EYLÜL-EKİM 2020 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Eskişehir’in lezzet markası: Balaban Köfte


Müge ÇEVİK    

12.10.2020 


Yolunuz bir gün Eskişehir’e düşerse mutlaka denemeniz gereken bir lezzete yer veriyoruz bu sayımızda. Nefis et suyu ile ıslatılmış tırnak pidelerin üzerine domates sos ardından eklenen köfteler ve bol tereyağı ile damakları şenlendiren bu yemeğin adı Balaban Kebabı. Ama bu lezzetli kebabı tatmak için illa ki Eskişehir’e gitmek gerekmiyor elbette. Özellikle misafir sofralarının baş tacı olmaya aday bu pratik ve lezzetli yemeğin tarifini sizler için derledik.

Öncelikle köfte malzemelerinin tümünü karıştırarak en az beş dakika yoğurun. Sıvı yağ ile hafifçe yağladığınız tavada şekil verdiğiniz köfteleri kızartın. Aynı tavada 4’e böldüğünüz domates ve biberleri de hafifçe kızartın. Domates sos için tereyağını eritin ve salçayı ekleyip bir süre kavurun. Daha sonra isterseniz rendelediğiniz domatesleri şeker ile tuz atıp pişirin. Domates kullanmıyorsanız sosunuzun kıvamını yarım su bardağı su ile açın. 
 
Küçük küpler halinde doğradığınız tırnak pidelerini geniş bir servis tabağına alın. Sıcak et suyu ile pideleri ıslattıktan sonra tabaktaki fazla et suyunu süzün. Pidelerin üzerine çırpılmış yoğurdu dökün. Ardından domates sosunu ekleyin. Kızarttığınız köfteleri sosun üzerine dizdikten sonra eritilmiş tereyağını tüm tabağın üzerine gezdirin. Kızarttığınız domates dilimleri ve biberlerle süslediğiniz yemeğiniz servise hazır. 

Malzemeler: 
Köfte için:
500 gram dana kıyma 
1 çay bardağı çekilmiş bayat ekmek içi 
ya da galeta unu 
2 adet rendelenmiş soğan 
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber 
 
Domates sosu için: 
2 yemek kaşığı domates salçası 
Yarım yemek kaşığı tereyağ 
2 adet rendelenmiş domates (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı toz şeker 
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su 
 
Üzeri için: 
1 kase çırpılmış yoğurt 
4-5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Tabanı için: 
2 adet tırnak pide 
1 su bardağı et suyu 
1-2 adet domates ve biber

Balaban Köfte