2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Giresun Limanı'nda gerçekleştirdi. Açılış töreninde bir konuşma yapan Erdoğan, ülkenin dört bir yanındaki balıkçılara selam göndererek, Giresun'a ve Giresunlulara yaşanan sel felaketi dolayısıyla "geçmiş olsun" demek için Giresun’a geldiklerini söyledi.
Ziyaret vesilesiyle 2020-2021 Su Ürünleri Avcılık Sezonu'nun açılışını yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm balıkçılara bereketli ve başarılı bir sezon diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu geceden itibaren balıkçılarımız 'vira bismillah' diyerek denizlere açılacak. Denizde kısmetinizin peşinde geçireceğiniz günler, haftalar, aylar boyunca ağlarınızın hep dolu çıkmasını temenni ediyorum." diye konuştu.
REKOR SEVİYEDE ARTIŞ
Mavi Vatan’ın 23,2 milyon hektarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Denizlerimizde 550, iç sularımızda 380'e yakın balık türü yaşıyor. Ticari avcılık yapılabilen balık sayımız 100'ün üzerindedir. Su ürünleri sektöründe 18 binden fazla balıkçı gemisi, 2 bin 127 su ürünleri yetiştiricilik tesisi, 255 su ürünleri işleme tesisi faaliyet gösteriyor. Sektör doğrudan veya dolaylı olarak 250 bin vatandaşımıza iş ve istihdam imkânı sağlıyor."
Ülkede yıllık 600-700 bin ton civarında su ürünleri istihsal edildiğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz avcılık döneminde üretimimiz önceki seneye göre yüzde 48, yetiştiricilik üretimimiz yüzde 19, toplamda yüzde 33 gibi rekor bir seviyede artış gösterdi. Böylece 2019 senesinde 837 bin ton üretim hacmine ulaştık. Balıkçılık filomuzun Atlas Okyanusu'ndan Hint Okyanusu'na kadar açık sularda avcılık yapabilmesi için 10 ülkeyle anlaşma imzaladık. Şu an Atlas Okyanusu'nda Moritanya başta olmak üzere birçok yerde 100'e yakın balıkçı gemimiz, 1500'ün üzerinde tayfa ile avcılık yapıyor."
Maliyetleri düşürmek için 2004'ten itibaren balıkçılara ÖTV'si düşük yakıt verildiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu uygulama ile balıkçılarımıza toplamda 2 milyar lira, güncel rakamlarla ifade edecek olursak 7 milyar liranın üzerinde bir destek sağladık." dedi.
100 ÜLKEYE SU ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, su ürünleri ihracat rakamlarının yıldan yıla artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Üçte ikisi Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, şu an 100 ülkeye su ürünleri ihraç ediyoruz. 2023 senesi için belirlediğimiz 1 milyar dolarlık ihracat hedefini hamdolsun planlanandan 4 yıl önce yakaladık. Yeni hedefimiz 2 milyar dolardır. Allah'ın yardımı, sizlerin de çabalarıyla bu rakamın üzerine çıkacağımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
KAÇAK AV YAPAN 100'ÜN ÜZERİNDE GEMİYE EL KOYDUK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yılki sezon açılışında müjdesini verdiği Su Ürünleri Kanunu değişikliğini 1 Ocak 2020 itibarıyla hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "Kanun değişikliğinin balıkçılığımız üzerindeki olumlu etkilerini üretimde artış olarak şimdiden görüyoruz. Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar kaçak av yapan 100'ün üzerinde gemiye el koyduk." ifadelerini kullandı.
PAKDEMİRLİ: “SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİMİZ TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRARAK 837 BİN TONA ULAŞTI”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Töreni'nde bir konuşma gerçekleştirerek geçen yıl sezonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile İstanbul Poyrazköy Balıkçı Barınağı'nda "vira bismillah" diyerek açtıklarını anımsatarak, bugün ise Giresun merkezde yine birlikte dualarla yeni av sezonunu açacak olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Pakdemirli, 49 yıl önce çıkarılan Su Ürünleri Kanunu'nun, sektörün ihtiyaçlarına ve günün şartlarına uygun şekilde düzenlenmesi için verdiği güçlü destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve yasama çalışmalarını sonuçlandıran Gazi Meclise, Bakanlığı ve tüm balıkçılar adına şükranlarını arz etti.
TÜRK SOMONUNU, LEVREĞİNİ DÜNYADA MARKA HALİNE GETİRDİK
Geçen yıl, balıkçılık sezonunun bol ve bereketli geçtiğine dikkati çeken Pakdemirli, "Öyle ki su ürünleri üretimimiz 1 yılda yüzde 33 artışla tüm zamanların rekorunu kırarak 837 bin tona ulaştı. 2023 yılı için toplam su ürünleri üretim hedefimizi de 1 milyon ton olarak belirledik ve potansiyelimizin farkında olarak bu hedefe de emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.
Balıkçıların ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Pakdemirli, şöyle devam etti:
"Bu kapsamda, meteorolojik hadiseler konusunda balıkçılarımızı SMS ile bilgilendiriyor, denizlerdeki meteorolojik verileri anında paylaşıyoruz. 2020 yılı için su ürünleri ve balıkçılık sektöründe çalışan vatandaşlarımızı Tarım Sigortaları Havuzu'na dahil ettik. Adana Karataş'ta 6 milyon metrekarelik alanda, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk ve tek Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesini kuruyoruz."
Pakdemirli, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Mavi vatanımızı, mavi cennetimizi, denizlerimizi konuştuğumuz bugünlerde, bize bu engin ve zengin denizleri miras bırakan ecdadımıza gönülden minnet ve rahmet duygularımı ifade etmek istiyorum. Yine bugün, vatan topraklarımızın her karesinde olduğu gibi, denizlerimizdeki hürriyetimizi, milli güvenliğimizi ve denizlerimizdeki bütün haklarımızı, herkese ve her şeye rağmen korumak için gösterdiğiniz büyük çaba için size, şahsım ve aziz milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Balıkçı kardeşlerimiz söz konusu olduğunda da bizleri yalnız bırakmayan zat-ı alinize, katılımlarınız için de hassaten teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu vesileyle, tüm balıkçılarımıza kazasız, belasız, bereketli bir sezon diliyorum."
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, törenin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "REİS" isimli balıkçı teknesi maketi hediye etti. Pakdemirli, sezon açılışında ilk satışı yapmanın gelenek olduğunu anımsatarak, bir kasa palamudu geliri Giresunlu afetzedeler için kullanılmak üzere açık artırmayla satışa çıkardı. Eyüpoğlu Ahmet Reis Teknesi'ne binen Erdoğan, balıkçılarla telsiz görüşmesi yaparak, başarılı bir av sezonu diledi.