MAYIS-HAZİRAN 2020 / GÜNDEM
Covid-19’a karşı aldığımız tedbirlerle hem üreticinin hem tüketicinin yanındayız
Tarım ve Orman Bakanlığı COVID-19 hastalığının ülkemizde görüldüğü ilk andan itibaren hem üreticiyi hem tüketiciyi hem mevsimlik işçileri hem sağlık çalışanlarını yani tüm vatandaşlarımızı korumak adına birçok tedbir aldı. Öncellikle COVID-19 çalışma grubu kurulurken; gıda, hayvan sağlığı, hayvan ve hayvansal ürün ithalatı konularında tavsiye vermek üzere bilim kurulu oluşturuldu. Bu kapsamda okurlarımızı bilgilendirmek adına alınan tedbirler, üreticiye verilen destekler vb. gibi yapılan tüm çalışmaların bir arada bulunduğu COVID-19 dosyasını sizlerle paylaşmak istedik.
GIDA İŞLETMELERİNDE DENETİMLER SIKILAŞTIRILDI
-
81 ilde Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerimizce gıda iş yerlerinde Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimler üst düzeye çıkartıldı.
-
Gıda işletmelerinde ham madde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede uygulanmasına başlandı.
-
Gıda denetim ekipleri açıkta satılan gıda maddelerinin arzında hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi için çalışmalarını artırdı. Gerekli özen göstermeyenlerin tespitinde ise ürün arzına izin verilmemektedir. Gıda işletmelerinde, gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla denetimler sıklaştırıldı.
-
Vatandaşlarımız tarafından yoğun bir şekilde tüketilen ve gerekli önlemler alınmadığında risk teşkil edebilecek ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili olarak bu ürünleri üreten gıda işletmelerinde denetimler arttırıldı.
-
Alo174 Gıda Hattı ile WhatsApp İhbar Hattı (0 501 174 0 174) vatandaşlarımızın ihbar, şikayet, soru ve sorunlarına ilişkin 7/24 hizmet verirken, COVID-19-gıda ilişkisine bağlı olarak vatandaşlarımız tarafından yapılan ihbarlara ilgili olarak en geç 48 saat içerisinde vatandaşlarımıza bilgi verilmektedir. Gıda işletmelerinde alınacak teknik ve hijyenik önlemlere ilişkin olarak gıda işletmelerinin uyması gereken kurallara dair bilgilendirmeler yapıldı.
-
COVID-19 salgınına karşı bağışıklık sisteminin güçlü tutulması adına 3 gün boyunca çipura ve levrek zincir marketlerde maliyetine satıldı.
HAYVAN SATIŞ YERLERİNDE DENETİMLER ARTIRILDI
-
Çin Halk Cumhuriyeti'nden ithal edilen hayvansal ürün ithalatı Ocak ayında alınan kararlar doğrultusunda durduruldu.
-
COVID-19 virüsünün hayvanlarda teşhisine yönelik süreç titizlikle takip edilmektedir.
-
Hayvan satış yerlerinin ve canlı hayvan nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonunun düzenli olarak yapılması sağlandı.
-
Hayvan satış yerlerindeki insan yoğunluğu dikkate alınarak hayvan sağlık zabıtası komisyonunca değerlendirilip, hayvan pazarlarının çalışmalarına ara verilmesi yönünde İl Müdürlüklerince karar alınması uygun olacağından bu konuda İl müdürlükleri talimatlandırıldı.
-
Egzotik ve pet hayvanların ülkeye girişi durduruldu.
-
At yarışları ertelendi.
-
Bakanlığımıza bağlı Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, TÜBİTAK tarafından organize edilen, COVID-19 virüsüne karşı yapılan aşı üretim çalışmasına dâhil edildi.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İÇİN TEDBİRLER ALINDI
-
Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gıda arz güvenliğinin korunmasında önemli bir görev üstlenen mevsimlik tarım işçilerinin nakil ve barınma koşulları düzenlenirken hijyen ve koruyucu malzemelere erişimleri de sağlandı.
TOHUMUN YÜZDE 75’İ HİBE
-
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan vatandaşlar sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu.
-
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çiftçiler için tüm imkânları seferber etmeleri yönünde 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne talimat vermiştir. Bu kapsamda yıl içerisinde 10.4 milyar liralık destekleme ödemesi çiftçilerin hesabına yatırıldı.
-
Yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı başlatıldı. Proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75'i hibe olarak verilecek.
-
Bitkisel üretim desteklemeleri kapsamında yer alan fark ödemeleri, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemelerinin son başvuru tarihleri uzatıldı.
-
Köylere özel ağaçlandırma projeleri için 16 milyon 826 bin lira hibe verildi.
-
2. dönem buzağı desteği müracaatları yetiştiricilerin yazılı bir talepte bulunmasına gerek kalmadan alındı.
-
Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanacakları krediler yüzde 25 ile yüzde 100 oranlarında sübvanse edilecek.
-
Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren krediler, takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenecek.
-
Çiftçilerimizin kredi borçları sebebiyle Risk Merkezi’ndeki siciline mücbir sebep notu düşülmesi sağlanacak.
E-ÇİFTÇİ PORTALI HAYATA GEÇİRİLDİ
-
Üreticilerin https://eciftci.tarbil.gov.tr adresinden mobil uygulamayı indirerek ya da e-Devlet şifresiyle giriş yaparak tarım, hayvancılık, genel ve destek başvuruları gibi birçok işlemi online yapabilmesine olanak sağlandı.
KREDİLER 2 AY SÜREYLE ERTELENDİ
-
Vadesi nisan ve mayıs aylarında dolacak olan kredilerin anapara ve faiz tutarları 2 ay süreyle faizsiz olarak ertelendi.
-
Toprak Mahsulleri Ofisi 90 gün vade ile vade farkı alınmaksızın yetiştiricilere arpa satışına başladı.
-
TMO stoklarında pirinç ve bakliyat arzı artırıldı.
-
Yem sektöründe sıkıntı yaşanmaması için yem sanayine ve yetiştiricilerimize ürün tahsisi miktarı artırıldı.
-
Yumurta sektörüne 90 gün vadeli, vade farkı alınmaksızın mısır tahsisi artırıldı.
-
Hazineye ait tarım arazilerini kiralayan çiftçilerin nisan, mayıs ve haziran ayı
-
kira ödemeleri 6 ay süreyle ertelendi.
-
Tütün mamulleri ve alkollü içki satışı yapan iş yerlerinin süre uzatım başvuruları 2 ay ötelendi.
BAKANLIKTAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TAM DESTEK
-
Bakanlığa ait Türkiye genelinde ve 81 ilde bulunan 5 bin 450 oda kapasiteli misafirhaneler sağlık çalışanlarına tahsis edildi.
-
Bakanlığımız web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmak üzere “Gıdalardan insanlara COVID-19 virüsü bulaşır mı”, “Gıda alışverişlerinde ve gıda hazırlamada koronavirüs tedbirleri”, “Çiftçilerin, tarım ve gıda işletmelerinin alması gereken koronavirüs tedbirleri” konulu kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik görsel materyaller, broşürler hazırlandı.
-
Bakanlık Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına bağlı el sanatları merkezlerinde maske üretimine başladı.
SOKAK HAYVANLARININ HER TÜRLÜ İHTİYACI KARŞILANACAK
-
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğüne bağlı 15 bölge, 81 il müdürlüğü ve 159 şeflik vasıtasıyla hayvanların herhangi bir sebeple ihmal edilmemesi ve aç-susuz bırakılmaması maksadıyla bütün önlemler alınırken gerekli denetimler titiz bir şekilde sağlandı.
-
Bütün şehirlerde sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde olunarak hayvanların barınmasından beslenmesine her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için taşra teşkilatı gerekli koordinasyonu ve kontrolü sağlandı.
-
Ayrıca İl Şube Müdürlükleri hayvanlarını besleyemeyen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın talep etmesi halinde, hayvanlarının bakımı için yardım edecektir.
DEZENFEKTAN VE KOLONYA ÜRETİMİNE YÖNELİK PROSEDÜR SADELEŞTİRİLDİ
-
İhracı kayda bağlı mallar arasına etil alkol, kolonya, dezenfektan, hidrojen peroksit ve meltblown kumaşı da eklendi.
-
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan kararla benzin türlerine yerli tarım ürünlerinden elde edilen etanol harmanlanmasına ilişkin zorunluluğu 3 ay süreyle askıya alındı.
-
Yasa dışı alkollü içki üretimi ile mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile sağlanan mutabakat ile Kasım 2019 ayı itibariyle başlatılan “eczanelere yönelik tıbbi etil alkol satışının aylık iki litre ile sınırlandırılması” uygulamasına son verildi.
-
Hali hazırda gıda alkolü üreten etil alkol üreticisi firmalara ait kapasitenin bir kısmının dezenfektan ve kolonya üretimine yöneltilmesine yönelik prosedür sadeleştirildi.