MART-NİSAN 2020 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım kitaplığı


Hilal DOĞAN    

17.03.2020 


Ağaçların gizli yaşamı, Keçicilik, Akantaş – bulunuşundan üflemeye uygulamalı cam teknikleri

AĞAÇLARIN GİZLİ YAŞAMI

Kendisi aynı zamanda bir ormancı olan yazar Peter Wohlleben, orijinal adı ‘Das Geheime Leben der Baume’ olan ve Türkçe’ye ‘Ağaçların Gizli Yaşamı’ olarak çevrilmiş kitabında: ağaçların acıyı hissedebildiğine, hafızaları olduğuna, ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığına, ağaçların kendi aralarında sosyal bir ağ oluşturduğuna dair gözlemlerini bilimsel gerçeklerle aktarıyor.

Ve yazar, ağaçlar hakkında bu bilgileri edinen insanlara şöyle sesleniyor: "Ağaçlarla ilgili bunları öğrendiğinizde, sanki sıradan bir işmiş gibi devasa makinelerle kesip hayatlarını alt üst edemiyorsunuz." Uzun yıllar ağaç gözlemciliği yapan ve kitabında ormanlara büyük bir tutku ile bağlı olduğunu ifade eden yazar, birçok ağacın hep birlikte bol miktarda su depolayarak veya nem üreterek aşırı sıcak ve soğukları hafifleten bir ekosistem oluşturduğunu, ormanların, tıpkı karınca kolonileri gibi organizmalar olduğunu bizlere gösteriyor. Kitap Kurdu Yayınevinden çıkmış olan kitap, 272 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

KEÇİCİLİK

Kaynak niteliğindeki ve ağırlıklı olarak Saanen keçisi yetiştiriciliği dikkate alınarak hazırlanmış olan kitap; keçi ırkları, damızlık seçimleri, kızgınlık, döl verimi, damızlık oğlakların, gebe keçilerin, tekelerin beslenmesi ve keçilere banyo yaptırma konuları, süt teknolojisi, peynir, yoğurt ve çökelek yapımı, geniş bir şekilde keçi ve oğlak besisi, keçi hastalıkları, keçi barınakları(ağıllar) gibi bölümlerden oluşmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığından emekli bir zooteknist olan yazar, uzun meslek hayatında edindiği tecrübeler ve bilimsel kaynaklardan istifade ederek hazırladığı bu kitabında, konuya meraklı herkesin anlayabileceği bir dil ve üslup kullanmış. Ergün Yayıncılıktan çıkmış olan kitap, 270 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

AKANTAŞ – BULUNUŞUNDAN ÜFLEMEYE UYGULAMALI CAM TEKNİKLERİ

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan ve bölüm hocalığı yapmakta olan profesör, hazırladığı bu kitabında: camın hayatımızın her alanında oynadığı role dikkatleri çekerek çoğu zaman bunun farkında olmadan yaşadığımızı da gözler önüne seriyor. Kitapta, camın keşfedilmesinden itibaren cam sanatında kullanılan teknikler ayrıntılı olarak anlatılarak örnekler verilmiş. Bizlere camın hayati önemini, inceliklerini anlatan ve içeriğindeki görsellerle beraber 90 sayfadan oluşan kitap, İnkılap Kitabevi tarafından basılmış.
 

Haber Görseli

tarım kitaplığı