sarkacak şekilde yağladığınız fırın kabına, daire şeklinde dizin. Pilavı hamsilerin üzerine dökün. Dışa sarkan hamsileri pilavın üzerine kıvırın. Kalan hamsileri de pilavı tümüyle örtecek şekilde dizin. Bu aşamada dilerseniz küçük parçalar halinde tereyağını hamsilerin üzerine ekleyebilirsiniz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında hamsiler kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız yemeği bir servis tabağına ters çevirin ve 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.

hamsili pilav