MART-NİSAN 2020 / BİLGİ BANKASI

Ne Nedir?


  

17.03.2020 


Çiçek balı, salgı balı, polen, arı ekmeği, propolis, arı sütü

ÇİÇEK BALI: Bal, arının nektar topladığı kaynağa göre çiçek balı ve salgı balı olmak üzere iki ana başlığa ayrılır. Çiçek balı adından da anlaşıldığı üzere arının yonca, turunçgil, kekik, kestane, akasya, ıhlamur gibi bitkilerden topladığı nektarı kendine has maddelerle birleştirip değişikliğe uğrattığı ve daha sonra olgunlaştırarak ürettiği baldır.  

SALGI BALI: Arıların bitki nektarlarından değil de, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarını veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarını toplayarak ürettiği baldır. Bu ağaçların tipik örnekleri ise çam, meşe ve köknar gibi ağaçlardır.

POLEN: Polen, çiçeklerin erkek organ hücresidir. Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üzerindeki polen tozları arı üzerine yapışırlar, arılar üzerlerine yapışan bu toz zerreciklerini salgıları yardımıyla bir birine yapıştırarak ayaklarına tuttururlar ve kovana taşırlar. Arılar tarlacılık faaliyetleri sırasında çiçekleri ziyaret ederken, üzerine yapışan polen tozları diğer çiçeğin dişi organına temas ettiğinde çiçekler arasında çiftleşme (polinasyon) gerçekleşmiş olur. Bal arıları; bitkilerde sağladığı tozlaşma (polinasyon) ile doğal denge ve sürdürülebilir tarımsal üretim için çok önemli bir işlevi de yerine getirmektedir. Tozlaşma sayesinde arı ürünlerinden elde edilen ekonomik katkının çok daha fazlası, tarımsal üretime katkı olarak bal arıları tarafından sağlanmaktadır.

ARI EKMEĞİ: Polende bulunan dış zar sebebiyle polen insan vücudu tarafından kolayca sindirilemiyor. Arılar kendi enzimleriyle poleni fermente edip dış zarını parçalıyorlar ve tüm besin içeriğini açığa çıkarıyorlar. Oluşan bu yeni ürüne de arı ekmeği denilmektedir.

PROPOLİS: Diğer bir arı ürünü olan propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı salgıları kendi enzimleriyle karıştırarak ürettikleri reçinemsi bir madde olup, antioksidan içeriği bakımından son derece zengindir. Arılar propolisi kovanda antibakteriyal, antifungal ve antiviral bir ajan olarak, steril ortamı sağlamak ve arı kolonisinin sağlığını korumak amacıyla kullanırlar.  Propolisin içeriğinde 300’den fazla bileşik tespit edilmiş  olup, polifenoller, terpenoidler, amino asitler, uçucu organik asitler, ketonlar, kumarin, kuinonlar, vitamin ve mineraller bulunmaktadır.

ARI SÜTÜ: Kovan içerisindeki genç işçi arıların bol miktarda polen ve bal tüketerek yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları değerli bir besindir. Salgılandığı anda kullanılır ve depolanmaz. Ana arılar tüm yaşamı boyunca arı sütü ile beslenirken; işçi arılar sadece larva döneminde ilk üç gün arı sütü ile beslenir. Bu beslenme farkının sonucu olarak ana arılar diğer arılara göre daha uzun ömürlü ve yumurtlama yeteneğine sahip olurlar. Kraliçe arı olması hedeflenen larva, işçi arı larvasından ortalama 25 kat daha fazla arı sütü ile beslenir.

Çiçek balı salgı balı polen arı ekmeği propolis arı sütü