MART-NİSAN 2020 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Sivas’ın yeşil lezzeti: madımak


Müge ÇEVİK    

17.03.2020 


Başta Sivas olmak üzere çevre illerde kendiliğinden yetişen bir ot olan madımak otu baharla birlikte doğada yerini almaya başlar. Bu minik yeşil bitki hem lezzeti hem de sağlıklı oluşuyla bahar aylarında sık sık sofralara gelir. Hem çorbası hem yemeği yapılan madımak otu, birçok farklı teknikle pişirilebilir. Sivas’ın yöresel lezzetleri denildiğinde ilk akla gelen yemeklerinden biri olan Madımak yemeğinin "yöresel" tarifini sizler için derledik.

Malzemeler:

Yarım kilogram madımak
İki yemek kaşığı bulgur
4-5 diş sarımsak
İki yemek kaşığı tereyağı
Pastırma ya da sucuk (isteğe bağlı)
Tuz

Yapılışı:

Derin bir tencereye 2 litre kadar su konularak kaynatılır. Madımaklar iyice yıkanıp toprağından arındırıldıktan sonra ince ince doğranır. Kaynayan suya madımaklar eklenir. Canlı yeşil renk matlaştığı zaman bulgur eklenir ve birkaç dakika daha kaynatılır. Ayrı bir tavada ince doğranmış sarımsaklar pembeleşinceye kadar kavrulur ve madımak yemeğine eklenir. İstenirse bu aşamada sarımsaklarla birlikte sucuk ya da pastırma da hafif kavrularak eklenebilir. Tuzu da eklendikten sonra bulgur piştiğinde yemek sade olarak ya da sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

madımak