MART-NİSAN 2020 / ÖZEL HABER

Havayı temizleyen mucize bitkiler


Hülya OMRAK    

16.03.2020 


Hayatımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz, gündelik koşuşturmaların sonunda en rahat ettiğimiz ve nefes alabildiğimiz yer evimiz. Şüphesiz evimizde aldığımız nefesin kalitesi göz ardı edilemez. Evlerimizdeki havanın kalitesini yükseltmek için özellikle son yıllarda bazı teknolojik cihazlar piyasada çoğalsa da bunu doğal yollarla sağlayabileceğimizi biliyor muydunuz? Bazı bitkiler kapalı ortamlardaki havayı temizliyor ve dahası uyku kalitemizi bile artırıyor.

Evlerimizi sık sık havalandırsak da duvar ve zeminlerde oluşan küfler, eşyalardan yayılan kimyasallar, temizlik malzemelerinden havaya karışan amonyak gibi maddeler sebebiyle evlerde soluduğumuz hava kirlenebiliyor. Kapalı mekânlardaki bu kirli hava, alerji gibi bazı sağlık sorunlarını da maalesef beraberinde getirebiliyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar,  evlerde yetiştirilebilen bazı bitkiler sayesinde ortamdaki havanın sürekli temiz kalabileceğini kanıtlamış durumda. Biz de bu bilimsel çalışmalar doğrultusunda havayı temizlediği kanıtlanmış olan bitkileri sizler için derledik.

Areka Palmiyesi

Boyut olarak biraz büyük olan bu bitki havayı birçok kimyasaldan temizler, gündüzleri tam bir oksijen üretim tesisi gibi çalışır. Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir. Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan nisanda yapılmalıdır.

Drasana

Parlak yeşil yapraklı Drasana bir diğer hava temizleyici bitkidir. Ev bitkileri arasında dayanıklılığıyla öne çıkan drasana, her şarta kendini adapte edebilir ve bakımı kolaydır.

Bambu Palmiyesi

Direkt ışığa maruz bırakmadan yetiştirilmesi gereken bambu, havadaki benzen ve trikloretileni arıtıyor ve evin havasını nemlendiriyor. Bambu palmiyesi; benzen, formaldehit ve trikloretilen gibi yüksek dereceli toksinleri temizlemede son derece usta bir bitkidir.

Haber Görseli

Lady Palm

Lady Palm, oldukça dayanıklı ve böceklenmeye karşı da son derece dirençli bir bitkidir. Areka gibi o da havayı temizleme yeteneğine sahip. Hem kuru hem de nemli iklimlerde kolayca yetiştirilebilir. Lady Palm’ın Koban, Daruma ve Tenzan adlı bodur çeşitleri ile Kodaruma ve Gyokuho gibi mini-bodur çeşitleri de mevcuttur. Antik Çin medeniyetinde asaletin sembolü olan bu bitki günümüzde ise evlerde yetiştirilmeye oldukça uygundur.


Paşa Kılıcı

En kolay yetiştirilen salon bitkisidir. Güneş, gölge, susuzluk ya da hava akımlarına karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Yaprakları dimdik, yukarı doğru kılıç gibi uzar, ismini şeklinden dolayı almıştır. Özenli bakılması halinde her yıl ince, uzun bir sap üzerinde küçük, beyaz ve güzel kokulu çiçekler açar. İç mekânda oksijen sağlayan bir bitkidir, havayı temizler, özellikle geceleri oksijen açığa çıkarır, gece boyu havayı temizlemesinden dolayı uyku kalitesini yükseltir.

İngiliz Sarmaşığı

Saksıda kolayca yetiştirilen, aynı zamanda kolayca çoğaltılabilen bir bitki olan İngiliz sarmaşığı, havadaki tüm karsinojenleri(kanser yapıcı madde) emer. Özellikle sigara içilen evlerde bulundurulması önerilir. İngiliz sarmaşığı rutubetli ortamlarda havadaki rutubeti emmesiyle de ön plana çıkar.

Haber Görseli

Kurdele Çiçeği

Çok şık ve ev ortamlarına uygun olan kurdele çiçeği uzun düz yaprakları ile çok güzel görünür. Kurdele çiçeği bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C’nin altında olmaması gerektiğidir. Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Bakımı oldukça kolay olan kurdele çiçeğini her türlü ışıkta yetiştirebilmek mümkündür. Suya bolca ihtiyaç duyan bu bitki, küfün zararlı etkilerini yok eder.

Kasımpatı (Krizantem)

Anavatanı Uzak Doğu olan Kasımpatı, renk renk çiçekleriyle sonbaharı renklendiren nadir bitkilerden biridir. NASA’nın yaptığı araştırmalara göre, havayı temizleme etkisi de çok büyüktür. Evin içinde yetiştirilebilen Kasımpatı, evin havasını temizlemeye yardımcı olur. Doğrudan güneş ışığı almayan, ılık bir ortamda kolaylıkla Kasımpatı yetiştirilebilir.

Benjamin

Küçük yapraklarıyla minik bir ağaç olan Benjaminler salon bitkilerinin vazgeçilmezlerindendir. Ne kadar büyük bir saksıya koyulursa o kadar büyük bir ağaç olurlar. Yaz aylarında dışarda da yaşayabilen bu ağaçlar evin içindeyken evin havasını temizlemeye yardımcı olur.

Aloe Vera

Adını daha çok kozmetik ürünlerle duyduğumuz Aloe Vera, evde yetiştirmek için de çok uygun bir bitkidir. Sukkulent cinsinden olan Aloe Verayı yetiştirmek ise çok kolaydır. Havadaki karbon monoksitin zararlı etkilerini azaltır. Ayrıca yapraklarından elde edilen sıvının yara ve yanıklara çok iyi geldiği de kanıtlanmıştır.

Madagaskar Dragon Ağacı

Özellikle ofisler için önerilen bu ağaç egzoz kalıntılarını, duvar boyalarından yayılan kimyasalları ve sigaranın havaya dağılan kalıntılarını temizler.

Kauçuk

Kauçuk bitkisi dayanıklılığıyla tanınır ve az ışıklı bir ortamda yetişebilir. Havayı temizleme özelliğiyle ön plana çıkan kauçuk aynı zamanda belli bir miktar zehir içermesi sebebiyle evcil hayvanların ve çocukların olduğu evlerde yetiştirilmesi risklidir.

Aloe Vera Benjamin Kasımpatı