MART-NİSAN 2018 / HABER

Hasta buzağılara "hastane" hizmeti


  

25.04.2018 

Hasta buzağılara "hastane" hizmeti
Hastanede, veterinerlerin hızlı bir şekilde tedavi altına aldıkları buzağıların kan testi yapılıp, antibiyotik, serum, çeşitli vitaminler ve süt desteği verilerek kısa sürede iyileşmeleri sağlanıyor.

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan buzağı ölümlerini azaltabilmek için çalışma yürüten Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Uygulama hastanesi bünyesindeki dahiliye ünitesiyle özellikle yeni doğmuş buzağıların tedavisini yaparak çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
 
Veterinerlerin hızlı bir şekilde tedavi altına aldıkları buzağıların, kan testi yapılıp antibiyotik, serum, çeşitli vitaminler ve süt desteği verilerek kısa sürede iyileşmeleri sağlanıyor. Burada tedavisi yapılan buzağılar daha sonra çiftçilere teslim ediliyor ve belirli zaman aralıklarında da yapılan muayenelerle kontrol altında tutuluyor.
 
ERÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılını buzağı kayıplarıyla mücadele yılı olarak belirlediğini söyledi. Bu kapsamda buzağı ölümlerini azaltmaya yönelik çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten İnci, şunları kaydetti: "Bakanlığımızın bu genel politikasına katkı sağlama adına ERÜ Veteriner Fakültesi olarak yeni doğan buzağıların yoğun bakım gerektiren hastalıklarıyla mücadele için yoğun bakım ünitesi oluşturduk. Tıpkı hastanelerin yeni doğan ünitelerinde olduğu gibi altyapıya sahip bu ünitede buzağı kayıplarını engellemeyi düşünüyoruz. Üniversite yönetimi bu noktada bize azami desteği sağlıyor. Burada bulunan veteriner hekim arkadaşlarımız 7/24 çalışarak buzağı hastalıklarıyla mücadele ederek hayvan sahiplerinin buradan güler yüzle ayrılmalarını sağlıyorlar".
 
HASTA BUZAĞILARI BURADAN SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ
 
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz ise hastanelerinde yıllık 8 bin hasta hayvanın tedavi edildiğini, bunun yüzde 10'unu buzağıların oluşturduğunu anlattı. Buzağı doğumlarında birçok hastalıkla karşılaştıklarını ve bunun çözümü için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Onmaz, Kayseri'nin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen hasta buzağılara en hızlı biçimde müdahale edilerek hastalığı önlemeye yönelik tedavi yöntemleri uyguladıklarını kaydetti.